Senaste Kommentarer

Top Commenters

Svt Play-tips: Dödsfallet

Inlägg av Embla Sue Panova den 12 april 2013 i

Serier & TV

staircase

För ganska många år sen såg min mamma och jag en dokumentär som ingen av oss kunnat glömma. Den handlade om en man som var misstänkt för att ha mördat sin fru genom att knuffa ner henne för en trappa. Jag mindes inte så mycket mer av hur det gick än att man lämnades lite sådär otillfredsställd men tänkte ändå på den häromdagen och ville visa den för min man. Ni vet känslan när man tar på sig en gammal jacka och hittar pengar i fickan? Precis så kändes det när jag inte bara hittade den på Svt Play utan att den låg där i samband med att de visat en ”vad hände sen”-dokumentär, 10 år senare. Ni som inte har några helgplaner ska alltså, om jag får bestämma, ägna tiden åt att skaffa er åsikter om blodstänk och trovärdigheten i ett larmsamtal.

I Dödsfallet (Staircase Murders) träffar vi Michael Peterson vars fru hittats död vid trappavsatsen hemma hos paret och följa vägen till dom. Hela dokumentären utspelar sig när de försöker hitta ett försvar: Pedersen menar att frun har trillat medan åklagaren menar att den mängd blod, samt det lilla faktum att Pedersen redan varit inblandad i ett dödsfall i trappa ett antal år tidigare, visar på att frun måste bragts om livet.

Det här är en sån där dokumentär man inte kan slita sig ifrån och som liksom stannar med en även när man sett klart den. Vi får lära känna hela familjen Peterson och, i alla fall jag, slungas mellan övertygelsen om att han är oskyldig och skyldig.

Ursprungsdokumentären är på åtta delar och uppföljande dokumentär på två. Det är alltså gott om tid att lära känna fallet och bli indragen. Bli nu inte avskräckt av att hela rasket inte avklaras på ett par timmar, som man är van vid. Michaels historia och rättegång tar fler vändningar än ett påhittat manus skulle kunna förse en med och dessutom berättas historien både ifrån rättssalen, hemma och Michael och på advokatens kontor. Vi får också ta del av åklagarsidans arbete och av den minst sagt starka dokumentation som hittas allt eftersom fallet nystas upp.

I skrivande stund har jag precis sett klart sista delen och har redan hunnit tänka på den minst någon gång i timmen. Jag är säker på att jag kommer komma ihåg den även om ytterligare 10 år. Och jag misstänker att nästa gång jag är i stugan kommer jag gå väldigt försiktigt i trappan. Om inte annat för min mans skull.

Dödsfallet finns på Svt play till och med siste april.

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
 • Daniel S

  Finns på Netflix också! Och han heter ”Peterson”. 🙂

 • Embla

  Eh, hur fasen kunde jag skriva fel? 2 ggr dessutom. Skäms som en HUND. 😀

 • Lindman1

  Körde precis igenom denna på Netflix och redan par avsnitt in kände jag igen storyn men kunde först inte riktigt placera den. Sedan insåg jag att jag sett detta fall på en mina favoritkanaler på youtube, Forensic Files. Nu vet jag givetvis inte vilken av sanningarna som är den rätta men snacka om två olika scenarier. Trots att The Staircase numera har 13 avsnitt på minst 45 minuter kontra ett enda avsnitt på 30 minuter lyckas man ändå ”missa” mängder av extremt besvärande bevis i serien. Utan att spoila så känns det som en riktigt vinklad ”offerkofta” som visserligen är fruktansvärt intressant att följa men tipset är helt klart att se Forensic Files-avsnittet först och sedan serien, bara för att få båda versionerna. Tuben, säsong 11 eller 12 om jag minns rätt.

 • Embla

  Men gud vad spännande! Visste inte detta. Ja alla dokumentärer borde sluta som Jinx egentligen, men för de som inte gör det får man väl ta in all info som finns. Tack för tips!

Fler onyanserade inlägg