Senaste Kommentarer

Top Commenters

Lost In Space – Småputtrigt sci-fi äventyr för (typ) hela familjen

Inlägg av Adrianna Jalming den 17 april 2018 i

Recension Serier & TV

I en inte alltför avlägsen framtid, då luften på jorden knappt går att andas och mänsklighetens överlevnad kan stå på spel, skickas de första kolonisatörerna ut i rymden. Hela familjer tränas och sänds iväg för att bygga en ny civilisation långt långt hemifrån, och en av dem är familjen Robinson. Något går dock fel och familjen tvingas kraschlanda på en avlägsen planet – helt utelämnade åt elementen och de okända faror som lurar bakom varje krök. Nu måste familjemedlemmarna samarbeta som ett team och använda det yttersta av sina förmågor för att klara utmaningarna som väntar.

Netflix nya sci-fi satsning ”Lost In Space”, en reboot av 60-talsserien med samma namn, är ett på många sätt ambitiöst försök till utomgalaktisk familjeunderhållning. Det är inte helt lätt att skapa den rätta blandningen av lagom spännande äventyr som varken skrämmer de lite yngre tweensen (serien är rekommenderad från 13 år) eller tråkar ut den äldre publiken, utan att samtidigt landa i ett hopplöst mellanmjölksland av kompromisser. Risken är alltför stor att viljan att tillgodose alla tittarnas behov kommer i vägen för berättandet, vilket oftast leder till att ingens behov blir tillgodosett i slutändan. Det är en balansgång som är svår (om inte omöjlig) att undvika i de här sammanhangen, men ”Lost In Space” navigerar hyfsat säkert i de generationsöverbryggande farvattnen.

Lagomt spännande rymdbilsaction

Mycket är tack vare familjen Robinson själv. Serien tar visserligen in en del ytterligare karaktärer för att fylla på i persongalleriet, men har ändå familjemedlemmarna så pass mycket i fokus att seriens behållning beror på hur man känner inför dessa fem. Och med andra tv-familjer i gott minne vet vi ju precis hur outhärdliga de skulle kunna vara. Lillgamla barn, påklistrade känslor och oengagerande familjeintriger kommer ofta som ett brev på posten när manusförfattare försöker skildra FAMILJEN™ och även om the Robinsons inte helt slipper undan är de åtminstone mer sympatiska än många andra.

Just barnen är en viktig faktor eftersom de vanligtvis tenderar att vara den svagaste länken, både i rollprestationerna och i manuset. Otalet filmer och serier har förstörts av förnumstiga barnskådespelare med hysteriskt orealistiska repliker, och i ”Lost in Space” är det inte mindre än 3 (!) av huvudkaraktärerna som utgörs av barn eller tonåringar. Stort utrymme för både dåligt skrivna karaktärer och än sämre leverans med andra ord, men just den här gången kommer mina farhågor på skam. Kidsen lyckas faktiskt hold their own gentemot den vuxna ensemblen, även i snudd på klyschiga scener (tänk barn kastar boll med en robot istället för pappa) som med sämre skådespelare skulle blivit påfrestande att titta på.

Tillräckligt duktiga skådespelarkids

Detta kapabla rymdäventyr ger oss också gedigen world-building, med Netflix-mått mätt storslagna landskap och dito CGI som lyckas kännas påkostad även om den kanske inte är det. Finns det emotionell och existensiell angst som rör en på djupet? Nja. Blir det någon rymdspänning på riktigt? Njae. Men så är det ju familje-tv också, inte ett Kubrick-epos.

”Lost in Space” hade premiär på Netflix den 13 april. 

Skrivet av Adrianna Jalming

Journalist, anglofil, cynisk romantiker. Föredrar eskapism framför realism och vill helst av allt leva i en kostymfilm som utspelar sig i rymden. Älskar science fiction, rom-coms, efterrätter och Tina Fey.

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg