Senaste Kommentarer

Top Commenters

SVT Retro: Klassiska dueller

Inlägg av Embla Sue Panova den 8 augusti 2014 i

Serier & TV

retro6

Ni som är observanta har säkert inte missat att jag inte skrev om Retro avsnitt 5 i förra veckan. Jag skäms förstås som en hund men skyller på att jag flytt landet. Men nu tänker jag faktiskt vara så fräck att jag hoppar direkt till kvällens avsnitt. Mer om det överhoppade programmet kommer dock längre ner för er som är nyfikna på vad Susanne Vega och Seinfeld har gemensamt.

I det sjätte avsnittet tar Jens Von Reis med oss på en resa i tiden som faktiskt inte har med vare sig musik eller film att göra – men som verkligen passar in under namnet Retro. Det handlar nämligen om den där tiden då ettan och tvåan var de enda kanalerna vi hade och då utbudet var så snålt att minsta underhållning fick landet att stanna upp och när klassiska sportdueller fick lärare att avbryta sina lektioner och rulla in tv:n.

Jag var ingen sporttjej då (ja, inte nu heller för den delen) men ändå minns jag varenda match vi får återuppleva i kvällens avsnitt av Retro. På den här tiden var sportduellerna på blodigt allvar och bjöd på en vi-och-dem-känsla man faktiskt glömt bort. Vi får träffa Ingemar Stenmark och hans största rival Phil Mahre och dessutom får vi återuppleva dramat i Borg vs McEnroe och träffa Mats Wilander som, till skillnad från hetlevrade McEnroe, fyllde löpsedlarna med sitt sportsliga gentlemannabeteende.

Det är ju något fantastiskt i att minnas att det var såhär, nu i en tid då man kan se sport dygnet runt och en världsmedalj omnämns med en notis under att Zlatan köpt en ny fet bil. På den här tiden innebar ett guld en folkfest som ALLA skulle delta i. Och även om jag än i dag är sjukt ointresserad av sport finns det något väldigt intressant i att få jämföra då och nu. Med andra ord: återigen ett mycket sevärt program att slå på i kväll.

Jag lovade att berätta lite mer om förra veckans avsnitt också – det finns ju att se på SVT Play för den som missat. Det handlar om Tom’s Diner – matstället som både omsjungs av Suzanne Vega och vännerna i Seinfeld alltid hänger på. Vi får träffa verklighetens Kramer, höra Suzanne Vega dissa när Killing-gänget använder hennes låt Luca i ett telefonbus med mycket mer. 2 x 30 minters underhållning att se fram emot med andra ord!

Retro sänds i SVT 1 klockan 21:00 i kväll.

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg