Senaste Kommentarer

Top Commenters

En pratstund med Ripper Streets Matthew Macfadyen

Inlägg av cpanov den 16 januari 2014 i

Serier & TV

ripperApril 1889, sex månader efter det senaste Jack the Ripper mordet. I Whitechapel ansvarar H Division för East London: ett fattigt och laglöst distrikt. H division har jagat the Ripper men misslyckats med att hitta honom och när fler kvinnor mördas på gatorna i Whitechapel börjar polisen undra om mördaren har återvänt.

Bland fabriker, butiker, bordeller och pubar, finns kriminalinspektör Edmund Reid (Matthew Macfadyen), Detective Sergeant Bennett Drake (Jerome Flynn) och US Army kirurgen och tidigare agenten, Kapten Homer Jackson (Adam Rothenberg), för att undersöka morden.

Jackson bor på en bordell men hans relation med bordellmamman, Long Susan, blir ansträngd på grund av Jacksons dragning till en av hennes mest lönsamma flickor, Rose Erskine (Charlene McKenna), och på grund av hans starka engagemang med H Division och Reid.

Jag fick en exklusiv pratstund med Matthew Macfadyen som spelar huvudrollen. Vi pratade om Ripper Street, höga hattar och svensk film.

I Sverige är vi riktiga suckers för brittisk crime, få saker gör oss mer upphetsade än ett mord på engelska landsbygden eller en bibliotekare som just hittats hängd i källaren. Kommer vår kärlekshistoria fortsätta med Ripper Street?

– Jag vet inte faktiskt. Det enda jag vet och kan berätta är hur jag själv reagerade då jag fick erbjudandet att spela huvudrollen. Min första reaktion var – jaha, ännu en kriminalare. Sen gillade jag inte namnet på serien heller. Ripper Street? Har vi inte gjort grejer om The Ripper redan? Men så läste jag manus och blev så glatt överraskad, det är så bra skrivet, elegant och smart. Det var något som attraherade mig också att serien utspelar sig under Jack the Rippers tid och hans obehagliga skugga finns hela tiden över serien men mera som stämning än att ”hitta the ripper! NU!”  Som en bakfylla som aldrig ger med sig.

Jag misstänker att du är sjukt trött på att besvara följande fråga, men du måste ändå berätta – vem är din karaktär Chief inspector Edmund Reid?

– Han är en mycket intelligent man. En framåtsträvare. Han är inte rädd att prova nya sätt att lösa fall. Liberal. Nej, inte liberal, men utesluter aldrig andra sätt att lyckas med sitt jobb om det krävs. Dom flesta poliser du ser i kriminalare är sargade, griniga och förbannade. Edmund är nyfiken och barnsligt förtjust i sitt jobb. Och det var något som sannerligen tilltalade mig.

Jag har gjort tung research på dig inför den här intervjun.

– Oj då. Ska jag vara orolig?

Nej, nej. Men det jag upptäckt är… att du mest har spelat kostymdraman.

– Ja, faktiskt. En hel del.

Är det stor skillnad på att spela den typen av roller jämfört med någon i jeans och t-shirt?

– Nej, för mänskligt beteende är konstant. Det är inte mycket som förändras för mig som skådespelare. Om du sitter i en bil eller rider på en häst spelar egentligen ingen roll. Du blir lika kär i en människa eller hatar den där killen ändå. Med eller utan hög hatt.

matt

Matthew Macfadyen i hatt.

Som svensk måste jag ju fråga vad du anser om Morden i Midsomer? Sitter du klistrad som sommarsvensken gör?

– Nej, Gud nej. Är ni svenskar så förälskade i den serien? Du menar den äldre generationen?

Nej, jag skulle nog säga att dom flesta svenskar, i alla åldrar har en softspot för Barnaby.

– Där ser man. För mig är det något mina farföräldrar ser och smuttar på the och knaprar på kex till. Jag ser väldigt lite på tv själv och midsomer är inget jag skulle välja.

Vi stannar lite i sverige. Vad vet du om svensk film och tv?

– Jag såg bron. Jag älskade bron. Verkligen. Och vet du vilken min favoritfilm är? Fanny och Alexander. Det är filmen jag skulle ta med mig till en öde ö.

Du har inte sett hundtricket?

– ”Huondtriiket”? Nej.

The dogtrick is the international title…

– The dogtrick? Nej det har jag inte. Är den bra?

Om jag säger såhär – det kan vara filmen som får dig att ta med ännu en film till en öde ö, alternativt byta favoritfilm.

– Spännande! Det måste jag kolla upp.

Jag kan skicka en kopia. Signerad.

– Ja, gör det!

Tack för intervjun och tack för Ripper Street.

– Tack själv, Christopher.

Ripper Street går på BBC Entertainment lördagar och söndagar klockan 21

Skrivet av cpanov

Fler inlägg av Maila cpanov
Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
  • Anna Louise Magee

    RIPPER STREET fans: the BBC has cancelled this show after only two seasons, leaving the critics puzzled and the fans hanging. The largest online petition to save this great show may be found here: visit change[dot]org…search RIPPER STREET and REVERSE THE BBC. Over 37,000 viewers from inside and outside of the UK have signed already. Tweet, e-mail, spread the word. Tell them at @BBCOne, @BBCAMERICA and @bbcpress that we will #SaveRipperStreet

Fler onyanserade inlägg