Senaste Kommentarer

 • Embla on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Men gud vad spännande! Visste inte detta. Ja alla dokumentärer borde sluta som Jinx egentligen, men för de som inte...
  Posted 12 juni, 2018
 • Lindman1 on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Körde precis igenom denna på Netflix och redan par avsnitt in kände jag igen storyn men kunde först inte riktigt...
  Posted 11 juni, 2018
 • Embla on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Eh, hur fasen kunde jag skriva fel? 2 ggr dessutom. Skäms som en HUND. :D
  Posted 10 juni, 2018
 • Daniel S on Svt Play-tips: Dödsfallet

  Finns på Netflix också! Och han heter ”Peterson”. :)
  Posted 8 juni, 2018
 • Lindman1 on Deep Blue Sea 2 – Hajar som pajar

  En helt rimlig frågeställning. Jag har alltid plats för hajar, dinosaurier, seriemördare och rymdvarelser. En härlig blandning men tyvärr också...
  Posted 4 juni, 2018

Top Commenters

En första titt på Söder om Folkungagatan.

Inlägg av Embla Sue Panova den 3 februari 2014 i

TV

sofo

Igår började Kanal 5 visa sin nya seriesatsning Söder Om Folkungagatan där vi bland annat kan se Björn Gustafsson, Nour El Rafai och Lisa Henni spela ängsliga hipsters bosatta just söder om Folkungagatan på södermalm i Stockholm. För ickestockholmare (en målgrupp jag inte ens tror finns för den här serien) är just söder om Folkungagatan ett begrepp som ligger till grund för det aningens skitnödiga uttrycket So-Fo (south of Folkungagatan) som givetvis en lek med So-Ho. Ett tillhåll som lockat till sig så kallade ”hipsters”.

Jag vet faktiskt inte hur många hipsters min kompis Jenny som bor i Brokind utanför Linköping springer på när hon handlar mjölk i samhället, eller min kompis Christina som bor i utkanten av Jönköping för den delen. Men jag antar att de inte är med helt och fullt på vad jag snackar om när jag dillar om små grupper vars uniform är sotarmössa och hobby är ett mikrobryggeri i källaren på sin dyra bostadsrätt som helst måste vara belägen just mellan Folkungagatan och Ringvägen.

Men låt oss börja med en snabbguide i hipsterism: hipsterkulturen uppkom redan på 40-talet och utgjordes av vita ungdomar som lagt sig till med kulturella manér som vanligtvis förekom i svarta communities. Citerar uppslagsverket: de hade”jazzmusikers livsstil, inklusive klädstil, slangterminologi, användning av cannabis, amfetamin och andra droger, avslappnad attityd, sarkastisk humor, självförvållad fattigdom och avslappnade sexuella koder”. Ni fattar säkert. Ungdomskulturen började ta form och man ville vara sin egen person. Fair enough.

På 90-talet kom hipstern tillbaka och kan väl beskrivas precis som dagens hipsters: unga som vill uppfattas som annorlunda, kreativa, ironiska etc etc. Problemet blir förstås att även den här annorlunda gruppen liknar sig själva inom kotteriet och utifrån är det enkelt att se att alla som är annorlunda ser likadana ut som varann = är inte annorlunda.

I Stockholm och säkert i andra större städer (kanske även i mindre – det får ni berätta för mig för jag vet inte hur utspridd kulturen är i städer som inte har ett SoFo) finns ett hipsterhat som jag inte riktigt fattar. Och visst kan man skratta åt folk ifall man vill, men faktum är ju att varenda stil har sina givna attribut som utgör just den stilen. Precis som jag blir anti till att alla unisont ska hata särskrivningar så vill jag inte vara en i gruppen som ägnar energi åt en klick människor som stoppar korv och bär ironiska glasögon. Jag orkar liksom inte.

sofo2

I’m a hipster yes I am.

En TV-serie som då bygger på att ironiskt skildra folk som redan är ironiska leder tyvärr inte till dubbel ironi – utan blir liksom ingeting istället. Som om ironin tar kål på sig själv. Kvar sitter man och  undrar vad fan som hände…

I serien får vi träffa ett kompisgäng på tre, som redan i första avsnittet verkar utökas till att bli fyra (det tillkommer en norrländsk barberare. Glömde jag kanske säga att helskägg är jävligt hipster?). Handlingen verkar komma att kretsa kring viljan att vara annorlunda, simma motströms i flock och ändå vara äkta. Men det flyger inte för mig. Det lyfter inte ens.

Jag får lite dåligt samvete som sågar detta så brutalt för jag älskar både Björn och Nour i alla andra sammanhang. Men det här känns nästan som studentspex. Humorn blir väldigt uppifrån och ner, vilket jag nästan alltid avskyr. Det blir kallt och oskönt. Jag hittar ingen igenkänning alls. Och det är möjligt att serien tar sig längre fram, men frågan är om jag inet hellre går och matar min surdeg än testar ett avsnitt till..?

Söder om Folkungagatan visas på Kanal 5 på söndagar kl. 22:00. Brukar du hata mina andra tips kanske detta är något för dig!

 


Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
 • Fredrik Schnoodle

  Nej, i Jönköping vet ingen vad sotarmössor eller mikrobryggerier är. Hur skulle de ha fått reda på det, liksom?

 • EmblaMalmenlid

  Haha! Exakt, Fredrik. En väl bevarad hemlighet endast för invigda. Som jag trodde.

 • Jörgen T

  Eftersom jag själv bakar surdegsbröd vet jag självklart vad en hipster är, och jag bor inte i huvudstan. Det finns värre saker att kasta bort sin tevetid på, men också bättre givietvis. Till viss del håller jag med om kritiken, man fick hjälpa till lite för att det skulle bli riktigt kul.

Fler onyanserade inlägg