Senaste Kommentarer

Top Commenters

Top Model Sverige, första veckan.

Inlägg av Embla Sue Panova den 3 mars 2014 i

Serier & TV

topmodel

Att göra som Onyanserat-redaktionen och springa runt och vara stekheta utan publik kan ju kännas helt onödigt. I alla fall om man är runt 20 och vill bli modell, som tjejerna och killarna i Top Model Sverige. I måndags började en ny säsong med helt nya ansikten som slåss om ett modellkontrakt för Stockholmsgruppen. Jag drog för gardinerna och streck-glodde på hela första veckan!

Man kan upplägget: ett gäng hoppfulla tjejer som vill göra modellkarriär radar upp sig för att bli bedömda med möjligheten att få klä omslag på glossiga tidningar ett par handfulla år framöver. Den här gången är de dock inte ensamma, när de sju mest lovande modellämnena har valts ut väntar lika antal sjukt fräscha killar i ett hus i Sydafrika. De ska vara med och tävla på samma, eller kanske inte, villkor. Det återstår att se under kommande vecka.

Det är med ömsom skam, ömsom dålig smak i munnen och ömsom skräckblandad förtjusning jag ser på det här. För mig blir det en inbjudan i en värld som är så långt ifrån min egen att det inte spelar någon roll vad jag egentligen tycker om idealen eller inställningen kring hela rasket – jag sitter bara som förtrollad. Jag kan liksom absolut inte relatera till deltagarna och vet inte vad som skulle få mig att ta av mig i bikini framför en kamera eller stå i hudfärgad kroppsstrumpa med en orm runt halsen. Ja, pengar är förstås en motivation men i övrigt skulle jag nog hellre vika popcornskartonger i biokiosken igen.

Att göra en analys kring hur modeindustrin framställer kvinnor eller hur de här tjejerna ser på sitt eget bidrag till en bättre värld är väl knappast någon idé – det här är 80% yta och 20% intriger. Det är liksom grundingredienserna och att förkasta det och ändå kolla (som jag gör) är förmodligen dubbelmoraliskt, men framför allt är det som att försöka peta kakaon ur en kladdkaka – helt idiotiskt.

Så om jag bortser från mitt hopp om en värld där folk slipper spy upp middagen för att se ut som en människa som inte finns tycker jag det här är så sjukt underhållande! Det här är nämligen omöjligt att ta på allvar och med de glasögonen måste man bara skratta åt superstylisten Jonas, som är larger than life, kallar tjejerna för ”babes” och går runt i shorts och bär solbrillor som skulle gå den värsta filmstjärnedivan att dö av avund. Mellan uttalanden som enbart stärker det egna varumärket hjälper han tjejerna att hitta sin look framför kameran och styr upp vem som ska stanna och vem som ska åka ut. Ungefär samma uppgift har Caroline, även om hon ligger lite i skuggan när det kommer till divalater.

Jag har genast skaffat mig ett par, tre favoriter.  De där tjejerna som sticker ut lite, som är gulliga mot varann trots att de vill in i en värld där det gäller att vara tålig och hård, de som inte ser ut som man ”ska” och som överlag tillför lite mer OOOMPF! än de andra. Till min lycka tycker jag mig se att fler och fler av dem också går vidare. Een Pyrrhusseger är också en seger.

Och fast jag vet att jag, i en diskussion med kompisarna, inte kan riktigt försvara att jag blir så underhållen av det här erkänner jag för er här och nu, bakom mina fördragna persienner, att jag verkligen ser fram emot att se vilka som går vidare i veckans sortering.

Top Model Sverige ser du ikväll klockan 19. Förra veckans avsnitt hittar du på tv3 play.


Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg