Senaste Kommentarer

 • Embla on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Men gud vad spännande! Visste inte detta. Ja alla dokumentärer borde sluta som Jinx egentligen, men för de som inte...
  Posted 12 juni, 2018
 • Lindman1 on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Körde precis igenom denna på Netflix och redan par avsnitt in kände jag igen storyn men kunde först inte riktigt...
  Posted 11 juni, 2018
 • Embla on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Eh, hur fasen kunde jag skriva fel? 2 ggr dessutom. Skäms som en HUND. :D
  Posted 10 juni, 2018
 • Daniel S on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Finns på Netflix också! Och han heter ”Peterson”. :)
  Posted 8 juni, 2018
 • Lindman1 on Deep Blue Sea 2 – Hajar som pajar

  En helt rimlig frågeställning. Jag har alltid plats för hajar, dinosaurier, seriemördare och rymdvarelser. En härlig blandning men tyvärr också...
  Posted 4 juni, 2018

Top Commenters

Melancholia – trailer

Inlägg av Ingrid Forsberg den 10 april 2011 i

Film Trailers

Lars von Trier är lite som David Lynch. I teorin älskar jag det de gör, stämningen, estetiken, det absurda och surrealistiska,de galna idéerna och udda historierna, men det lyckas inte alltid hela vägen. Båda tenderar dessutom att skildra kvinnor på ett lätt tvivelaktigt sätt.

Nåväl, von Trier, såväl som Lynch, väcker i vilket fall som helst alltid mitt intresse, och det är väldigt intressant att se det här första smakprovet på von Triers film Melancholia som beräknas ha premiär i Cannes om någon månad.

Filmen har beskrivits som en psykologisk sci-fi-katastroffilm, och eftersom det är von Trier vi snackar om så kan man ju aldrig riktigt veta vad man ska förvänta sig.

Om man inte har någon förkunskap om vad Melancholia handlar om är det nog svårt att få en särskilt klar uppfattning genom den här trailern. Först verkar det upplagt som ett klassiskt familjedrama, á la Thomas Vinterbergs dogma-klassiker Festen, men sen blir stämningen mer och mer obehaglig och man förstår att det är en planet som har någonting med det hela att göra, men det är oklart vad.

Det är visserligen skönt med en trailer som inte ger bort hela handlingen i förväg… På Imdb beskrivs i alla fall handlingen som att två systrar finner sin relation utmanad när en närliggande planet hotar att kollidera med jorden.

Systrarna spelas av Kirsten Dunst och Charlotte Gainsbourg, och trailern inleds med att Dunst gifter sig med en man spelad av Alexander Skarsgård. Gainsbourgs make spelas av Kiefer Sutherland och systrarnas far av John Hurt. Jag tror att Stellan Skarsgård spelar Alexanders far, men är inte riktigt säker.

Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om trailern. Den är väldigt vacker, och å ett sätt blir jag väldigt lockad just av den krypande, lätt obehagliga känslan och den, som det verkar, förbryllande handlingen. Men samtidigt känns trailern konstig på något sätt. Klipp kommer efter varandra, man får som smakprov på olika delar och stämningar i filmen, men det är inget riktigt bra flyt i det, de passar inte riktigt ihop. Två klipp som sticker ut extra mycket är en omotiverad nakenscen och en extrem slow motion-scen på Charlotte Gainsbourg med ett barn i famnen, som närmast ser ut som en stillbild.

Kirsten Dunst som Justine

Fast mest av allt tror jag att det är den extremt dramatiska och storslagna musiken i trailern som gör mig förvirrad. Den ligger verkligen som en matta över hela trailern och hindrar mig från att veta riktigt hur jag egentligen känner inför det jag ser.

Jag hoppas att det inte kommer vara på samma sätt i filmen, för jag ser hur som helst väldigt mycket fram emot att se den, hur trailern än är. Lars von Trier har själv kommenterat handlingen så här, i danska tidningen Politiken:

I ”Melancholia” börjar jag med slutet. För det som är intressant är inte vad som händer utan hur det händer! Så vi börjar med att se hur världen krossas, sen kan vi berätta historien efteråt… På det här sättet behöver du inte sitta och hitta på teorier om vad som ska hända, utan kan gräva ner dig i andra nivåer och bli intresserad av bilderna och universum – det är vad jag föreställer mig.

Det verkar onekligen vara en fascinerande historia…

Skrivet av Ingrid Forsberg

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg