Senaste Kommentarer

Top Commenters

Sommar-TV och deckartips!

Inlägg av Embla Sue Panova den 8 juli 2013 i

Serier & TV

police

Det är något särskilt med TV-tittandet när sommaren kommer . Plötsligt skiter man lite grann i sin vanligtvis goda smak till förmån för tradition. För mig är det inte särskilt långt ifrån att man bänkar sig vid Kalle Anka på julafton som man, efter en solvarm dag och kanske något glas vin med grillmat i trädgården, bänkar sig vid TV:n. Det är inget konstigt i att man vill avsluta dagen i soffan, inomhus. Det lite märkliga är kanske att TV-traditionen på sommaren alltid handlar om ond bråd död – i ganska billigt format.

Det började redan när jag var liten och SVT (det fanns på den tiden inget annat förutom radio) visade kortfilmer med Roald Dahl-skräckisar. Jag minns vinjetten som vore det igår, förmodligen eftersom jag sedan låg skräckslagen i sängen och ångrade att jag tjatat mig till att vara uppe. Det handlade om folk som slog vad med fingrar som insats och tavlor som åldrades. 30 minuter ren och skär horror för en unge på en ålder man utan tvekan rymmer på två händer. Kommer ni ihåg?

Senare blev det chief inspector Barnaby som tog över somrarna (och vad jag kan se i tablån är han fortfarande kvar där) med mord i den lilla staden Midsomer. Man lite skiter i att staden borde vara tom efter alla mord, eller att man efter 10 minuter inte har den blekaste om vem som är vem till namn – man till och med skiter i att det är rassligt producerat med fall som skulle platsa i Scooby-Doo (inget illa där med tanke på att jag skriver manus för tidningen, men det är ju fortfarande inte särskilt svårt att räkna ut att någon klätt ut sig til spöke på grund av affärer?). Det är hela grejen med brittisk landsbygd och mördande intriger och kanske det faktum att det alltid är sommar där familjen Barnaby bor – precis som när vi tittar.

 Jag vet inte vad det är med sommar och deckare, rysare och skräckisar, men sommaren, utomhuset, värmen (och kanske vreden därtill) har något dödande magiskt omkring sig. Och visst är det mysigt att låta sig skrämmas medan solen går ner – men det kanske är dags att piffa till tablån lite?

Från Roalds oväntade värld till Barnabys ganska obegripliga till något som fortfarande kittlar den där nerven som vill se TV om dödsvita ben sticka ut ur en dunge, men som levererar lite bättre – här kommer 5 deckartips som tar traditionen vidare.

1. DCI Banks.

Färre rosbuskage och lömska tanter än i Midsomer, men väldigt väldigt bra.

2. Whitechapel (SVT med start 13 juli).

Åtminstone 2 av oss har redan skrivit om den och jag tror en tredje text om serien är på gång. Copycat-mord när de är som bäst!

3. Rebus.

Inte bara för Skottlands skull, men det gör ju absolut ingenting att kommissarie Rebus rullar på R-en medan han löser mordgåtor i Edinburgh.

4. Scott & Bailey (TV4 Play).

Här är brudarna, om någon undrade. Suranne Jones (Unforgiven) fullkompligt spottar ur sig grymma roller och så även här.

5. Vera.

Ytterligare en serie man inte kan tipsa om nog med gånger. Vi som är trötta på att se tjuriga gubbar bossa över unga tjejer i poliskåren kan luta oss tillbaka och se socialt missanpassade Vera försöka förhålla sig till sin kompanjon medan de löser spännande mordgåtor.


Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg