Senaste Kommentarer

Top Commenters

TV-klubben: Mr. Robot säsong 1 – Avsnitt 10

Inlägg av Eduardo den 5 december 2015 i

TV-Klubben

MrR1

Sista avsnittet av en magnifik säsong! Alla lösa trådar har virkats ut nu kör vi, häng gärna på i kommentarsfältet, och varning för spoilers!


Eduardo:
Så är vi där – slutet på första säsongen av Sam Esmails Mr. Robot som hållit en jäkla bra lägstanivå – något jag tror vi alla kan skriva under även om vi varit lite bortkollrade om vad som faktiskt händer då och då.

Well – var börjar vi? Elliot vaknar upp ur någon slags vakum och inser att revolutionen är i full gång – mindre nationer håller på att kollapsa när deras digitala tillgångar försvinner över en natt och Tyrell som antagligen satt igång allt är bort med vinden. Kidz ränner runt på gatorna och njuter i fulla ös medan deras medelklassvardag rämnar kring dom. Fsocietys medlemmar rensar alla spår och någon chef på Evilcorp skjuter (lite tillfredsställande) huvudet av sig i direktsändning. Allt har lyckats men Elliot inser att han kanske körde på lite för hårt och inser just nu vidden av sina konsekvenser.

Som Ingrid skrev förra gången – är kärnan av Fsociety på riktigt? Ptja – det verkar onekligen så. Jag var också inne på att det var Elliot som körde allt själv men tydligen inte, även om det varit lite coolare. De flesta frågorna kring vad som är verklighet har nu löst sig men istället så avslutar vi med en rad andra frågor – vem är Whiterose och varför chillar hen med Evilcorps VD på slutet? Vem knackar på Elliots dörr – kan det vara så uppenbart att det är Tyrell som kommer tillbaka och vill jobba vidare (Boom! Säsong två). Vad tror ni?

Ingrid: Egentligen kändes ju förra veckans avsnitt mer som en säsongsavslutning än det här. Då fick vi som sagt en del svar, förstod att Mr Robot är Elliots hallucination av sin döde far, och att det som Mr Robot gjort egentligen gjordes av Elliot själv. Tyrell Wellick blev sparkad från sitt jobb, och Angela fick ett offer she couldn’t refuse om ett jobb inom Evil Corp. Allt det hade kunnat vara ett perfekt avstamp inför en säsong två, men nu fick vi istället det här sista avsnittet, där allt istället sätter igång lite igen. Jag menar inte att det här avsnittet var dåligt på nåt sätt, men det blev ju onekligen som en slags nystart, tycker ni inte?

Fsociety nu ledda av vem? Tyrell?

Fsociety nu ledde av vem? Tyrell?

Eduardo: Ja nu när du säger det så var kanske förra veckan lite bättre som avslut men det gav ju viss tillfredställelse att se allt kollapsa.

Ingrid: Frågan är ju nu var Tyrell tagit vägen, och vad som egentligen hände de där tre (?) dagarna som Elliot inte har något minne av. Var det Tyrell som ”tryckte på knappen” för själva hackningen, det som satte bollen i rullning och nu har gjort att ett slags kaos råder? Har han kanske stuckit för att gömma sig efter det, och inte minst efter mordet som han ju misstänks för?

Eduardo: Jag är övertygad om att det var Tyrell som tryckte på knappen – vem annars? Eller gjorde Elliot det men kommer inte ihåg det? Eller kanske bara Fsociety som gjorde det (inte så troligt).

Ingrid: Jamen du – den där nya Fsociety-filmen som spelades upp efter ”revolutionen”, när Elliot stod och kollade på den och de zoomade in på ögonen – var det i själva verket Tyrell bakom masken? Det var väl blåa ögon, inte bruna som Elliot har?

Eduardo: Yes – det måste det väl vara? Lite väl hetsig för Tyrell kan jag tycka men det finns liksom inga andra alternativ som jag kan se det?

