Senaste Kommentarer

Top Commenters

The Leftovers – första intryck

Inlägg av Måns Lindén den 29 juni 2014 i

Serier & TV

The-Leftovers-11

The Leftovers

MÅNS: Manusförfattaren Damon Lindelof säger att det inte kommer levereras några definitiva svar och att han inte heller vet om det blir en andra säsong. Är det en gammal intervju där han pratar om sin gamla serie Lost? Nej. Det handlar om den helt nya postapokalyptiska serien The Leftovers som snart har premiär på HBO Nordic och C More. Är jag ensam om att känna oro?

Upplägget är som följer: den 14 oktober, för tre år sedan, försvinner 2 procent av jordens befolkning. Spårlöst försvunna. Ingen vet varför och det skapar ett globalt trauma. Ingrid, som har sett fler avsnitt än vad jag har, kan gå in lite mer djupgående vad som händer och vilka karaktärerna är. Jag har nämligen bara sett piloten, och i motsats till höfterna så ljuger alltid piloter. Det är helt enkelt väldigt svårt att bilda sig en uppfattning om en serie utifrån ett avsnitt där alla karaktärer och konflikter ska etableras. Lindelof är ju notoriskt mystisk (eller otydlig, beroende på ens åsikter) när han skapar sina universum och så även här. Men en sak är säker, serien har en tämligen unik stämning. Nihilistisk är ordet som ligger närmast till hands för att beskriva den. Större delen av befolkningen har helt enkelt gett upp. I synnerhet ungdomarna som lever sjukt destruktivt. Det vilar en tung sorg över alla, och 14/10 blir liksom 9/11 en vattendelare som alla måste förhålla sig till. Det präglar allt och alla och även hur man väljer att fortsätta leva sitt liv.

Seriens tag line är ”Grace period is over”, vilket kanske antyder att det kommer mer? Har katastrofen bara börjat? Det finns religiösa undertoner som exempelvis tar sig uttryck i ett gäng märkliga individer som bär vitt, kedjeröker och vägrar att prata. De ifrågasätter den övriga befolkningens relativa hoppfullhet med hjälp av skyltar som säger ”Stop wasting your breath”. Varför? Jag vet inte. Och det är bara ett av många frågetecken som finns efter det första avsnittet. Ingrid – du som har sett tre avsnitt – ge mig lite mer kött på benen!

watch-the-teaser-trailer-for-lost-showrunner-damon-lindelofs-new-hbo-show-the-leftovers-01

En av många gåtfulla scener

INGRID: Jag vet tyvärr inte om jag kan ge dig så mycket mer kött på benen, Måns, mitt bestående intryck efter tre avsnitt är nämligen: förvirring. Om jag hade sett textade versioner av avsnitten hade jag troligtvis hängt med något lite mer, men framför allt är det nog bara så att det hela är jävligt mystiskt/otydligt.

I centrum står polisen Kevin Garvey (Justin Theroux) som försöker upprätthålla ordningen och behålla sansen, samtidigt som han ska handskas med sin tonårsdotter, frun som lämnat familjen, och den frånvarande sonen som arbetar för en märklig, andlig ledare som håller hov på en ranch. En annan central person är Meg Abbott (Liv Tyler), som är tveksam inför sitt stundande bröllop och förföljs av vitklädda kult-medlemmar. En karaktär jag inte blivit mycket klokare på efter tre avsnitt.

intense-trailer-for-hbos-new-series-the-leftovers

…och ännu en

Men en sak som faktiskt framkommit tydligare är de religiösa undertonerna som du nämner, Måns. Förutom det vitklädda kultsällskapet finns alltså en andlig ledare som hävdar att han kan krama smärtan ur folk, och en präst (Christopher Eccleston) som är övertygad om att alla som försvann var syndare – något som han sprider bevis för på flygblad i stan.  Vilket såklart inte tas särskilt väl emot av de anhöriga som finns kvar. Det känns på något sätt logiskt att andlighet och religion får en stor betydelse efter en sån omvälvande händelse som att massor av människor bara plötsligt försvinner. Men inte heller efter tre avsnitt har jag förstått särskilt mycket mer om den här kulten i stan. Varför klär de sig i vitt, röker oavbrutet och kommunicerar enbart genom att skriva på lappar? Hur väljer de ut vilka personer de ska följa efter och stirra ut, och på vilket sätt ska det få dessa personer att vilja gå med i kulten? Det hade kunnat funka som en absurt komisk grej, men det är inte alls den typen av serie.

Det är snarare extremt jobbig stämning hela tiden, det finns inga ljuspunkter, ingen vardag som man kan kontrastera det eländiga mot. Och jag kan inte riktigt bestämma mig för om jag gillar serien eller inte. Däremot kan jag konstatera att Liv Tyler viskpratar väldigt irriterande. Funkar när hon spelar alv, inte lika mycket här.

The Leftovers har USA-premiär 29 juni och visas dagen efter på HBO Nordic och C More Series


Skrivet av Måns Lindén

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg