Senaste Kommentarer

Top Commenters

24: Live Another Day – Jack Bauer är tillbaka!

Inlägg av Måns Lindén den 6 maj 2014 i

TV

24-is-back

Jack is back!

Jack is back! 24 är tillbaka med en nionde säsong med den närmast parodiskt Bond-klingande undertiteln: Live Another Day. Många där ute höjer nog på ögonbrynen och ler lite nedlåtande åt denna information. Jag är inte en av dem. 24 var en serie som aldrig blev dålig, möjligen tappade den lite av sin kulturella relevans, men samtliga säsongen är mer än sevärda.

Men låt oss backa bandet till 2001. Dammet från WTC hade knappt lagt sig när Jack Bauer störtade in på tv-arenan med ett helt batteri av omedelbara klassiker till catch phrases: ”Damn it!” ”Within the hour!” ”We didn´t have a choice!” 

24 re-bootade ”tickande bomb”-konceptet utan att skämmas för sig. Formen med split screen/realtid var en lyckad gimmick och skapade i sig ett nyhetsvärde. Det var cliffhangers vid varenda reklambrejk och likt trollkarlar avledde man uppmärksamheten från de uppenbara logiska luckorna tack vare det ångande lok som var realtidsscenariot. Ett annat genidrag var att de konsekvent struntade i uppbyggnaden av storyn. Man kastades alltid rakt in i handlingen för att sedan under säsongens gång få intrigen och bakgrundshistorien förklarad för sig. Vilket i praktiken innebar att man inledde varje säsong med en cliffhanger!

24_Split_Screen

Formen!

Varje säsong skrevs och spelades in i en enda lång process och ingen visste egentligen hur det skulle gå vilket adderade en extra nerv både för upphovsmän, skådespelare och publik. Det blev en intressant kontrast när den ultrahögervridna 24-skaparen Joel Surnow ställdes emot en stab av vänsterliberala manusförfattare och inte minst Kiefer Sutherland som är uttalat vänster. För inte sällan är det just traditionella högerhjältar som oljebolag och vapenindustrin som får sig en känga, samtidigt som att Kina kan utmålas som en skurkstat och att man gång på gång visar på att tortyr inte bara är rimligt – det fungerar också!

Även om säsongerna skrevs allt eftersom fanns det ändå vissa givna ramar. De man först trodde var skurkar dör eller fångas alltid in under första tredjedelen. När det har hänt är det som att serien börjar om – och det är i regel först under de allra sista avsnitten som de faktiska skurkarna avslöjas. (För övrigt måste ju CTU ha världens sämsta rekryterare eftersom det i varje säsong finns minst en infiltratör.)

24_on_fox.jpg

Klassisk Bauer-pose

Jack Bauer var när han kom en helt ny typ av hjälte i tv-serielandskapet – en modern James Bond som var i fas med tekniken och de som ville förgöra världen. Han var en plågad och grubblande karaktär vars livs kärlek blivit mördad och han skapade sin egen moral enligt devisen: gör bara saker om du kan leva med konsekvenserna efteråt. Han dök upp i kölvattnet av 9/11 då Bush-regimen tilläts härja fritt . Och i 24s universum fungerar som sagt tortyr. Det är i regel så Jack Bauer får de svar han söker. Han gör vad som krävs för USAs säkerhet och då kan inga lagar och regler stå i vägen – helt enligt Bush/Cheneys och den övriga bombhögerns logik.

article-2550795-1B29F66400000578-597_634x340

24 – Live Another Day

Men liksom Bush/Cheney körde Jack Bauer till slut in i en återvändsgränd. Han hade förlorat alla han älskade, sviken av sin president och sin arbetsgivare och han hade passerat alla moraliska gränser och var dessutom rent fysiskt totalt utmattad. Man var helt enkelt tvungen att lägga ner. Slutbilden när Jack vänder sig mot kameran och tittar på oss och Chloe O´Brian, som när rutan blir svart säger, ”Jack is gone” är redan en klassiker. 

Tanken var först att börja göra långfilmer, men i och med det förändrade TV-landskapet beslöt man sig för att gör en kovändning. Det visar också att tv-världen har närmat sig filmvärlden i det att man hellre satsar på beprövade kort och sequels istället för originella idéer. Och det är ett dåligt tecken. Men just idag kan inget få mig att känna något annat än entusiasm inför den nionde säsongen av 24. Jack is back!

24  – Live Another Day visas på Viaplay med start idag. Avsnitten sänds dagen efter de har visats i USA.

Nedan ligger ett radioinslag från P3 där vi pratar ännu mer om 24:


Skrivet av Måns Lindén

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg