Senaste Kommentarer

Top Commenters

Ge tillbaka – ett program om allt som är gott

Inlägg av Embla Sue Panova den 28 oktober 2016 i

Serier & TV

ge-tillbaka

Postkodlotteriet är ett program jag inte riktigt blir klok på. Det är typ Vem vill bli miljonär, fast nu med Rickard Sjöberg, och det är ett lotteri som grannar kan vara med i fast ändå en frågesport? Hur som helst så vet jag att en massa bra saker görs under Postkodlotteriets namn och en av de sakerna är inslagsserien Ge tillbaka som är en del av Aftonbladet Goda Nyheter och kan ses på Youtube. Låter det rörigt? Det är det inte (okej kanske lite), men det är precis såna här program vi behöver i den här kalla världen där sexister kan bli presidenter och där rasism börjar bli en del av vardagen.

Peter Svensson är en kämpe. Inte bara har jag nöjet att känna honom privat utan jag blir dagligen imponerad av hans outtröttliga kamp för en lite bättre värld. Faktum är att han gör så mycket på så många ställen att jag inte ens visste om att det var han som var inblandad i serien innan jag såg den. Då hade redan trailern fått mig att känna Disneykänslor (ni vet när man tror att man ska kolla på tecknat och sen gråter man en hel kväll för att det är så himla, himla fint). Så även om det här är en liten serie förtjänar den all uppmärksamhet i världen – vi borde nämligen allihop göra som Peter och hjältarna som deltar och se om sin nästa lite oftare.

Programidén är enkel. Här lyfts människor som vill ge tillbaka och som står upp för andra. I varje avsnitt får vi ta del av en ny historia och tanken är att det goda ska ge ringar på vattnet och att tittarna själva ska bli inspirerade att göra något gott.

ge-tillbakapeter

Peter Svensson lyfter Sveriges goda sidor

Peter reser land och rike runt för att lyfta de här historierna åt oss. Och att bekämpa mörka krafter med positiva budskap är inget nytt för honom. Där andra ser ett mot och blir uppgivna ser Peter alltid en möjlighet att vända det till något gott. Till vardags driver han föreningen Huskurage som vill öka civilkuraget hos grannar som oftast är de första att veta när något inte står rätt till (läs gärna om dem om ni inte redan känner till, det kan faktiskt rädda liv huskurage.se) han arbetar med idrottsföreningar för att minska machokulturen och han styrelseledamot i UN Women Sverige. Med mycket mer.

Jag tänker lite på den där filmen, Pay it forward, med ungen som hade ett projekt i skolan och kom på en idé som gick ut på att om man gjorde tre goda gärningar och som tack fick de som blivit hjälpta att i sin tur göra tre och… ja, ni fattar. Hela världen kan bli förändrad om man vill. Lite så hoppas jag att det här fina inslaget ska fungera. När man ser Kim Källström spela fotboll med unga som är långt ifrån proffs eller när man ser Donna som spenderat 200 dagar på Stockholms central för att ta emot flyktingar (medan andra gnäller över att folk sitter utanför ICA) så blir man både varm i hjärtat men man får också känslan av att man själv sitter på mer potential att göra gott än man faktiskt gör.

Senast upplagt är ett avsnitt om Östersunds FK , klubben som har gått från div 2 till allsvenskan på 5 år och som är bästa nykomlingen på 80 år. De har jobbat hårt för att driva bort allt det som förstör fotboll och idrott. Det, och de äldre avsnitten, finns på den där HÄR youtubekanalen. Det är ungefär 8 minuters ren kärlek – och det kan du faktiskt unna dig.

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg