Senaste Kommentarer

Top Commenters

TV-Klubben: Jordskott – Avsnitt 3

Inlägg av Eduardo den 2 mars 2015 i

TV-Klubben

Jordskott avsnitt 3!

Jordskott avsnitt 3!

Dags för TV-Klubben att ta sig an avsnitt 3 av Svt-serien Jordskott. Och som vanligt är det varning för spoilers.

EDUARDO: Förra avsnittet lämnade ju ganska mycket frågor kring hela serien och skogen som ett levande väsen hade blivit allt tydligare. Detta avsnittet visade ju en tydlig manifestation av detta genom varelsen som killarna stötte på i början av avsnittet. Samtidigt så försvinner Josefin och Eva blir alltmer övertygad om att det är hennes dotter – oavsett vad DNA-provet säger. Lite mindre spännande denna gång kan jag tycka då skogen bli lite mer realistisk när man får se varelsen – fantasin ligger nästan alltid steget före, men det skulle ju hända förr eller senare så inga större problem där. Och som vanligt så spatserar serien ganska lätt över sina svenska kollegor när det kommer till foto och musik, men det tål helt enkelt att sägas igen.

INGRID: Jag förstår hur du menar, men jag tycker det här var ett grymt avsnitt – det är ju nu det verkligen börjar hända grejer! Den obehagliga vita varelsen i vattnet, är det en slags Näcken, eller vad tror ni? Och den mördade taxi-chauffören verkar ha opererat bort en svans, vilket i kombo med allt guld och glitter han hade pekar på att han var något slags troll. Tycker snarare att det blivit mer spännande nu med hintarna om klassiska sagoväsen, utan att det blir övertydligt.

 EMBLA: Exakt min tanke också Ingrid! Har verkligen väntat på något sånt om det nu är så det kommer fortsätta sen. Svenska sagofigurer är liksom inget att leka med, ganska vuxna berättelser. Men hörrni! Varelsen i vattnet, vad missade jag med huvudet som plötsligt var borta när de hittade den?

EDUARDO: Grym analys Ingrid, så jävla uppenbart när du säger det nu att jag skäms lite att jag inte tänkt på det. Blir glad när jag tänker på kopplingen till svenska folksagor med en modern koppling. Lite som Trolljägaren gjorde med de norska trollen!

INGRID: Jag tycker Wass verkar misstänkt inblandad i att varelsen saknade huvud när de fiskade upp den…. för vad var det egentligen han packade in i bakluckan i slutet? Och varför gick han runt och blåste i en hundvissla i skogen när han letade efter varelsen, hur kunde han veta att just en sån skulle locka till sig den? Han döljer helt klart nåt..

jordskott wass

Wass, Wass, varför kändes det som att du var så hemtam där nere i grottan när du letade efter vattenvarelsen..

EMBLA: Ja Wass, som vi pratat om tidigare, som verkade liksom både misstänkt och reko känns ju helt klart mer åt det tidigare nu… Vad tänker ni förresten om Josefine? Är ni övertygade om att flickan är dottern?

EDUARDO: Det verkar ju nästan som hälften sitter på dubbla agendor här. Vilket är befriande för tittaren på något sätt – det finns en spänning i nästan varje karaktär som döljer något. Det enda är ju huvudkaraktären Eva som är helt transparent – hitintills. Jag vet inte, känns som om Eva kör hundra procent på magkänslan och det brukar vara rätt i serier för såna här karaktärer. DNA känns bara som en vetenskaplig petitess här. Förresten, är det en begynnande love story vi ser här mellan Eva och polisen Tom Aronsson?

EMBLA: Jag hoppas det. Gillar honom skarpt. Samtidigt är de båda sjukt goda och som du säger transparenta så då behövs kanske lite mer tittartvivel, eller vad säger ni?

INGRID: Kemin mellan dem förändrades ju i alla fall en del i det här avsnittet, så vem vet vart det kan bära. De möttes ju på något sätt i sina komplicerade relationer med respektive dotter, känns som det var där de började närma sig varandra lite mer.
Apropå det måste jag bara nämna en scen jag tycker var så himla bra gjord – när Tom sitter i bilen och sjunger ”Fem elefanter balanserade” till synes för sig själv, tills vi förstår att han har någon på högtalartelefon, men personen säger inget utan andas bara ljudligt i högtalaren. Först kändes scenen liksom obehaglig och lite läskig – jag fattade inte vad han höll på med – men sen slutar den mer i en lite sorglig känsla, när man förstår att det är sitt barn han sjunger för. Så snyggt gjort tycker jag!

EMBLA: Ja det var skitsnyggt gjort. De har verkligen lyckats med den där känslan att precis alla kan vara onda/galna när man inte i första hand tänker att han pratar med nån. Headsets är ju inte direkt NASA längre.

EDUARDO: Den scenen känns så talande för hela serien, en dämpad sorgsen känsla där alla döljer något, en hemlig hemlighet.

INGRID: Men hörrni, min största fråga av alla efter det här avsnittet är: VAD var det Harry Storm klädde av sig innan han rakade av sig håret och klippte skägget för att ändra sitt utseende nu när han är efterlyst? Nån slags trikågrej han drog av sig? Såg ni?

EMBLA: Verkade vara nån spanxdräkt, men varför vet jag inte. Den dolde väl inget hemligt eller så..?