Ingrid: Mötet mellan Elliot och Tyrells fru Joanna var fascinerande, det känns verkligen som att det är något lurt med henne. Vet inte vad det är, men hon är så jävla obehaglig. Det är som att hon inte är en riktig människa, utan när som helst kommer avslöja att hon i själva verket är en ond rymdödla. Jag tror ju inte detta på riktigt, men ryser nästan när hon är med! (pratar hon inte också ovanligt obegriplig danska?)

asdfasdfadsf

Oväntat väntad och lite tillfredställande scen

Eduardo: Alltså jag kan ju inte ogilla någon som pratar danska (ja det är fan oförståelig men gudomligt vackert danska) men jag är lite beredd att hålla med – hon är obehaglig för att vara danska , men hon verkar ändra sig lite här och var. Ena sekunden är hon med på allt och är villig att gå hur långt som helst (jag trodde hon valde att döda barnet ett tag där för några avsnitt sen), i andra sekunden vill hon att Tyrell ska skärpa till sig och bli hederlig. Hon kommer nog ha en mer prominent roll i säsong två och jag hoppas att Tyrell får mer plats där. Vad kommer det handla om och har vi kollat att det verkligen kommer en säsong två eller kommer det lämnas orört?

Ingrid: Yes, en säsong 2 är bekräftad, och den ska tydligen bli ännu ”mörkare” och utforska Elliots mentala tillstånd ännu mer. Sägs det, men det verkar inte finnas mycket detaljer ute för övrigt. Att Martin Wallström, och därmed Tyrell, är kvar får vi ju verkligen hoppas! Annars hade det varit epic fail. Och jag tror som du att Joanna kommer få en större roll, inte minst tyder ju just den där scenen med Elliot på det. Hon har ju inte haft så framträdande roll hittills, man har mest fått veta att hon är dansk, gillar S&M och är med på sin mans onda plan, iallafall delvis. Men när hon berättade för Tyrell att hon adopterat bort ett barn när hon var 15 (fattar iofs fortfarande inte riktigt den dramaturgiska meningen med att hon berättade det), att hon inte ville ha kvar honom om han inte fixade läget och så det här mötet med Elliot, där hon verkar ha fattat vem han var – det hintar helt klart om att hon kommer få större betydelse längre fram.

Men en av de största frågorna nu är ju, precis som du skrev i början – vem fan är Whiterose och varför hänger hen med Evilcorps chef? Har hen typ två olika personligheter och kör någon slags under cover-jobb på Evil corp, eller ligger det något ont samarbete bakom här? Jag har absolut inga smarta teorier om detta… har du?

Skosäljare bliv vid din läst! Angela - kommande asshole?

Skosäljare bliv vid din läst! Angela – kommande asshole?

Eduardo: Ah – bra att du har koll! Ja hennes roll har hitintills ju varit att skänka Tyrell en mer mänsklig sida (vilket enbart framträtt när han är med henne) så det är ju ganska naturligt att hon utvecklas. Antagligen kommer Angela få större roll med – kanske sättas emot Elliot om hon går över till de stora företagens sida helt? Whiterose – your guess is as good as mine! Känns som en skev och lite väl konstigt karaktär rent dramaturgiskt sett men någon som kommer utvecklas. Jag har noll teorier om Whiterose men det är ju inte helt otippat att Whiterose och CEO:n för  Ecorp lät allt hända för att sätta igång något större – det skulle ju inte vara första gången det hände. Hur som – en enastående första säsong och vi får se om s.02 klarar av att bära facklan vidare. Tack för den här säsongen!

Skrivet av Eduardo

Fascinerad av det ostrukturerade och det hopplösa. Stadsplanerare som anser att fler filmer borde ses i sin rätta urbana miljö – filmen är bara en del av upplevelsen. Tycker allt blir bättre på danska. Gillar överlag inte TV-serier.

Fler inlägg av Maila Eduardo
Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg