Senaste Kommentarer

Top Commenters

Jonas Malmsjö är vår hårdaste Viking – ever.

Inlägg av Embla Sue Panova den 31 december 2015 i

Serier & TV

lastkingdom

Vad är roligare än att se en svensk skådis på vita duken i USA? Jo, att se en svensk i en brittserie. Och vår nästa stolthet åker faktiskt inte över Atlanten för att göra succé utan dit där det allting alltid är snäppet bättre: till England.

Jonas Malmsjö tillhör en av våra bästa skådespelare och är snart aktuell som ”Sveriges bästa kirurg” i nya humorserien Vårdgården. Innan dess har ni kunnat se honom i allt ifrån Scener ur ett kändisskap och Psalm 21 på vita duken till Hamlet och Rosmersholm på scen. I den extremhyllade brittiska serien The Last Kingdom – England is born spelar han nu Skorpa, en viking med sån blodtörst att hans skägg alltid har en mer eller mindre rödfärgad ton.

Serien utspelar sig år 842 och handlar om hur England enades. Det vankas rått väder och ond blod död. Och det är inga lättviktare som axlar övriga roller. Vi ser bland andra David Dawson (Luther), Jason Flemyng (Lock Stock… och Snatch), Ian Hart (Boardwalk Empire) och Rutger Hauer.

Jonas har fått massiva hyllanden i utländsk press och hans karaktär Skorpa är så populär att fansen till och med gjort egna actionfigurer av honom – och det blir väl knappast större än att man får se sig själv som minifigur av plast?

lastkingdom2

Onyanserat har fått en exklusiv intervju med vårt lands just nu mest eftersökte man.

Hej Jonas! Vad kan du berätta om The Last Kingdom?
Det är en episk och storslagen TV-extravaganza om hur England enades under en enda kung, Alfred den Store. Det är inte helt utan fog som vi nordbor kan hävda att vi bidrog till den utvecklingen… Bygger på Bernard Cornwells böcker.

Vad kan du berätta om din karaktär Skorpa?
Skorpa of the White Horse är en så kallad ”Sword Dane”, en synnerligen psykotisk krigsherre och hövding med en helt egen uppfattning om moral och traditionell stridsteknik. Dessutom har han ett utseende som passar väl in på en person som inte vill behöva förklara om han är ond eller god.

Du har ju gestaltat en enorm bredd av karaktärer, allt ifrån en självgod kirurg till Hamlet, vad var roligast med att spela Skorpa?
Den oförblommerade ondskan är av någon anledning nästan alltid förtjusande att porträttera. Kanske beror det delvis på att man inte behöver bekymra sig om att någon ska ”gilla” eller ”förstå” en man som Skorpa. Han är ett avskum, han ska hatas. Och sånt kan kännas befriande för en skådespelare.

Casten till The Last Kingdom innehåller verkligen gräddan av brittiska skådespelare, vem var roligast att jobba med?
Det är omöjligt att svara på. Vem jag än spelade mot, lärde mig något nytt. Men privat kom jag Harry McEntire och Adrian Bower närmast. Vi blev vänner.

Vad skulle du säga skiljer mest svensk och brittisk tv-produktion?
Pengar och därmed produktionens omfång och resurser. Så enkelt är det egentligen. Åtminstone ur mitt perspektiv. För en skådespelare är trots allt jobbet detsamma antingen du står på ett slagfält i Ungern med trehundra crewmedlemmar och tvåtusen statister eller gör en kortfilm på nollbudget i Lilljansskogen.

Slutligen, såhär på självaste nyårsafton – vad tror du Skorpa skulle avlägga för nyårslöfte?
Hämnd!

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg