Senaste Kommentarer

Top Commenters

TV-Klubben: Jordskott s.2 avsnitt 5

Inlägg av Eduardo den 13 november 2017 i

TV-Klubben

Tom och Wass

Nu har vi kommit över till andra halvan av Jordskotts andra säsong! Nämligen avsnitt 5 av åtta. Vi diskuterar och spekulerar, och det är som vanligt spoilervarning.

INGRID: Det här var ett matigt avsnitt, det hände så mycket på alla håll och kanter att det är svårt att veta var man ska börja! Men eftersom förra avsnittet slutade med att Eva låg medvetslös i bagaget i mammans bil, och mamman körde dem till Silverhöjd, så kan vi väl börja där. För det första så tycker jag att det var lite konstigt att Eva inte reagerade ännu starkare på att mamman i stort sett rövade bort henne, men det kanske är en kombination av mammans tillstånd och att Eva själv är illa däran på grund av jordskottet?

EDUARDO: Mamman är ju väldigt mycket mer resonlig nu när hon är hemma i Silverhöjd också (nästan normal stundtals) men verkar ändå väldigt frånkopplad från allt som händer omkring henne. Det är lite som att mamman åkt tillbaka i tiden när hon kommer till Silverhöjd – hon refererar till pappan som om han vore levande med mera.

INGRID: Nu får vi ju reda på lite mer om Evas mamma också. Hon jobbade alltså som journalist på Silverhöjds lokaltidning, men slutade för att hon fick jobb i Stockholm. Och sen fick hon en “stroke” vilket då ska förklara hennes tillstånd – men doktor Koljonen (Johannes Brost) upptäcker att någon har mixtrat med hennes journaler. Och så visar det sig att mannen under isen (i första avsnittet), som sedan blev förstenad och dog, var en fotograf som jobbade med Evas mamma på artikeln om barnmorskan som inte verkar ha åldrats på 30 år. Puh! Svårt att hålla reda på allt här.

EMIL: Ja, det går väl att anta att Evas mamma och fotografen nystade i någonting “mytiskt”.

EDUARDO: Paketet som Eva hittar på redaktionen verkar vara viktigt för mamman också, och nothäftet som mamman studerar vid skrivmaskinen verkar vara någon slags kod också?

INGRID: Ja chefredaktören på tidningen sa ju att han trodde att mamman jobbade med något eget projekt, kan det vara så att hon helt enkelt upptäckte något av det här övernaturliga och började luska i det? För övrigt så tycker jag det verkar helt osannolikt att chefredaktören skulle komma ihåg så många detaljer från en medarbetare han hade 1988, precis som att doktor Koljonen kom ihåg så mycket om barnmorskan som jobbade på sjukhuset då för nästan 30 år sedan…

EDUARDO: Haha håller med – jag pausade och försökte komma ihåg detaljer av random kollegor för 10 år sedan men inte fan gick det.

Mannen med superminnet

EDUARDO: När vi ändå befinner oss i Silverhöjd så får vi nu veta att Muns lever fortfarande – den mystiska personen som vi knappt fick veta något om i säsong ett lever alltså och det är hans blod som Eva och alla (?) andra jordskottare sörplar i sig för att överleva? Vad kommer vi ihåg om Muns från första säsongen egentligen? Han rövade ju bort barnen men vi fick aldrig se honom mer än snabba skymtar eller hur?

INGRID: Jag känner att jag är rätt lost när det gäller Muns, kommer typ inte alls ihåg hans story? Och därför blev den där scenen när Eva var ute i skogen med Ylva lite svår att hänga med i. När hon beskrev hur allt liksom hängde ihop. Var det inte lite slappt berättat att hon fick förklara massa saker så där snabbt, istället för att skildra det så att vi tittare förstod lite efter som? Nu var det så mycket info på en gång att jag knappt kommer ihåg vad hon förklarade egentligen. Men var det alltså så att mannen under isen var samma typ av varelse som Muns? Och de återkommer till skogen när de ska dö, för att förstenas och bli ett med naturen igen? Nä jag känner att jag inte riktigt hängde med där…

EDUARDO: Ja men lite så – dom sätter stor tilltro till att tittaren ska komma ihåg mycket från förra säsongen (som ändå var typ 2 år sedan…). Ja det förklarar ju varför Eva tog en del av en gren nu som “var” Josefin eftersom hon nu var en del av naturen.

