Senaste Kommentarer

Top Commenters

Det bästa från Britannien – Liar

Inlägg av Embla Sue Panova den 22 december 2017 i

Serier & TV

Bara för att ni är såna fina läsare som aldrig trollar till våra kommentarsfält med oacceptabla åsikter (förutom det där med Tom Hardy) så ska ni få ett så larvigt bra miniserietips av mig, att ta er an såhär i juletider. Det är den brittiska miniserien Liar som faktiskt kvalar in på en plats i serien ”Det bästa från Britannien”. Varsågoda!

Laura Nielson (Joanne Froggatt, henne känner ni igen bland annat från Downton Abbey) är en nybliven singel som blir utbjuden på dejt av Andrew Earlham (spelad av astråkiga storebrodern med gummikropp i Fantastiska Fyran Ioan Gruffudd, men avskräckes icke – här är han helt briljant). Andrew och Laura känner varandra lite sedan innan eftersom han jobbar på samma sjukhus som Lauras syster och hon är hans sons lärare.

Dagen efter dejten (och det här kan kännas som en spoiler om man vill se en serie man inte vet ett dugg om, men eftersom det sker 20 minuter in i serien måste jag nästan berätta. Vill du bara se en sjukt bra serie och bli överraskad av precis allt kan du ju sluta läsa nu – god jul!) vaknar Laura av ett sms från Andrew: ”tack för en underbar dejt igår”. Hon reser sig i panik och går in i duschen, medan hon klär av sig och påbörjar sin dusch med bh och allt. Det känns i magen att något har hänt.

Nyduschad och i ösregn går hon hem till systern och berättar att hon har blivit våldtagen. Men hon saknar en massa minnen. Medan Laura med polisens hjälp (och vi vet ju vid det här laget hur bra det fungerar) försöker ta reda på vad som har hänt får vi se Andrew gå från att vara nykär till förtvivlad över anklagelserna han menar att han inte alls förstår. Någon ljuger. Men vem?

Det här är ett skolexempel på varför britterna är så larvigt bra på att göra film. Båda huvudpersonerna känns nämligen genuint ashärliga, så samtidigt som man försöker lista ut vad som egentligen har hänt slås man av att en av dem måste ha fel, vilket skapar en gråzon man måste vistas i under sex enormt spännande avsnitt.

Se Liar på HBO Nordic.

 

 


Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
  • Olof

    Rätt bra serie, första hälften tycker jag nog är bättre än andra hälften. Håller nog inte med om att båda huvudpersonerna framstår som ashärliga, sympatierna skiftar något under resans gång.
    F ö: Laura jobbar inte på sjukhuset, hon är däremot lärare på skolan där Andrews son går.

  • Embla

    Ja, gud vad snurrigt, du har såklart rätt. Får rätta till det även om det såklart inte har så stor betydelse för handlingen. 😀

    Håller med dig, man kastas mellan känslorna för de båda, men fram till hälften tycker jag ändå att man har sympatier för båda och att det är extremt svårt att veta vad man ska tro. Spännande och viktigt ämne tycker jag och annorlunda jämfört med vad man är van att se. 🙂

Fler onyanserade inlägg