Senaste Kommentarer

Top Commenters

Arne Dahl: En midsommarnattsdröm

Inlägg av Embla Sue Panova den 14 februari 2015 i

Serier & TV

arne

Arne Dahl-filmerna vände lite upp och ner på deckargenren när de kom och svensk film har sällan varit så uppskattad som när A-gruppen samlades för att lösa de tuffaste av mordgåtor. Nu är de tillbaka och Onyanserats Ingrid och Embla har kollat!

EMBLA: Jag måste börja med att hylla gamla Arne Dahl. Det är inte ofta man längtar efter att se mer på det sättet och peppen inför en ny svit tvådelade filmer var enorm. Jag såg verkligen fram emot dialogen som är så äkta att man nästan känner att det är dokumentärt eller för all del den förmodligen enda filmatisering där världens trevligaste dialekt (ja, jag pratar givetvis om östgötskan) inte framställs som tecken på dumhet utan som en normal variation till den annars obligatoriska ”rikssvenskan” (som tydligen pratas även i Ystad). Hur var dina förväntningar Ingrid?

INGRID: Jag har inte sett alla de tidigare avsnitten, men det jag såg gillade jag jättemycket. Det stack ut från mängden av svenska polisdeckare, framför allt för att det var ett sånt bra gäng med bra karaktärer. Men efter att jag sett två nya avsnitt började jag undra vad det egentligen var jag gillade så mycket – för det här kändes ju inte alls särkilt speciellt eller bra?

EMBLA: Nej. Jag hade laddat med ett berg av popcorn, läsk, snarr och satt uppbullad i soffan innan jag med darrande fingrar satte på de nya avsnitten… besvikelsen vet inga gränser. Jag ska försöka bena ut mina känslor:
För det första gillade jag verkligen alla karaktärerna i förra omgången. Nu är ju de flesta ändå kvar, sånär som på Matias Varela som bara är utbytt till en annan skådis (jag fattar att det kanske handlar om kontrakt och att inte få göra om i grundhistorien, men försvinner en skådis skulle det ju känts mer rimligt att man byter ut personen i storyn också? Jag får Glamourvibbar där skådisar byts ut i en säsong för att sen komma tillbaka utan vidare men med nya tuttar). Sen saknar jag personligheten hos alla de skådisar som utgör själva A-gruppen. Sen förra säsongen vet man  ju att de är duktiga och kan leverera men plötsligt är det helt platt skådespel och alla känns mediokra. Törs man gissa på antingen brister i regi eller ett framstressat schema? Det här känns snabbmat.

INGRID: Ja, nånting är det som gått utför alltså. Tog en koll på Imdb nu, och det visar sig att det inte är samma manusförfattare som i de tidigare delarna – kan det vara där det gått snett? För jag måste säga att det sämsta med detta ändå var att själva deckarhistorien var HELT ospännande. Inga spännande vändningar överhuvudtaget, och endimensionellt ond skurk som man jättetidigt vet är den skyldige. Jag menar, även om mycket av styrkan i Arne Dahl-serien har legat i just personligheterna i A-gruppen så måste det ju finnas en spännande och engagerande polisutredning i grunden, annars blir ju serien helt meningslös.

nathalie

”Okej, nu har vi läst manus tre gånger och vi fattar fan inte var spänningen tagit vägen”?

EMBLA: Mmm, dit vill jag också komma. För näst efter personregin stör jag mig också på det simpla berättandet. Vad hände? Det som brukade vara smart och spännande känns nu hafsigt och mainstream. Så som jag kände att Beck blev ett tag när det kom en film i kvarten. Men nu slår senaste Beck Arne Dahl med hästlängder vilket känns enormt snopet. Men ändå: jag hade nog kunnat ta en dålig story om personkemin lyst så klart som i förra omgången, men när det brister på båda delarna finns ju liksom inte så mycket kvar att hurra för..?

Har du något positivt att lyfta?

INGRID: Nja, det är frågan alltså… Och jag saknar också de som inte är med längre. Alexander Salzberger kanske kan bli en bra Chavez , men saknar Matias Varela! Och som du säger, nästa bättre att byta karaktär än bara skådis.

Det är ju två andra A-gruppsmedlemmar som inte heller är med längre – Claes Ljungmarks Norlander, och framför allt chefen för gruppen Hultin (Irene Lindh), henne saknar man ju! Nu finns en nykomling, den nyutexaminerade Jankowicz (Nathalie Minnevik), men tyvärr var det lite svårt att inte tänka på tonårsdottern i Äkta Människor när jag såg henne…
Nej, det är väl bara att hoppas på en monumental uppryckning till nästa två avsnitt!

EMBLA: Jag kände som du först med Nathalie men glömde snabbt bort mig. Jag tycker att hon utan tvekan är en av dom som lyser starkast i den här ensemblen. Behållningen jag fick av hennes och Gunnars (Magnus Samuelsson) relation var det enda som faktiskt behöll känslan av det gamla goda.

Ja, till nästa gång hoppas vi på bättring! Jag lär kolla – men nu med betydligt lägre förväntningar.

Start söndag 15 februari 2015 kl 21.00 i SVT1 och SVT Play


Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
  • SLIM

    Såg eländet igår. Hade lite förhoppningar som ni men blev lika besviken. Borde läst er mitt-i-prick-rapport först.

  • Charlotte

    Håller med. Verkar vara ett hafsigt hastverk.. Lägg till att urinprovstagning sker under övervakning för att utesluta manipulation från båda håll. Liket i mattan hade legat utomhus i två veckor i augusti – ingen verkade besvärande av lukten alls. Produktionen verkar lida brist på pengar, regi och manus.

  • Arne

    Rena rama TV4 produktionen! På alla punkter är det sämre än förra gången.

Fler onyanserade inlägg