Senaste Kommentarer

Top Commenters

Spartacus blood and sand – Recension

Inlägg av cpanov den 4 mars 2010 i

Recension Serier & TV

There will be blood.

Ja. Jag erkänner. Jag var en av dem som fick gåshud av trailern till filmen ”300”. Jag såg, spolade tillbaka, såg igen, ropade dit dåvarande flickvän, spelade upp trailern igen, överförde den till min ipod och visade den för alla som kom i min väg. ”300” gjorde något med mig som jag inte upplevt  sedan jag fick mitt första könshår. Det var något jag inte sett förut.

Hur som helst, nu är det dags igen. Ja, eller nästan i alla fall. Starz nya svulstiga serie ”Spartacus Blood and Sand” har tagit estetiken från ”300” och blodat ner den lite extra.

Serien handlar om Spartacus (spelad av Andy Whitfield) som blir förrådd av romarna och tvingas bli gladiator för att en dag kunna återse sin livs kärlek Sura. Man kan förenklat säga att det är en variant på filmen Gladiator.

Blev det bra då?

Nja.

Först det positiva;

Det är snyggt, stilrent och väldigt 300. Det är blodigt som satan, men aldrig har blood varit snyggare (ledsen True Blood fans).  Det är en klassisk hjältehistoria som vi alla sett förut, men gillar man sånt (och det gör jag) så gör det ingenting. Man vet vad man får. Efter första avsnittet så får man sig också en riktig cliffhanger och även det är något jag är svag för.

Men.

Skådespelet  är under all kritik. Det är som dom blåst alla pengar på dataeffekter och sedan tänkt:

-Shit. Vi har ju inga pengar kvar till skådespelare! Men hade inte du en kusin från Skottland som spela teater?

-Ja, jo, han gick en kvällskurs på ABF (typ)

-Ring honom. Han funkar.

Dialogen har jag också väldigt svårt för. Den är modern och personerna uttrycker sig  som i supporterbussen på väg till ett hatiskt Londonderby.

Jag har nog aldrig hört så många ”fuckin”, ”cunts” och ”wanker” i en serie. Visst, jag kunde tycka att Rome blev lite högtravande. Men ”fuckin Roman scum” blir lite väl mycket huliganklack för mig.

Kommer jag att se vidare?  Jag tror det. Men jag kommer inte spola tillbaka, se igen och lägga avsnitten på min iPhone.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=yHxn8mTpAJU[/youtube]


Skrivet av cpanov

Fler inlägg av Maila cpanov
Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
  • Utan att ha sett det här så litar jag på ditt goda omdöme herr Panov. Under en längre sjukskrivning gick jag all in och köpte Rome boxen. Skäms inte för d för jag gillar skiten. Däremot så störde jag mig så något ohyggligt på att det ska utspelas sig för flera hundra jvla år sen men att det används ett vokabulär som är jvligt up to date och närmast påminner om en lördag i Bermondsey. Om nu Spartacus upprepar den tavlan kommer jag inte ens bemöda mig med att se den. Samtidigt undrar jag hur svårt det kan vara att lyckas med det här?? Jag tror mig även få min beskärda del av den typen av språk på The Den om en vecka när Millwall brakar samman med ärkerivalen Charlton, så Spartacus får förbli osedd för min del.

  • Mr Profit

    Första två avsnitten är inge vidare vad gäller skådespeleri, men jag lovar att det blir MYCKET bättre.

  • Max

    Bra recension. Det märks att det lagts en hel del pengar på dyra dataeffekter á la 300, men i jämförelse ser Spartacus mer ut som ett tv-spel med halvdan grafik. I alla fall i krigsscenerna. Av det lilla jag sett förbryllades jag av den risiga animeringen av fallande snö och brinnande träd. Men vissa slo-motion scener är snyggt gjorda.

Fler onyanserade inlägg