Senaste Kommentarer

Top Commenters

Vi kollar in La Bamba med Filip och Fredrik

Inlägg av Embla Sue Panova den 19 mars 2014 i

Serier & TV

la bamba

I måndags hade La Bamba premiär, Filip Hammar och Fredrik Wikingssons nya program där Filip ska få 10 av sina drömmar uppfyllda – drömmar som alla handlar om att leva ett annat liv eller ha ett annat yrke. Som i första avsnittet där han får pröva på att vara karismatisk pastor i amerikanska södern. Onyanserats Ingrid och Embla har kollat!

EMBLA: Jag kan till viss del förstå folk som tycker att det Fredrik och Filip gör är tramsigt och att de numera har tillåtelse att göra precis vad de vill i TV. Det började ju ganska plojigt och har man inte sett vidare efter Ursäkta röran vi bygger om har man ju inte heller hängt med i deras utveckling. Det de gör blir ju mer och mer ärligt om jag kan säga så utan att låta för pretentiös? Boston Tea Party är till exempel ett program jag kan gå runt och längta efter att få se igen. La Bamba, då? Ja, idén på pappret är ju förstås centrerat kring Filip och en första reaktion är ju: kan det här verkligen bli kul? Och svaret är: det kan det förstås. Fredrik och Filip är ju proffs på att bjuda på sig själva och göra komedi av egentligen ingenting.

Första avsnittet bjuder inte bara på Filips egna äventyr, utan visar dynamiken med den ibland ganska oförstående Fredrik och som vanligt får vi inblick i lite annorlunda människors liv, såna som bara Filip och Fredrik kan hitta. Och det finns en värme för det udda som jag tycker de är helt unika med att bjuda på, något jag verkligen älskar. Vad tyckte du?

INGRID: Jag gillade det här första avsnittet jättemycket. Har lyssnat mycket på Filip och Fredriks podcast och det är verkligen där jag gillat dem som mest, och där är det verkligen inte bara trams. Jag har inte ens sett alla deras tv-serier, men mycket av det jag sett har jag inte fastnat för helt. Till exempel när de kört talkshow och allt varit så extremt hetsigt och varje grej bara fått ta typ en minut innan man ska hasta vidare till nästa programpunkt. I podden kan de ju istället snöa in totalt på en grej och skruva det för långt istället, och det blir ofta jätteunderhållande och faktiskt riktigt givande att lyssna på.

Och i La Bamba känns det som vi får mer av det vi får i podden – deras fascination för sköna och intressanta människor, blandat med personliga och ärliga reflektioner och upplevelser, och att de bjuder på sina tillkortakommanden, vilket ofta blir både fantastiskt roligt och rätt befriande. Och, det verkar ju som de ska fokusera på ett tema/en dröm i varje program, vilket jag verkligen tror att de vinner på, med tanke på hur extremt snabba, högljudda och energiska de ändå är…Och det här tycker jag inte känns som att göra komedi på ingenting, i och med den dokumentära vibben och det tydliga upplägget.

EMBLA: Jag har ju inte lyssnat på podden, men det jag ändå tycker visar sig i alla fall i första avsnittet är precis som du skriver, Ingrid, mycket mer personligt än övrig TV man sett. Jag gillar också hur de liksom krockar med varann här – man är ju van vid att se dem så samspelta med lite käftig jargong mellan varann men här verkar vi få se en djupare relation.

Nej, det där med komedi av ingenting var kanske lite slarvigt uttryckt, jag tycker också att temaupplägget bjuder på många roliga vinklar i sig. Men samtidigt tror jag det krävs några som ser det lilla i saker och ting och kan bjuda på sig för att det ska bli kul. Jag tror till exempel inte att det hade blivit lika roligt om Robert Gustafsson eller Tilde de Paula skulle agerat pastor. Det är just det där runtomkring temat som blir så roligt, som att Fredrik blir skitstressad när Filip hela tiden vill säga i pastorns närvaro att Fredrik tycker religiösa människor är dumma, eller att Fredrik inte kan sluta garva åt att Filip blir så pretentiöst imponerad av ett tomt fält.

INGRID: Ja gud ja, hela grejen här är ju att det är just Filip och Fredrik, och deras personligheter (tanken på att det skulle vara Robert Gustafsson eller Tilde de Paula ger mig lite rysningar..brrr). Och gillar man dem, vilket jag gör, så känns La Bamba som ett riktigt lovande program. Och gillar man dem inte så stör man sig troligen på även det här programmet, även om det inte är lika ”tramsigt och skrikigt” som en del av deras tidigare grejer. Det är ju nörderi på hög nivå att fastna vid detaljer på det sätt som de gör, och jag känner rätt ofta igen mig i det.  Det är precis som du säger – de ser det lilla i saker och ting, och gör det stort – och sånt älskar jag.

La Bamba sänds på kanal 5, måndagar kl 21.55


Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
 • Putte

  Det sämsta som gjorts på TV… Fy!

 • Putte

  Menar alltså: La Bamba med Filip & Fredrik… Katastrof

 • Anna2_ML

  Har nu gjort ett nytt försök att förstå mig på dessa två gossars popularitet och såg igår på Filips ”förnedring”. Jag kan bara inte gilla. Det är något av studentikosa goddagspiltar över de båda, där de förtjusta tittar in på livets sjaskiga utanförskap med den egna småborgerliga grundtryggheten intakt i sina bottnar. Ett dygns förnedring är småpotatis mot de förnedrade liv de möter i resan på den amerikanska skuggsidan. De själva kan ju alltid dra sig tillbaka till en tillvarons bärs i solen med ett gott skratt. Nej, jag får dålig smak i munnen.

 • Isabelleee

  Mycket vackra ord du använder tant. Förstår bara inte varför du kommenterar, eller ens ser, på tv-program utanför din egna målgrupp?
  Du var nog den bittraste människan jag har hört sedan jag faktiskt hälsade på min mormor på ålderdomshemmet.
  Tycker för övrigt att du skriver både dåligt och onyanserat. Framför allt håller dina ointelligenta paralleller inte måttet för fem öre.
  Kul också att du försöker göra dig smart och märkvärdig med helt betydelselösa ordval som: ”trallängsligt menopausalt” och ”studentikosa goddagspiltar”.

  Nej, en bitchslap tillbaks till 1800-talet med dig hade gjort världen till en betydligt gladare plats!

Fler onyanserade inlägg