Senaste Kommentarer

Top Commenters

Vikings – Recension

Inlägg av Måns Lindén den 3 oktober 2013 i

Recension Serier & TV

Vikings

Det är ju inte som att marknaden svämmats över av kvalitativa vikingaproduktioner under senare tid. Den vackra med oändligt tråkiga Valhalla Rising gjorde väl egentligen ingen glad, och Den 13:e krigaren är (och förblir, jag såg om den på Netflix häromdagen) extremt lökig. Trots detta blev jag mig mer än lovligt sugen efter att ha sett trailern till Vikings. Det var kargt, smutsigt och man kände att det låg en aura av tungur knivur över produktionen. För visst är det så att Korpen Flyger fortfarande är bäst i klassen när det kommer till medeltidsunderhållning? Det är den något otydliga History Channel som ligger bakom denna HBO-distribuerade serie, och piloten är lämpligt nog regisserad av vår egen ärkeviking Johan Renck.

Nu jävlar!

En våldsam strid i inledningen sätter tonen. Det är bröderna Ragnar och Rollo som visar upp sina färdigheter när det kommer till svärd och yx-hantering. Ragnar är ledartypen och huvudkaraktären och baserad på en verklig vikingalegend. Rollo är en sorglös gamäng med långt hår och skägg som aldrig backar från en strid. Det bör dock sägas – trots en hel del våldsamma strider är inte våldet stiliserat á la Game of Thrones, Rome eller 300. Det blir inga blodstänk på linsen om man så säger och det är inte heller i närheten av Game of Thrones grandiosa tilltal – Vikings är mer lättviktigt men ack så underhållande.

Det är en bra pilot som Johan Renck nystat ihop. Ofta är ju det allra första avsnittet av en serie ganska trist och redovisande. Alla karaktärer ska etableras och konflikterna ska sättas. Det sker även här, men det görs i ett rasande tempo och allt känns väldigt påkostat och snyggt. Vikingahövdingen, Jarl Haraldson, spelas av Gabriel Byrne är en hänsynslös och fåfäng despot som sätter sig på tvären när det nyfikne och ambitiöse Ragnar vill sätta segel västerut för nästa plundringståg. Jarl är mer sugen på att som vanligt åka österut för att fylla på skattekistorna. Där har vi grundkonflikten och att det kommer bli en maktkamp mellan Ragnar och Jarl torde vara ganska uppenbart.

Gustaf efter att ha kontemplerat, levererat, filosoferat

Gustaf Skarsgård har en framträdande roll i Vikings. Han heter Floki (eventuellt Lokis avkomma) och han är en mästare när de kommer till båtbyggande. Tanken är att han ska bygga båten som ska ta Ragnar och hans vikingar över Atlanten. Ragnar är inte bara en jävel på att svinga med svärdet – han är även uppfinnare och har tagit fram en väldigt rudimentär medeltidskompass som ska leda hans mannar över stormande hav. Generellt brukar genren glömma bort att det även finns människor som inte är män, och inte heller i Vikings kryllar det av kvinnofolk i bärande roller. Undantaget är Lagertha som är Ragnars fru. Hon är en så kallad shield maiden och hon gör processen kort med några ovälkomna gäster när Ragnar och son är iväg på ett vikingamöte.

”Hej, jag är ganska hård.”

Det är ungefär så mycket som hanns med i första avsnittet. Och jag måste säga att jag gillar det. När det kommer till kostymdrama är det som alltid viktigt med scenografi, kläder och framför allt tonträff. Jag tycker att Vikings lyckas på alla punkter. Det finns ett episkt anslag samtidigt som man brytt sig om att skapa karaktärer man bryr sig om. Förpackningen är kyligt rå och människorna är mustiga och salta. Det finns även inslag av magi och mystik som skapar en mysig fond samt en hård tagline: ”The Storm Is Coming”. 

Mycket mer än så kan man väl inte begära när det kommer till medeltida skrönor?

Vikings visas på TV4 torsdagar kl 21.00. Recensionen är baserad på första avsnittet och förväntningarna som det gav, men efter att ha sett hela säsongen står jag fast vid betyget. 

 

Skrivet av Måns Lindén

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
  • Peter Möller

    ”Shild maiden” går att översätta till svenska det också. Då heter det ”sköldmö”.

  • Peter Möller

    ”Shield maiden” går att översätta till svenska det också. Då heter det ”sköldmö”.

  • Måns Lindén

    Snyggt! Ett bra ord. 

  • Har sett 4 avsnitt nu. Mycket intressant serie, har aldrig sett något liknande om vikingar, vilket är väldigt märkligt. Intressant att karaktärerna och flera händelser är verkliga.

Fler onyanserade inlägg