Senaste Kommentarer

Top Commenters

The Event – vad hände egentligen?

Inlägg av Måns Lindén den 28 september 2010 i

Serier & TV

Snart händer det kanske?

För ett par veckor sen såg jag den fantastiska trailern till ”The Event” och blev helt eld och lågor. Alex skrev om den och jag höll mestadels med honom. I söndags var det världspremiär på SVT1.

Vad fick vi se då?

I ett furiöst tempo fick vi lära oss att:

  • Ett kapat plan är på väg att krascha in en presidentmottagning.
  • En ung kvinna försvinner spårlöst från ett kryssningsfartyg.
  • Det är fadern till den försvunna kvinnan som har kapat planet
  • Pojkvännen till den försvunna kvinnan försöker hindra piloten att krascha.
  • En mystisk kvinna sitter inspärrad i ett hemligt fängelse i Alaska och eventuellt ruvar hon på hemligheten bakom ”händelsen”
  • Det finns hjälpsamma glödande moln/klot i skyn
  • Allt detta hänger ihop på något sätt.

Ni som har sett trailern kanske undrar; ”och mer då?” Inget mer. Vi får knappt några svar som vi inte redan visste från trailern. Vi fick med andra ord se en förlängd trailer om än med en hisnande cilffhanger. Och vi får med oss åtminstone två frågor; 1. Vad är det egentligen som ska hända? 2. Vem kan man lita på?

En som vi ska lita på verkar vara USAs president som spelas av Blair Underwood. Karaktären är en pappfigursversion av Obama med fluffig idealism och hög moral. Denna ställs initialt mot Zeljko Ivaneks CIA-chef som vi redan från början vet är ond efter som producenterna har valt just Zeljko Ivanek som skådis. Tony Todd är en annan given skurk som stryker runt i generaluniform och tittar under lugg. Den mystiska kvinnan från fängelset är aningen ambivalent och helt obegriplig med sina dimridåer till repliker men jag tror hon ska föreställa god. Huvudkaraktären Scott Walker (vars flickvän försvinner) är katastrofalt castad och ger mest ett valpigt intryck. Instinktivt stör jag mig på honom och vill honom bara ont.

”The Event” är spännande men de svaga skådisarna parat med det halvbakade manuset är en tidig varningsflagga. Jag fattar att karaktärerna har rejäla drivkrafter men eftersom alla än så länge saknar karaktärsdrag och bara sprider obskyr dialog omkring sig förstår jag inte varför jag ska bry mig. Produktionen ger ett lite billigt intryck och allt det som kändes mäktigt i trailern känns lite tunt i den förlängda versionen. Magkänslan är att tomma tunnor skramlar mest och att manusförfattarna inte riktigt kommer kunna leverera på anslaget om den ”stora hemligheten”. Kommer det hålla ihop? Jag är väldigt nyfiken men än så länge skeptisk.

Avsnittets sista replik kommer från den mystiska kvinnan och är riktad till presidenten: ”I haven´t told you everything”

Jag hoppas att hon gör det. Snart. I alla fall tillräckligt mycket för att hålla intresset uppe.

The Event visas söndagar kl 21.15 på SVT1. Första avsnittet ligger på Play

Skrivet av Måns Lindén

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg