Senaste Kommentarer

Top Commenters

CRIME-TIME Manhunt: Unabomber

Inlägg av Embla Sue Panova den 14 januari 2018 i

TV

Nu startar en helt ny artikelserie: Crime-time! Vi är knappast ensamma om att älska mördare och ond bråd död, så här kommer det första tipset. Varsågoda!

Vi har sett ett par olika seriesatsningar där innehållet är halvdokumentärt under de senaste åren. Vi fick bland annat återstifta bekantskapen med OJ Simpson-fallet i American Crime vilket var spännande eftersom många av oss kanske inte hade hela bilden med sig när det begav sig. Nu är det så dags att se helheten kring Unabombaren, en minst sagt intressant personlighet, och det är Embla och Therese som har tagit sig en titt. (Och ja, någon liten yttepyttespoiler blir det.)

EMBLA: Jag ska erkänna att jag vid den här tiden inte kollade på nyheter, än mindre läste jag tidningen. Inbillar mig att jag inte är den enda i 40-plus-åldern som hade mer behållning av billigt rödvin och depprock at the time. Jag hade faktiskt bara koll på en sak med Unabombaren när jag började kolla på serien – skägget. Du då, Therese?

THERESE: Jag gick på mellanstadiet när Unabomber häktades, och även fast min familj alltid gottat sig i crime, så tror jag, precis som du, att skägget var det enda som slank igenom till min informationssfär. Jag vill även minnas att det blev en slags skällsord för skäggiga. ”Hörru, din Unabomber”.

Men om vi lämnar skägg och återgår till serien. Den verkar ha fått bra mottagande, även om vissa har svårt för Sam Worthington, som spelar Jim Fitzgerald, mannen som tar fast Unabombaren. Vad tyckte du om valet av huvudroller?

EMBLA: Ja, i ärlighetens namn känner jag typ bara igen honom från Avatar och tycker inte direkt att han är någon som tar sig genom duken. Men jag tycker att han passar här i sin eftertänksamma roll som profiler. Sedan tycker jag att han lyckas få fram det allra viktigaste – Fitz egen fascination och respekt för Ted Kaczynski (som Unabombaren hette).
Mitt enda problem, och det har ju inte med honom som skådespelare att göra, är att jag blir lite förvirrad av årtalen som jag tydligen inte kollat tillräckligt noga på – efter att han har levt i skogen hade det varit fint om han hade förändrat utseende lite så man lättare kunde hålla koll. Vad tänker du själv?

THERESE: Jag håller verkligen med här. Ibland blir det lite hattigt mellan årtalen i början. Jag måste ändå säga att jag gillar konceptet, då det skapar nyfikenhet för tiden mellan start och mål. De kunde dock avskilt tidslinjerna tydligare, precis som du säger.

Något som blir spännande av tidshoppen är att vi vet att något händer med hans familjesituation. När vi först får träffa Fitz är han ju en eremit i skogen. Jag själv trodde att han haft en affär, och blev överraskad av den sanna anledningen, besattheten av Unabomber. En scen gjorde det här extra tydligt, och slog an extra i mitt mammahjärta. Bioscenen.

EMBLA: Ja fyfan. Det är så otroligt dubbelt och som de säger i början när han vill stanna hemma med sin familj: att de dödade också haft familjer som blir lidande. Jag kan verkligen förstå besattheten men kanske inte fullt ut…

THERESE: Nej, verkligen, men han verkar verkligen inte riktigt förstå den skada han gjort på sin familj när han helt låtit sig uppslukas av sin besatthet.

Serien i sig är ju uppbyggd från två vinklar mot slutet, vilket jag tyckte var väldigt snyggt. Att vi fick lära känna Ted precis som Fitz fick göra. Jag själv blev väldigt berörd av det avsnittet som var helt dedikerat Ted, och det gav en lite större förståelse för hur han utvecklades i livet. Vad tyckte du om den aspekten? Ska vi verkligen känna sympati för en person som mördat 3 och skadat 23 personer?

EMBLA: Absolut, det tycker jag verkligen att vi ska. Förståelsen tror jag är a och o om vi ska undvika att det går åt helvete fler gånger. Särskilt som i Teds fall. Jag var också otroligt gripen och kände samtidigt enorm vanmakt. Snyggt att hamna i gråzon med ett ämne som till synes känns väldigt svart eller vit.

Även om det gäller att hänga med i tid och rum så måste jag också säga att serien håller ett enormt bra tempo och blir aldrig för svår, för seg eller något annat som gör att man tappar intresse. Det finns ju ett avsnitt som är så spännande att det kliar i benen, du vet kanske vilket jag menar?

THERESE: För mig stack två avsnitt ut lite extra på den fronten. Den när de mätte av varandra i fängelset och den med tidningen. Tidningsavsnittet var verkligen enormt spännande och här är jag glad att det inte var en klassisk dussin-crime, för då hade sista köparen varit vår man. Var det någon av de avsnitten du tänkte på också?

EMBLA: Ja, jag håller med om att det fanns fler avsnitt som var ruskigt spännande, men just tidningsavsnittet var otroligt spännande tyckte jag. Jag gillar också att Fitz är med i innersta kretsen men samtidigt får jobba i motvind. Polisen är desperat, men kan ändå inte förlita sig helt på sina egna val… Jag har inte läst något men titeln tycker jag avslöjar att det kan komma fler säsonger? Har du någon favoritmördare som du skulle vilja att det handlade om.

THERESE: Oj, ja det finns många som jag skulle vilja se i den här serien, men jag har faktiskt kollat upp lite hur skaparna tänker kring fortsatta säsonger, och som jag förstått det så gillar Yaitanes den här tidsperioden i krimhistorien då det var först nu som allmänheten involverades, så jag tror att det kommer att vara WACO eller Oklahoma-bombningen. Två fall som det hintades om redan i den här serien. Fast allra mest troligt är att det kommer handla om mordet på 6-åriga JonBenét Ramsey, där Fitz faktiskt jobbade som profiler. Hur de än väljer att gå vidare så kommer i alla fall jag att sitta bänkad.

Du ser Manhunt: Unabomber på Netflix. I helgen kanske? Vi rekommenderar det. 

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg