Senaste Kommentarer

Top Commenters

Onyanserat summerar Dessertmästarna – so far.

Inlägg av Embla Sue Panova den 12 november 2014 i

TV-Klubben

dessertmästarna

Vi hade egentligen inte tänkt göra så mycket mer väsen av Kanal 5-satsningen Dessertmästarna än en fin intervju med Joel, som är en av de tävlande. Men ganska snabbt in i serien insåg vi att det här är ett sockerberoende i TV-format som inte går att övervinna. Vi tänker därför ta en snabbsummering av avsnitten som visats och ta er till den spännande upplösningen när bara sju tävlande är kvar och slåss om vinsten.

EMBLA: Alltså jag kan se den mesta skiten som sänds egentligen, och är särskilt biten av mat-tv. Däremot har jag haft noll tro på just bakprogram. Det är något som tar emot och jag vet inte varför för jag kan verkligen gilla att baka (även om jag blir tokig av det faktum att ett förstört bakverk inte går att rädda, olikt en misslyckad gryta). Men skitsamma, av nån anledning började vi kolla och blev helt fast. Kanske för att de som tävlar är så jävla duktiga! Det är liksom inte brownies eller drömmar med Tilde de Paula vi pratar om nu, utan demonterade banana splits och mat som ska passa in på musikalen Flashdance. Sjukt kreativt! Nu har ju sex stycken hunnit åka ut sedan starten men jag tycker även att de har hållit en extrem hög nivå! Håller du med?

JONAS: Absolut. Sverige är trots allt en nation att räkna med när det gäller fine dining, och i det här gänget finns massor av skills och talang. Juryn räknar med topnotch och det är oftast det de får att bedöma i slutändan. Men med tävlingsmomentet och stressen får oftast några problem med att hinna i tid, och då ser man också vilka som kan tänka om och göra en annan presentation exempelvis för att försöka rädda sig. Annars har det ju verkligen gått inflation i det här med att baka på TV. Hela Sverige bakar, Hela England bakar, Hela USA bakar osv. Varenda jävel verkar baka. Kanske inte konstigt att resten av programmen handlar om bantning då. Ibland tänker jag på att baka själv, men i affären börjar det verka jobbigt med mjöl och grejer och så köper jag en påse kanelgifflar istället. Men nu är det ju faktiskt inte så mycket bakning i Dessertmästarna.

jury

Juryn. Eller som vi säger: Var är brudarna?

EMBLA: Nej, det har du rätt i. Det är ju mest desserter, vilket är kul och ännu mycket svårare tror jag väl? Du nämnde juryn också. Det är en del av programmet jag verkligen ställer mig frågande till. Ok, snubben från SVT och Sebastién Boudet har ju skills såklart! Stefano känns ju mest som en kock, men hans bakgrund som sötsaksskapare kan jag inte riktigt dissa eftersom jag vet nada. Roy Fares, däremot, kungen av socker med extra kolasås, inbakat i choklad och doppat i marshmallows – kan han egentligen mer än att baka amerikanskt à la over the top? Det känns ju som om min favorit Joel eller Tea är ljusår ifrån vad hela juryn kan. Men vad vet jag egentligen? Jag är ju nöjd om någonting jag bakar inte blir för bränt. Däremot undrar jag om 1. detta verkligen är ett jobb för fyra samt 2. om inte åtminstone en av dessa kunde fått vara kvinna? (Och det där med dina kanelgifflar pratar vi om sen, tycker jag. Vilken styggelse till bortkastade kalorier, säger jag!)

JONAS: Vi har precis samma favoriter. Joel kan skapa magi med granbarr och bergamott, och har blivit kallad geni av juryn. Tea å sin sida är sjukt skärpt, och levererar lite jämnare prestationer på en mycket hög nivå. Jag är rädd att det kan bli Joels fall till slut. Att de skall baka något basalt som en finsk pinne eller nått som går åt helvete.

EMBLA: Ja, men det vore ju så jävla surt – vi är väl båda överens om att han håller en klass och är kreativ på ett sätt som ingen av de andra är. För er som inte hunnit in i serien kommer här en snabb summering: för kvar nu är ju i alla fall Joel som är hela Onyanserat-redaktionens favorit som skapar desserter ingen nånsin hört talas om (och förmodligen inte ens kunnat föreställa sig), Tea som är lite second best, tycker jag, men som håller hög nivå och gör saker i alla fall jag inte skulle tacka nej till, Fredrik som är duktig men ganska ojämn (och lättstressad), Disa som är duktig men lite tjurskallig… Vilka har jag missat, Jonas?

Joel från Dessertmästarna. Foto: Magnus Selander

Joel Lindqvist från Dessertmästarna – redaktionens drömkonditor!

JONAS: Du glömde de lite mer rutinerade rävarna Malin och Ellinor som verkat mest i bakgrunden hittills tycker jag. Malin är ganska cool, och Ellinor alltid glad, men möjligen är de inte lika mycket tävlingsmänniskor som de andra. Eller lika bra för den delen. Av de som rykt kommer jag bara sakna charmige Jakob som levererade en del lustiga utläggningar under serien, men oftast hade problem att få till sina desserter. Att han i senaste avsnittet försökte göra en scen och ridå till Malena Ernmans ära (ett magnifikt misslyckande) beseglade på något sätt hans öde. Ridå och hej då, Jakob. Saknar du någon, Embla?

EMBLA: Vi är rörande överens, Jonas, för den jag gillat är också Jakob. Och han verkar ju vara en sån som vinner allas hjärtan, Malena ville ju ta med honom hem! Ridå-idén var för övrigt så sjukt söt – skulle gärna ha sett att den funkade! En jag inte saknar – och nu tänker jag vara så lat att jag bara beskriver henne, orkar inte googla namnet, är hon med rött läppstift som alltid var så jäkla gnällig. Ville nästan ta fransmannens fejkade råbiff och trycka in i ansiktet på henne till slut! Men det kanske är jag som är gammaldags och tycker man ska försöka vara trevlig i tv?

Försöker tänka vilken dessert man haft som favorit – det finns ju trots allt alltid en frustration i de här programmen att man bara få se och inte smaka. Jag skulle nog ganska tveklöst välja den senaste kreationen Joel gjorde (till Malena), som hade små orber av, ja jag vet fan inte, men det var snyggt och läskande att jag är övertygad om att mina smaklökar skulle få dåndimpen av att få ta ett bett! Kan bara föreställa mig…! Du då, Jonas?

joel

Well hello du lille orb – dig vill jag ha i magen!

JONAS: Ja, Joels senaste var ett sant mästerverk. Jag blev antagligen nästan lika förbannad som Joel över att han bara hamnade i mitten med den. För att nämna någon annan som inte Joel gjort, från honom kan man välja vilken som helst med undantag för tårtkatastrofen, lyfter jag gärna fram Jakobs variant på torsk som såg helt fantastisk ut. Jag hade gärna smakat på Teas vinnande take på Inception också.

EMBLA: Ja det är väl inte som att det är många saker som innehåller sötsaker man skulle spotta åt direkt. Jag skulle till och med kunna tänka mig att smaka på Roy Fares överdekorerade cupcakes om blodsockret ligger rätt. Men då ser vi fram emot nästa avsnitt, Jonas. Har du någon känning om vem som åker då?

JONAS: Tror att det är Ellinor som ryker om inte Fredrik flummar iväg fullständigt och kraschar. Du då?

EMBLA: Hmm, jag satsar nog mina pengar på Fredrik.

Dessertmästarna ser ni på Kanal 5, tisdagar kl. 20.00.

 

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg