Senaste Kommentarer

Top Commenters

Allt faller – första reaktionerna

Inlägg av Måns Lindén den 11 januari 2013 i

Serier & TV

Måns och Embla satte sig ner och tittade på Allt faller

MÅNS: Allt faller är alltså en ny serie på TV4 av Henrik Schyffert med bland andra Johan Rheborg, Jonas Gardell och Marie Göranzon. Man skulle kunna säga att allt utspelar sig i ett parallellt universum i det avseende att Johan och Jonas spelar sig själva. I alla fall nästan. Jonas kuskar runt och göra sina enmansföreställningar inför en ofta entusiastisk publik och Johan varvar tv-framträdande med ståuppande. Schyffert har i intervjuer sagt att i det jobbiga hittar man skämten och det är där de väljer att stanna kvar. Precis om The Office dröjer kameran kvar lite för länge när det bränner till, och det är förvånansvärt mörk humor. Schyffert är en av många komiker som genom åren bidragit till mytologiseringen av ståuppkomikerna och han har ofta hävdat att det är ”världens svåraste jobb” – det känns som att han med Allt faller vill visa vad han faktiskt menar med det.

EMBLA: Allt det där är just det jag gillade med serien. Särskilt första avsnittet tyckte jag var briljant. Men något tappade till tvåan, jag vet inte om det är det där syndromet att vissa serier behöver en veckas väntan men från att ha skrattat inombords började jag sakna lite värme från karaktärerna. Håller du med?

MÅNS: Men det är precis avsaknaden av värme hos karaktärerna som jag gillar! Jag gillar Rheborgs tafatta försök till ursäkt riktad mot den mongoloida killen. Jag älskar Gardells divafasoner när han får fel typ av mineralvatten. Det faktum att de inte ens försöker göra ”karaktärerna” särskilt sympatiska är modigt och i slutändan det som gör svärtan i humorn så delikat. Jag är inte ens säker på att genuint osympatiska människor som Anders S Nilsson förstår hur han framställs. Eller om han ens bryr sig. Schyfferts ironi från 90-talet har gjort en resa och hamnat i cynismens land och jag applåderar honom för det. Frågan är om det håller hela vägen. Vad tror du?

EMBLA: I teorin älskar jag det du säger men det blir ändå lite av en dipp för mig. Om man tänker på en karaktär som David Brent (The Office) som är jävligt jobbig till största delen blir ju så briljant eftersom man ser det goda bakom. På nåt vis blir det kanske lite platt i längden, eller i för stor mängd. Jag tänker på en annan sak: tror du att folk utanför Stockholm, eller de som inte haft ett jobb som kräver att sälja in en idé till en marknadsavdelning kommer uppskatta serien lika mycket? Min ledande fråga är egentligen: finns det en risk att humorn faller på att vara för ”intern”?

MÅNS: Just den scenen med införsäljningen hos företaget tycker jag var rätt svag. Både du och jag har varit i exakt sådana situationer och jag tycker att den scenen saknade finess. Jag tror absolut serien kan upplevas som lite ”smal” – jag hörde en kollega idag som var jättebesviken – hon trodde det skulle vara som typ Solsidan, så det handlar väl främst om vilka förväntningar man går in med. Jag trodde det skulle vara ännu ett ängsligt blinka-mot-kameran projekt av Henrik Schyffert och blev därför positivt överraskad. Exempelvis scenen där Gardell i sista sekunden avböjde ett ligg på hotellrummet – där tycker jag det fanns ett i alla fall uns av mänsklighet. En solkig sådan. Sen tycker jag att det är extra roligt att serien går på mys-Sveriges mysigaste kanal TV4. En liten trojansk häst tror jag bestämt. (Du märker hur jag försöker få dig att dricka the Kool-Aid va?)

EMBLA: Det gör jag Måns och jag gillar’t! Håller med dig om att förväntningarna på en TV4-komedi innebär något som är betydligt ”tryggare”, vilket gör att serien känns lite punk. Det gillas förstås eftersom jag inte alls är ett fan av Solsidan heller. Men du, jag tycker man känner igen en del av skämten eller? Örhänget, till exempel, som David Brent också försökte dölja. Eller scenen med utvecklingsstörda killen, som är rätt lik en i Extras.. eller är det också en del av ironin eftersom de skämtar om att sno skämt? Du får tänka på att jag är ifrån Linköping Måns, en del Stockholmsironi innebär för många varv för att jag ska orka..

MÅNS: Vad sägs om ett David Brent-citat så får vi se hur det går helt enkelt; ”Let´s agree to disagree?”

EMBLA: Det gör vi Måns. Jag ser ändå i alla fall fram emot att se om de ”walk the walk or just talk the talk. vis-à-vis, so…”

Allt faller går på torsdagar kl 21.00 på TV4 

Skrivet av Måns Lindén

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg