Senaste Kommentarer

Top Commenters

Dokumentärtips: Miss Representation.

Inlägg av Embla Sue Panova den 17 december 2013 i

Serier & TV

miss

En sak man kanske inte bör göra när man bakisslöar i soffan en helg och blivit sugen på att kolla film är att välja en dokumentär om feminism. Man blir nämligen både arg och gråtmild. Och nu vill jag att ni också ska bli det.

Det är inte precis någon nyhet för mig att tjejer har helt orimlig krav på hur de ska se ut att leva upp till, att killar gärna ska identifiera sig med muskliga strebers med total känslokontroll och att ”samhället” (läs idioter i kommentatorsfälten på diverse pixelsidor) inte begriper hur problemen hänger ihop. Däremot blir jag, varenda gång jag får det upptryckt i ansiktet, så jävla ledsen – eftersom lösningen i själva verket är så himla enkel. Och om nu en förändring ska ske nångång kanske det just är dokumentärer som den här, Miss Representation, som kommer fungera som ögonöppnare och ge oss argument när vi råkar på såna som inte kan ta en kvinnlig chef på allvar eller säger åt sin son till att ”sluta böla som en tjej”.

Miss Representation är en dokumentärfilm av skådespelerskan Jennifer Siebel Newsom. Inspirationen kom när hon fick barn och plötsligt insåg att dottern kommer växa upp i samma värld som hon själv kämpat sig igenom. Vi ser intervjuer med unga kvinnor som delar sin bild av vardagen, politiker som vågat tänka annorlunda, kvinnliga TV-reportrar som inte bara pratar om hur de själva fått kämpa för att bli tagna på allvar utan också berättar hur man vinklar nyheter om kvinnor och män. En kalldusch för många, men ändock ett bittert faktum att tugga i sig.

cho

Men fokus ligger inte bara på tjejerna. Dokumentären tar också upp frågan kring hur killarna ska få en rättmätig plats och rimliga förebilder som låter dem växa som män. Jane Fonda har pratat i många medier, så även i den här filmen, om vikten att uppfostra pojkar som ett led i mer förståelse.

geena

Men Miss Representation är inte bara en dokumentärfilm, det är också en rörelse och slutet av dokumentären ägnas åt att deltagarna ger oss råd om hur var och en av oss, med små medel, kan bidra till förändring. Jag inser att det kan låta så jäkla klämkäckt politiskt, men efter att ha sett filmen vill man liksom bara att den där bättre världen, för både kvinnor och män, ska komma igång NU!

Det här är en film för alla som hatar feminism, som älskar feminism, som behöver förstå argumenten och som vill skaffa sig egna. Det är en film för mammor och pappor med söner och döttrar. Och framför allt är det en film som faktiskt tar en ifrån känslan av att vara arg och gråtmild och istället lämnar en med viljan att förändra. Det är en dokumentär som lyckats, åtminstone i min bok.

Miss Representation hittar du bland annat på Netflix.


Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg