Senaste Kommentarer

Top Commenters

Home julspecial – finaste julstämningen på länge

Inlägg av Embla Sue Panova den 9 december 2017 i

Serier & TV

Såhär i juletider är det ju härligt att kolla på film som förhöjer julkänslan – särskilt eftersom det oftast inte är någon som helst julstämning ute i form av snö. I år råkade jag på en ny film som jag bara måste skriva om eftersom den berörde mig. Och ja, det är tecknat och ja, det är nog egentligen på barnavdelningen – men vem bryr sig?

Jag har tidigare skrivit om serien ”Home” på Netflix, en barnserie som jag nästan är mer galen i än min snart 3-åriga dotter. (Viktigt att kolla med svenska röster som är SÅ mycket bättre än originalrösterna, tro mig.) Men så poppade en massa julspecialer upp i flödet och så även av Home – dock heter den Tip och Oh En jul hemma. För er som inte har koll på serien (än) handlar den om att en alien (Oh) bor ihop med en människa (Tip) och de är bästa vänner. Nu har det då blivit dags för Oh’s första jul och Tip ska visa hur det går till. Klassiskt upplägg.

Jag (ok vi) började kolla med känslan av att det skulle bli lite granar och knas kring ”våra” traditioner och det blev det såklart. Rymdfiguren Oh (som är en pojkepojkepojke, den här serien är otroligt medveten om genus och stänger inga dörrar för någon) gör sin egen grej av julen och det blir såklart väldigt roligt.

Men sen fortsätter duon att utforska julen och råkar på andra olika sätt att fira jul på. Och – SPOILER ALERT – kommer fram till att julen faktiskt mer än en känsla än en massa annat och att det inte spelar någon roll att vi är olika. Det är så fint att jag var tvungen att fälla en liten tår. Det är ju lätt att bara se till våra traditioner, speciell som 99% av alla julfilmer bara talar om den kristna julen, men det här var en fin påminnare om att vi är många olika som firar ”jul” och att det kan se ut på en massa olika sätt. Såhär, till exempel:

Jag tänker på alla barn där ute som inte firar traditionellt – det här är en tankeväckande liten film, som fortfarande är väldigt, väldigt rolig. Se den med ditt kid, eller själv! Och ge mig sen era bästa recept på latke, ni som har, för jag blev så larvigt sugen.


Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg