Senaste Kommentarer

Top Commenters

Solsidan: Säsong 4 – tredje avsnittet

Inlägg av Måns Lindman den 3 november 2013 i

Serier & TV

Sol1

I tredje avsnittet är stämningen något mer uppsluppen. Döden får nu stå åt sidan för diverse konflikter. Det är grannfejd, alkoholvanor och det obligatoriska intrånget i privatlivet av Ove Sundberg med flickvän som ligger i fokus när livet går vidare på Solsidan.

Som vanligt vill jag flagga för att det finns spår av spoilers i texten.

Det är sommarmys i trädgården och Alex och Anna njuter av ett glas rosé, eller glas och glas, en bag in box snarare. Det är väl inget konstigt med det egentligen, det är ändå sommar. Problemet är bara att det är lunchtid och det är givetvis inte socialt accepterat att hinka alkoholhaltiga drycker så tidigt på dagen. De inser att de har ett problem och bestämmer sig för att ha en vit månad men vad är en vit månad egentligen? Hur räknar man och var drar man gränser?

Samtidigt får Fredde och Mickan nya grannar som vägrar dansa efter deras pipa. Paret som är vana vid att få sin vilja igenom blir nu nekade rätten att bygga en ny pool i trädgården. Det är nämligen ute med inomhuspool. Konflikten är ett faktum och en alltmer stressad Fredde får se strategi efter strategi gå i stöpet.

Ove och Anette agerar barnvakter åt Alex och Annas ännu namnlöse son och jag vet inte jag men inte hade jag lämnat en nyfödd i deras klor. Mycket riktigt blir det också bråk om den lille och centimeter efter centimeter äter sig tidernas mest enerverande par in i vardagen.

Sol7

Svenskarnas sommaralkoholvanor avhandlas i kvällens avsnitt

I tredje avsnittet är grillningen tillbaka till mångas glädje. Det var trots allt ett stort diskussionsämne på diverse tillställningar, lunchraster och Facebook och på tal om Facebook får också sociala medier stort utrymme i avsnittet. Både Twitter och Facebook får fungera som ytor för humorn. Jag kan inte låta bli att reflektera över hur upphovsmännen tidigt gick ut och sa att Ove Sundberg hade fått för stort utrymme i tidigare säsonger och därför skulle dämpas rejält. Av detta syns inte ett spår. Snarare tycker jag att han är ännu mer närvarande och som sagt var, de äter sig in i ens liv, centimeter efter centimeter.

Fjärde säsongen startade starkt men nu är man på väg in i gamla vanor igen och jag vet inte. Det är någonting som gör att jag tröttnar snabbt. Jag har dock svårt att sätta fingret exakt på vad det är. Kanske är det den enkla humorn som ofta upprepar sig själv. Hur man än vrider och vänder på det så följer skämten en ganska utstakad väg och det är inte mycket som utvecklas. Karaktärerna, man kan dem nu och vet ofta hur de kommer att agera i olika situationer. Detta är inte alltid något negativt men när man vet att Alex saknar ryggrad och därmed också möjligheter att säga ifrån, att Fredde kommer att trampa på någon för att få sin vilja igenom. En vilja som egentligen inte alls är hans utan Mickans eller att Anna är allmänt gnällig och inte heller hon kan säga ifrån, ja då tappar jag intresset. Jag behöver lite överraskningar och något mer. Det känns helt enkelt urvattnat och ganska andefattigt och solen är väl på väg att gå ner helt för mig nu, tyvärr.

Tredje avsnittet av Solsidan säsong fyra sänds söndagen den 3 november på TV4, klockan 20.00

Taggar:,

Skrivet av Måns Lindman

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg