Senaste Kommentarer

 • Johan Anderson on Dr Who – Alla tiders doktor

  Jag är ju lite rädd för att det med en stor dos nostalgi som jag kommer ihåg den, jag har...
  Posted 21 juli, 2017
 • Simon on Vi drevar på.

  Inte så konstigt att folk tycker till om någons tröja eller smink i det sammanhanget, det utesluter inte att man...
  Posted 21 juli, 2017
 • Lindman1 on Apornas Planet: Striden – Den grandiosa finalen

  Tack Petter! Det var mycket roligt att höra, det gjorde helt klart min dag. Jag suger åt mig berömmet likt...
  Posted 20 juli, 2017
 • Petter Stjernstedt on Apornas Planet: Striden – Den grandiosa finalen

  Hej, måste bara säga att du skriver mkt bra! Beskrivande, metaforiskt, inlevelsefullt. Vi skribenter (Kulturbloggen) måste stötta varandra. Och håller...
  Posted 19 juli, 2017
 • Therese Wåtz on Dr Who – Alla tiders doktor

  Ja, han är onekligen väldigt populär (med rätta). Jag ska ta en till titt på Baker, för han har fått...
  Posted 19 juli, 2017

Top Commenters

Bron 2 – Recension

Inlägg av Embla Sue Panova den 22 september 2013 i

Recensioner TV

bron

Tillhör du en av, tydligen, många som började se den dansk/svenska serien Bron och slutade? Tyckte du gissningsvis att skådespelet var sisådär och att det mest låg på Sofia Helin, som spelar den svenska polisen? Glöm allt du tror du vet och tänk istället på vilken tur det är att jag kommer få er att ge serien en andra chans. Och med tanke på att SVT ikväll börjar sända säsong 2 är det en ypperlig tid att ändra åsikt. Det är nämligen svårt att berätta om hur förbannat bra säsong 2 är om man inte ens har publiken med sig från säsong 1.

När man gjorde första säsongen av Bron har man, enligt mig, missat en viktig sak: att öppna för att tittarna inte ska misstolka Sofia Helins briljanta skådespel som dåligt. Jag minns faktiskt inte ens om man de facto nämner en diagnos, men ganska snabbt in, förmodligen efter att de klentrogna tröttnat, förstår man att hennes styrka som iakttagande polis innebär lite svagare sidor i det sociala. När man vet det får hennes skådespel ett helt annat djup och man ser istället hur bra hon tolkar en som vill vara med i det sociala spelet men inte riktigt hajar hur det går till. Jämför med Carrie i Homeland, som i en vanlig film skulle anses som aningens överspelad.

Jag råder verkligen dig som gav upp efter att par avsnitt att tänka om – det här är nämligen en av de bättre polisserierna som visats på svensk TV! Och det är det faktiskt inte bara jag som tycker – Bron vann nämligen pris som Europas bästa TV-serie i Prix Europa i Berlin.

Nu till säsong 2. Jag säger det direkt. Du som såg hela säsong 1 och precis som jag bet av både en och två nagelband (kanske till och med en liten bit finger) på vägen till det extremt spännande slutet behöver inte oroa dig för att bli besviken på säsong 2. Den börjar i precis samma tempo som ettan slutade – och eskalerar. Efter första avsnittet är det enda negativa att det är sjukt jobbigt att behöva vänta en hel vecka på att se fortsättningen. Nu behövde ju inte jag det, men var beredd på känslan av att ha satt dig på farmors nåldyna i soffan.

I säsong 1 drevs svensk och dansk polis ihop eftersom man hittat en död kropp i mitten på bron, mellan länderna. I säsong 2 åker ett fartyg rakt in i, just det: mitten av bron, och man hittar fem fastkedjade ungdomar som är nära att dö. Återigen ska Sverige och Danmark lösa fallet tillsammans. Precis som i säsong 1 ser vi Sofia Helin i rollen som den svenska polisen och alltid underbara Kim Bodnia som den danska snuten. Jag har sett de första två avsnitten och kan knappt bärga mig tills jag får tugga i mig de åtta återstående.

Bron börjar visas ikväll på SVT1 21:00.

betyg4_5

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg