Senaste Kommentarer

 • Embla on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Men gud vad spännande! Visste inte detta. Ja alla dokumentärer borde sluta som Jinx egentligen, men för de som inte...
  Posted 12 juni, 2018
 • Lindman1 on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Körde precis igenom denna på Netflix och redan par avsnitt in kände jag igen storyn men kunde först inte riktigt...
  Posted 11 juni, 2018
 • Embla on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Eh, hur fasen kunde jag skriva fel? 2 ggr dessutom. Skäms som en HUND. :D
  Posted 10 juni, 2018
 • Daniel S on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Finns på Netflix också! Och han heter ”Peterson”. :)
  Posted 8 juni, 2018
 • Lindman1 on Deep Blue Sea 2 – Hajar som pajar

  En helt rimlig frågeställning. Jag har alltid plats för hajar, dinosaurier, seriemördare och rymdvarelser. En härlig blandning men tyvärr också...
  Posted 4 juni, 2018

Top Commenters

Stockholm Filmfestival 2011 – The Guard

Inlägg av Måns Lindén den 13 november 2011 i

Recensioner Stockholms Filmfestival 2011

The Guard

Gerry Boyle är en irländsk småstadssnut som dricker på jobbet, umgås med prostituerade och snor ”trolltobak” från brottsplatser. Under en mordutredning hamnar han en internationell narkotikasmuggling på spåren och FBI kopplas in, men Gerrys nya partner är snäppet trognare protokollen.

The Guard är till ytan en buddy-komedi av klassiskt snitt. Gerry (Brendan Gleeson) är en burdus och bullrig snut som finner det helt naturligt att provsmaka lite ecstasy när det kommer hans väg. Horor, sprit och en lite väl närgången relation med IRA; ja..det är en helt vanlig dag i hans värv som polis. När han kommer en stor knarkaffär på spåren bedömer hans överordnade att den irländska polisstyrkan spelar lite för mycket i gärdssgårdserien för att hantera det själva, så de ringer in FBI. In flyger den välskräddade paragrafryttaren Wendell Everett (Don Cheadle) som paras ihop med Gerry. Tror ni det uppstår motsättningar? Att halva den irländska polisstyrkan dessutom är korrumperad gör inte saken lättare.

Gräset blir alltid grönare med lite E i blodet

Regissören John McDonagh tar sig an den kanske svåraste genren av alla: Svart komedi. Att Brendan Gleeson njuter i fulla drag av sin karaktär är uppenbart, men jag kan tycka att replikerna stundtals känns lite överlastade. Skurkarna citerar Nietzsche och det luktar lite Tarantino-unket när dom håller låda som värst. Storyn är lite väl tunn och osannolikt och den låga budgeten är påtaglig, men jag har heller aldrig direkt tråkigt.

The Guard är på det stora hela ganska ojämn. Tyvärr. Den har sina stunder och framför allt scenerna mellan Brendan Gleeson och Fionnula Flanagan är riktigt vassa och roliga, det glimrar även till i replikskiftena mellan honom och Don Cheadle ibland. Vidare är fotot riktigt snyggt. Färgskalan går konstant i gråbrunt och man känner verkligen den salta kylan från Atlantkusten. The Guard är god underhållning för stunden men manuset haltar lite väl mycket för att den ska dröja sig kvar någon längre stund.

The Guard visas sista gången på Victoria måndag den 14 november kl 21:30

Skrivet av Måns Lindén

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg