Senaste Kommentarer

Top Commenters

Årets julkalender, flipp eller flopp?

Inlägg av Embla Sue Panova den 27 november 2013 i

Serier & TV

hedenhös

Det går mot juletid och den obligatoriskt omdiskuterade julkalendern är på intågande i våra tablåer. Men, hur håller den sig i år egentligen? Jag har tjuvkikat.

Jag älskar julkalendern och blir helt exalterad varenda år när det nalkas jul och nedräkningen börjar. Jag tror samma känsla för julen överlag är ett måste för att nedräkningen ska kännas spännande. Så jag gissar att alla ni Grinchar där ute säkert inte fattar hypen alls.

Tyvärr blir jag nästan alltid besviken och det slutar med att jag sätter på klassikerna Kurt Olsson eller Albert & Herbert – som fortfarande håller! Det är liksom som om det är svårt att få fram julkänslan numera – och får man till den så sabbas det ändå allt som oftast av usla barnskådisar. Jag tror inte ens att jag som barn tyckte barnskådespeleri var särskilt underhållande.

kurt o

Kurtan kunde fira jul, han!

Åren har ju bjudit på en del bisarra julkalendrar, som Marias Barn där man förlitade sig till det enorma underhållningsvärdet av stillbilder ur bibeln eller den där jag inte minns namnet på som gjorde ramaskri eftersom Tomten hade pistol! Så, lyckas årets kalender, som förflyttar oss ändå till stenåldern och familjen Hedenhös med att skapa julemys?

marias

Det här gänget? Not so much.

För det första tycker jag handlingen måste utspelas i vintermiljö. Några har provat att inte göra det och det går ju käpprät åt helvete och blir Bullenfilm av alltihop. Miljön är också viktig, det måste liksom vara lite mysigt. Årets kalender baseras ju som alla säkert vet på böckerna om Barna Hedenhös och jul på stenåldern låter ju inte direkt som något man förknippar med kastanjerostning och Bing Crosby direkt, men okej. Att kalendern bjöd upp till debatt eftersom ursprungsböckerna är rasistiska gav ju inte heller en känsla av apelsinskal och rosiga vinterkinder. Men böckernas mossiga skildringar har givetvis inte fått följa med in i TV så debatten om jul och rasism kan vi ju lämna därhän.

Jag tycker faktiskt, med det jag fått se hittills, att det finns något riktigt mysigt över årets julkalender. Jag gillar ju både Fredde Granberg, som spelar pappa Hedenhös och briljanta Sissela Benn som spelar mamman. Manus är roligt, som kalendern ska vara, men inte för barnslig, vilket alltid är en stor risk. Jag tror också att hemligheten: att både vuxna och barn ska kunna känna sig tilltalade. Kolla gärna in och berätta vad du tyckte!


Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
  • Jonas-Olof Rosin

    Det var Julstrul med Staffan och Bengt som hade den pistolviftande tomten – för övrigt också en lyckad julkalender, vill jag minnas.

Fler onyanserade inlägg