Senaste Kommentarer

Top Commenters

Sociala Monster – ännu en guldserie av Jens Von Reis

Inlägg av Embla Sue Panova den 9 oktober 2016 i

Serier & TV

sociala-monster

I veckan som gick startade en ny serie på SVT med Jens Von Reis vid rodret. Ni som följer oss på Onyanserat vet att vi blir lite extra fuktiga i blicken när Jens har gjort något nytt. Så även denna gång.

I Sociala Monster tar Jens tillsammans med journalisten Andrev Walden och Armita Golkar, som är doktor i psykologi, tempen på sociala medier, vilket ju är en ganska ny arena för oss att röra oss på. Frågan är ju bara: kan vi hantera det? Svaret är förstås nej, men det visste vi ju redan. Det är ju däremot otroligt intressant att se HUR vi gör fel, och kanske, kanske kommer programmet att få oss att tänka till lite.

När jag var liten hade vi ingenting. Man ringde folk man ville umgås med och var de inte hemma, ja då var det som det var. På sikt kunde man skaffa en minicall (en liten frän sak som brummade i fickan på den man skickade till och det man kunde skicka i meddelandeväg var sitt nummer). Men då var personen man ringde tvungen att hitta en telefon (eller telefonkiosk) och ringa tillbaka. Hade man då inget särskilt på hjärtat blev stämningen kanske… lite pressad. Heta linjen hade vi också. Man ringde ett nummer som hade hamnat i glapp på Televerket dit en massa andra dårar också ringde och sen var det typ som en Facebookgrupp fast live och anonymt på telefon. De flesta ropade bara “hallå” hela tiden, några andades för högt för vad som är okej och en del höll kanske i något slags samtal som eventuellt utmynnade i att de träffades. Vad vet en annan.

Sen kom internet. Bara det var ju stort. Sociala medier därefter blev lite av en chock! Först var folk ganska försiktiga, men numera är det ett rätt gränslöst klimat som råder, där man i sitt eget namn skriver alla möjliga saker som kanske hade varit otänkbart för bara en handfull år sedan. I diskussioner blir alla hänsynslösa politiker som ska vinna till vilket pris som helst, ett beteende jag sällan stöter på i vanliga livet. Så det där “sociala” kanske inte är sådär jäkla socialt just ändå. Eller så är det som programmet säger, att vi blir monster!

sociala-monster2

Gravid? Eller bara lite magmys?

I första avsnittet får vi i alla fall se lite hur det virala funkar – och hur omdömeslöst vi sväljer allt som serveras. Det kommer ju mycket kritik om att folk borde granska det som delas, att man ska vara källkritisk osv, men i programmet berättas av vi ju är vana vid att nyheter och liknande är granskade så vi tar med oss det beteendet in i en värld där vem som helst kan lägga upp vad som helst. Otroligt intressant och lite skönt tycker undertecknad som delar vad fan som helst som verkar kul. I programmet görs också ett experiment där sköna paret Sanna Lundell och Mikael Persbrandt verkligen bjuder på sig själva och lägger upp en bild som kan tolkas som ett gravidavslöjande för att se vad som händer. Självklart exploderar hela intenetzet.

Vi får också träffa mannen som ligger bakom “double rainbow”, som väl alla har sett och kvinnan vars skämtfilm till systern blev en viral succé med 31 miljoner tittare. And counting.

Det här är både underhållande och intressant! Jag fick mersmak redan när första avsnittet pågick och längtar tills andra avsnittet kommer. Du kan kolla ikapp via SVT Play HÄR (eller idag 10:45 då det går i repris). Fortsättningen ser du sen på onsdagar 21:05 i SVT1.

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg