Senaste Kommentarer

Top Commenters

Är Plus minus Sverker en god ekvation?

Inlägg av Leiyah Rose Lindén den 23 november 2010 i

Serier & TV

Nej, killen i mitten är inte Sverker.

Konsumtionsjournalistik, hur sexigt låter det egentligen? Inte alls faktiskt.

Men ni älskar att äga och ni älskar att köpa, eller hur? Mammon är mig veterligen, den enda företeelse som cashar in alla sju de sju dödsynderna i en enda rörelse. Ka-tching.
”Ni kan inte tjäna både Gud och mammon” sade Jesus när han stod på berget (Matt 6:24).

Plus är jämte ”Uppdrag Granskning” och ”Efterlyst”, det viktigaste programmet i svensk tv. I 20 år har jag följt Sverkers kamp mot mammon. Jag har sett honom förändra människors liv och ge dem upprättelse. Sverker var min hjälte när jag växte upp och är det fortfarande.

Det var ”Plus” som satte tonen för hela min syn på myntets baksida. Nu står programmet under förändring; vilket i sig säkert är en god sak, men den rockad SVT valt att utföra, är mer än förbryllande. I hans ställe har man placerat ut de två före detta programledarna för Tv3:s prisbelönta ”Lyxfällan”, Mathias Andersson och Charlie Söderberg. Förvisso duktiga ekonomer och relativt karismatiska män, men det är lite som att dricka milkshake gjord på skummjölk, men det är visst inget som bekommer programchef för SVT Umeå, Bengt Strömbrom:

– Åsa, Charlie och Mathias känns som ett riktigt dream team. Jag är övertygad om att den här trion kommer att både glädja och engagera tittarna. Men framförallt slå vakt om att Plus även i fortsättningen kommer att driva landets skarpaste konsumentjournalistik.

Jag är inte så säker på huruvida ”Plus” minus Sverker är en god ekvation. Jag får den nämligen inte att gå ihop och det har inte bara att göra med att jag lider av allvarlig dyskalkyli. Överhuvudtaget är det problematiskt när man bryter fungerande koncept. Typ som ”Efterlyst” utan GW och ”Lyxfällan” utan Charlie och Mathias. ”Plus” är ett otroligt viktigt program; det finns en journalistisk tyngd hos Sverker, som gör att de onda pressas att vara lite mindre onda. Sverker värnar om sanningen, och gör därmed världen lite bättre att leva i. Han vågar ställa frågor som folk inte vågar ducka för. Sverker ÄR Plus. Hur hade SVT tänkt sig att det här ska gå? Jag är ytterst skeptisk. Men, vem vet?

Kanske är det så att jag blir fullständigt golvad, det återstår att se…

Plus version 2.0 börjar sändas på SVT 25 November.

Skrivet av Leiyah Rose Lindén

Är ökänd för sin totala oförmåga att underordna sig sociala strukturer, men är i övrigt förtjusande. Student på Estetikprogrammet vid Södertörns Högskola där hon försöker få in lite mer hiphop. Föredrar dokumentärer men är ruskigt svag för independentfilm.

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
 • Emelie

  Men du har helt glömt Åsa! Åsa är konsumentjournalist, tidigare jobbat på P1. Har lyssnat på henne där och känner mig inte ett dugg orolig för att Sverker andan kommer att försvinna.
  Konsumentjounalistik är sexigt!!!

 • Leiyah Rose Lindén

  Jag har inte glömt Åsa. Jag VET att åsa är åsa. Men Sverker är, och förblir alltid just Sverker. Haja tomrummet. Det är stort.

 • När de kastar ut soptunnan blir jag orolig på riktigt. Skämt åsido, Sverker i plus är en institution. kanske skulle man lagt programmet på is tills han insett de verkliga värdena i livet istället för att casha in och sitta och intervjua kändisar.

 • Leiyah Rose Lindén

  @Joel. För omväxlings skull håller jag med dig. Men han behöver väl också pengar antar jag. Inte för att det känns särskilt troligt men det är ju iaf en alternativ förklaring.

 • Nya Plus var jättebra och Åsa tryckte till den där bilhandlaren till VD på Dustin Home på ett förnämligt sätt. Bra Åsa!

 • Thomas Roth

  Man borde ha döpt om programmet eftersom det inte var så mycket som påminde om Plus. Jag anser att programmet var splittrat och snuttifierat. På SvT tror man ju inte att någon kan koncentrera sig längre än två minuter. Musikläggningen är hemsk. Inte en tyst sekund. Visst var det bra att den där typen på Dustin Home fick sina fiskar varma, men måste programledarna vara så förbannat käcka? Påminner om Lilla Aktuellt och Lilla Sportspegeln.

Fler onyanserade inlägg