Senaste Kommentarer

Top Commenters

Dagens doldis – Better Off Ted

Inlägg av Adrianna Jalming den 5 december 2017 i

Serier & TV

Om det är något som är sant här i världen så är det att fler, eller snarare ALLA, borde känna till den här serien. Åtminstone alla som uppskattar smart, satirisk humor med sympatiska karaktärer gestaltade av en toppencast. Jag kan ärligt säga att jag är en lyckligare, snällare människa med bättre hy, vitare tänder och färre kluvna hårtoppar sedan jag började titta på ”Better Off Ted”. bra är den.

Handlingen kretsar kring de anställda på företaget Veridian Dynamics; ett millionbillion dollar company helt befriat från skrupler, vilket innebär att välplacerad kritik av det kapitalistiska företagsklimatet är en viktig grundbult i serien. Här jobbar bland annat Ted, ensamstående pappa tillika mellanchef, som gör sitt bästa för att navigera runt de etiska fallgropar som regelbundet uppstår när man jobbar för ett bolag som utvecklar alltifrån militariserade pumpor till antidepressiva grönsaker. Ovanför honom i hierarkin finns Veronica, spelad av den magnifika Portia de Rossi, som snarare hejar på företagets högst tveksamma innovationer och inte sällan sätter själva medarbetarna i fara. Men hey, lönsamhet framför allt!

Vi får också träffa vetenskapsmännen Phil och Lem, som har det tvivelaktiga nöjet att få utveckla produkterna som Veridian Dynamics producerar, och Linda som har ansvaret för att testa så att inte pumporna av misstag utplånar alla vita katter inom en 100 mils radie (exempelvis). Tillsammans utgör de stommen i ”Better Off Ted”, som inte bara har ett värdigt persongalleri utan också ett hysteriskt roligt manus att stoltsera med. Det cyniska företaget utan tillstymmelse till moral är en tacksam punchline, samtidigt som den likt den mesta bra satir döljer en samhällskritik någonstans mellan skratten.

Att den här serien bara fick två ynka säsonger är med andra ord en skandal i klass med den för tidiga nedläggningen av Firefly eller det faktum att Michael Bay fortfarande tillåts göra filmer. Men låt oss betrakta glaset som halvfullt. Vad vi trots allt har är två säsonger av en otroligt rolig, imponerande smart och sympatisk satir som utan problem kan hävda sig mot giganter som Arrested Development och Archer. Ge dig själv en tidig julklapp och se den idag – du kommer garanterat att vara better off än innan.

Skrivet av Adrianna Jalming

Journalist, anglofil, cynisk romantiker. Föredrar eskapism framför realism och vill helst av allt leva i en kostymfilm som utspelar sig i rymden. Älskar science fiction, rom-coms, efterrätter och Tina Fey.

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
  • Alexander Kantsjö

    Jag blev grymt besviken när de lade ner den här! Tyvärr kom den ju under eran av extrema nedläggningar där smygare som den här lades ner utan en ärlig chans. Veridian Dynamics informationsfilmer är en höjdpunkt i avsnitten 🙂

Fler onyanserade inlägg