EDUARDO: Jag tänkte att det var en förklädnad först men sen kom jag ju på att han hade kläder ovanpå. Givetvis spännande fortsättning – kanske den mest mystiske figuren i Jordskott för mig hittills.

EMBLA: En annan sak: de här lapparna? Tror ni att de ska höra ihop med varann eller nåt sånt?

EDUARDO: Ja men det måste dom väl göra? Denna lappen gjorde ju Evas pappa (som vi pratade om lite i förra TV-klubben) intressantare – vilken roll har han haft egentligen? Detta med skogen är ju uppenbarligen något som pågått under en längre tid men hur länge? Är det en ohelig allians som blivit väckt? Det var ju den där scenen när man såg skogsarbetare som skövlade skog med som återigen visar på att det antagligen har något att göra med en exploatering som pågår. Men varför försvinner barnen – det är min fråga.

Jordskott visas på Svt på måndagar kl 21

Skrivet av Eduardo

Fascinerad av det ostrukturerade och det hopplösa. Stadsplanerare som anser att fler filmer borde ses i sin rätta urbana miljö – filmen är bara en del av upplevelsen. Tycker allt blir bättre på danska. Gillar överlag inte TV-serier.

Fler inlägg av Maila Eduardo
Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
 • SaraLyngso

  Den där mystiske Harry dolde väl ändå någon typ av bandagering/plåster på bröstet under trikån?

 • Eduardo

  Boom! Omtitt på den, vi tar upp det sen. Men om det nu skulle vara plåster – vad innebär det då?

 • Ja, detta missade jag också! En läsare poängterade också på Facebook att det väl var en spanx-dräkt för att han skulle se kraftigare ut. När han tog av sig den och sen rakade håret och skägget så fick han ju ett rätt annorlunda, mycket smalare utseende. Omvänd förklädnad typ!

 • SimonF

  Intressant och spännande minst sagt. Gillar den lite melankoliska stämningen och produktionen är riktigt bra med tanke på att det är ett produktionsbolag som inte gjort något sådant här tidigare.

  Med det sagt så börjar jag bli riktigt trött på det här känslan av att regissören går och håller mig i handen. Manuset är stundtals pinsamt stelt och jag tappar då direkt suget, fördummande av tittaren har jag svårt för.

  Manusmässigt tänker jag framförallt på scenen där Antons pappa och Gustav Borén diskuterar huruvida det vore klokt att koppla in polisen i det hela. Eller scenen där den äldre damen besöker den där mannen på vårdhemmet. Det är som att de gemensamt förklarar för mig framför tv:n vad de håller på med.
  Bara väntar på att regissören ska kliva in och säga ”Se, här har vi inte något plothole inte! För nu förklarar dom här skådespelarna vad som händer!”

  Urk.

  Men det är ju bara jag. Och jag hoppas att serien kommer lyfta sig kommande avsnitt, just nu känner jag ingen riktigt empati för någon av karaktärerna.

 • Röggan

  ja det gjorde han, jag har funderat på vad…..Sedan tror jag att Wass är inblandad i något, hade han bandage på ena handen i avsnitt 2 och 3 vilet han inte hade i avsnitt 1 och jag undrar varför 🙂

 • Erik Albano

  Grym serie! Gillar verkligen hur den är filmad, särskilt miljöskildringarna.

  Verkar som att finländaren Harry(?) är någon slags prisjägare anlitad av Gustaf Borén (VD för Thörnblad skog) för att likvidera skogens väsen. Tänker på att han kryssade över bilden på vattenvarelsen i avsnitt 3 och går omkring i skogen och droppar handgranater i underjordiska hålor i avsnitt 1.
  Hoppas serien fortsätter på den inslagna vägen där mycket lämnas åt fantasin och att det hela inte utvecklas till någon sorts sci-fi med närbilder på de mystiska väsen som finns där ute i skogen.
  Väntar med spänning på nästa avsnitt!

 • SaraLyngso

  Var det då även Harry som skar halsen av troll-taxichauffören? Han framstod ju ändå som ganska oförarglig.

 • MrDarkGrey

  Trikån Harry hade på sig var en ”fat suit”.
  Kalaskulan satt ju i den.

 • Erik Albano

  Ja man kan ju undra. Känslan är ändå att det figurerar fler mordiska personer med andra agendor i serien. Får se om det klarnar på tisdag!

 • Alexander Kantsjö

  Bra där! 😉

 • Eduardo

  Nu fick du ju det konfirmerat av en av medförfattarna så du verkar ju vara rätt ute:) Vi tar upp det nästa gång! Bra spottat.//Eduardo

 • Eduardo

  Håller med! Vill gärna hålla mystiken invävd i just mystiken. Låta fantasin flöda men ska bli spännande att se hur de väver samman det i slutändan. Harry verkar ju som sagt lejd av Borén men även som har har erfarenhet av det sedan tidigare och nästan som om att han förde samtal med skogen men gör vad som måste göras.

 • Jordskottsbesatt

  Alltså, Wass luktar på massa saker, lik osv. Han vet hur han ska locka fram vattenvarelsen. De tre bröderna är samlare. Taxichauffören samlar på bling-bling, den ena på tidningar, den siste ”senila” på hattar och foton. Ylva, tanten med kundvagnen luktar och smakar på mycket saker (paddan, vattnet) och hon samlar även på plast (skräp). Har Ylva och kanske även Wass, SVANS???

Fler onyanserade inlägg