EMIL: Muns är ändå den som hänger kvar allra mest i mig från första säsongen, trots att vi aldrig fick se honom. Kanske är det just därför jag minns honom. Gillar grejen att han aldrig synts. Annars har de lite svårt att hålla ihop sitt bygge tycker jag, som du är inne på Ingrid. Antingen vet man för lite som tittare eller så kommer informationen i feta skov – som i Eva och Ylvas scen i bushen.

Lever Muns kvar i Silverhöjds skogar?

EDUARDO: I övrigt är Esmeralda och Maja i Stockholm och hälsar på Linus och lever loppan tills Tom nu verkar hittat dom där. Det jag tänkte på var att Esmeralda “besatte” väl Tom förra säsongen och dom hade väl något band med varandra? Det var i alla fall som bortblåst nu tydligen.    

INGRID: Jo men Esmeralda förklarade ju för Lina att det där bandet hon får med den andre personen inte håller i sig så länge, så det är väl därför det inte finns kvar mellan henne och Tom längre.

EDUARDO: Vad är det för superkrafter som Maja har som den där organisationen vill åt förresten? Eller vad är det hon har som är så farligt? Att hon har krafter är ju tydligt men varför är organisationen så rädd för henne? Varför gick hon ut mitt i natten bara för att bli bortförd?

INGRID: Ja det har ju fortfarande inte kommit fram om den där gruppen bara vill samla in alla som har övernaturliga förmågor eller om det finns något djupare syfte. Det kanske kommer fram nu när Lina blivit fångad.

Esmeralda och Maja har flytt Silverhöjd och är nu i Stockholm

EDUARDO: Tom går ju med i den hemliga organisationen med, men det är väl en blandning av frustration av att vara utanför alltihopa och att han försöker infiltrera dom eller finns det något annat motiv? Han är ju en ganska endimensionell karaktär 🙂

EMIL: Ja, stackars Tom, utanför och inte särskilt komplex. Men jag måste ändå säga att jag gillar honom, han är ändå förnuftets röst i denna soppa. Han har inte förlorat sitt moraliska kompass eller helt köpt alla myter (a.k.a. sanningar) med hull och hår.

INGRID: Så endimensionell är han väl inte ändå? Han pendlar ju mellan att vara lite mesig och väldigt snäll, och att faktiskt försöka ta tag i saker och driva på lite. Jag tycker inte att det är så förutsägbart vad han ska göra härnäst. Men håller med dig Emil, han är lite förnuftets röst här.

EMIL: Jag tycker att berättelsen växer lite okontrollerat. Även om mystiken från första säsongen är hyfsat intakt. Detta femte avsnitt och även det förra tycker jag ändå har ett driv som har fått igång storyn. Men mycket av det är ju att det kommer in ännu mera info, som gör att berättelsen växer snarare än att man får svar på några frågor.

Är Muns och den där stenmannen av samma art? Eduardo var ju inne på att de var troll tidigare. Och troll bor väl under jorden? Men det har väl inte varit något snack om troll i själva serien, varken under första eller andra säsongen?

Eva är tillbaka på herrgården i Silverhöjd

INGRID: Jo men i första säsongen nämndes väl troll? De där äldre bröderna som mördades, de var samlare och hade bortopererade svansar – de var väl troll? Så de här varelserna måste ju vara något annat. Men om jag uppfattade det som Ylva sa rätt så var Muns och stenmannen av samma art i alla fall.

EMIL: Där ser man. Det hade jag helt glömt bort. Sedan undrar jag hur mycket som helst i övrigt, men jag kan knappt formulera frågor eftersom det mesta är ganska oklart. Är det inte lite för händelsetätt?

INGRID: Håller med, det är ojämnt berättat. Tycker inte alls att hela mytologin och mystiken funkar lika bra nu som i förra säsongen.

EMIL: Trots det, föreslår jag att man bara ska “acceptera jordskottet”. Älskade den lajnen, nästan lika bra som “det är råblod – extremt potent”.

INGRID: Haha, det är underbara citat! Sånt som jag ändå verkligen gillar med den här serien. Tycker vi avslutar med dem, helt enkelt.

 

Skrivet av Eduardo

Fascinerad av det ostrukturerade och det hopplösa. Stadsplanerare som anser att fler filmer borde ses i sin rätta urbana miljö – filmen är bara en del av upplevelsen. Tycker allt blir bättre på danska. Gillar överlag inte TV-serier.

Fler inlägg av Maila Eduardo
Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg