Senaste Kommentarer

Top Commenters

Lär Dem Danmark, Lär Dem!

Inlägg av Leiyah Rose Lindén den 6 februari 2011 i

TV


Jag har en ny kärlek i mitt liv: danska ”Borgen”. Jag har aldrig varit mycket för politik-tv så, jag är lite förvånad över hur snabbt och hårt jag faller. Borgen har allt som jag vill ha; rapp dialog, fin dramaturgi och snyggt foto. Och Danska. Utan min far blir det inte mycket danska i huset nuförtiden, men det blir det ändring på nu minsann. Håll i hatten.

Borgen utspelar sig mitt i Københavns mesta maktkorridor, Folketinget (ja, det stavas så, rätt ska vara rätt) bland journalister, pressansvariga, partiordföranden och rasister. Danmarks höger har aldrig hycklat med vad de tycker om invandrarna, detta är inte heller något som Borgen duckar för. I första avsnittet uppstår en fullständigt horribel clash i etikens tecken. En mardrömssituation för att vara exakt. Och mitt dramahjärta slår och slår och slår.

Jag är fast. Jag blir också lycklig över att de främsta och viktigaste karaktärerna är kvinnor, här har vi empowerment på en nivå som svensk tv, bara kan drömma om. I Sverige verkar vi mest vara intresserade av gubbar och arga autister med draktatueringar. Antagligen som kompensation för att genustjatet tagit sig in på alla andra ställen.

Nåväl. Se Borgen, den går varje onsdag klockan 21 på svt1 och lagras i SVTplay.

Taggar:

Skrivet av Leiyah Rose Lindén

Är ökänd för sin totala oförmåga att underordna sig sociala strukturer, men är i övrigt förtjusande. Student på Estetikprogrammet vid Södertörns Högskola där hon försöker få in lite mer hiphop. Föredrar dokumentärer men är ruskigt svag för independentfilm.

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
  • Saunet

    ”arga autister med draktatueringar” *skattar så jag gråter*
    Booyaah!

  • You had me at ”Danmark…”

Fler onyanserade inlägg