Senaste Kommentarer

Top Commenters

Happy Valley är tillbaka!

Inlägg av Embla Sue Panova den 20 mars 2016 i

Det bästa från britannien TV

happyvalley2

Du kanske såg första säsongen av brittiska geniserien Happy Valley? Om du inte gjorde det kan du sluta läsa nu – och börja kolla. Det är nämligen en av de bättre serierna som någonsin kommit från Ingerland. Om du däremot redan sett, och älskade, säsong ett kommer här de glädjande nyheterna att säsong två både har kommit och sänts klart i hemlandet. Det betyder förstås att den med säkerhet är på väg över plurret till oss. Jag har givetvis kollat i förväg för att se om ni behöver bemöda er med att se andra säsongen eller ej.

Det börjar rätt dåligt. Rörigt och snurrigt. För en som knappt minns ett dugg av vad som hände i förra säsongen, vill säga. Det blir lätt sådär när man ser för mycket serier med nästan samma skådisar. Ett hett tips är därför att kolla in någon youtubetrailer eller läsa lite om förra säsongen. För egentligen tror jag inte man behöver vänta det där första avsnittet för att komma in i andra säsongen, det tar bara lite extra tid att sätta serien på kartan när man är dåligt uppdaterad. Dock kan jag tycka att en liten summering av tidigare handling borde vara obligatoriskt i början om man gör en serie som helt bygger på tidigare händelser.

Men okej, låt mig göra en snabb recap av hela säsong ett. Catherine Cawood är polisen vars dotter begått självmord efter en våldtäkt som resulterade i ett barn. Catherine lever nu tillsammans med sin syster och har tagit på sig att uppfostra barnbarnet. Hon får ett fall på halsen där dotterns våldtäktsman, tillika barnets pappa, är inblandad. Han börjar dessutom träffa sonen i smyg och hela serien avslutas med att han åker in i fängelse. Ja just ja. Spoiler alert!

Min recension av första säsongen lät inte alls som ovan. I den inledde jag med fokus på fallet. Men andra säsongen är annorlunda uppbyggd och nu ligger nu istället redan från början fokus på Catherine, som vi ju redan har lärt känna. Jag brukar ofta säga att en bra film/serie avgörs av om jag bryr mig om vad som händer med karaktärerna eller ej. I Happy Valley bryr jag mig som om jag känner familjen personligen. Därför blir jag självklart skärrad när Catherines dotters våldtäktsman återigen försöker nå ut till sin son från fängelset, men nu med hjälp av en galen kvinna. Och det kan väl knappast bli värre än att Catherine parallellt följer jakten på en mördare som har en förkärlek till kombinationen av prostituerade och trasiga glasflaskor. Eller jo, det skulle väl vara att Catherine själv är misstänkt för att ligga bakom ett av morden – det på våldtäktsmannens mamma.

Det här är vansinnigt spännande och samtidigt så himla hopplöst, med bra tempo och motiverade sidospår. Skådespel och så vidare tänker man inte ens på eftersom allt är så otroligt övertygande, tajt och snyggt förpackat. Det är helt enkelt britannien at it’s best: grått, realistiskt och en blandning av beskt och salt. Och jag älskar det!


Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg