Senaste Kommentarer

Top Commenters

Det bästa från britannien: Happy Valley

Inlägg av Embla Sue Panova den 13 oktober 2014 i

Det bästa från britannien TV

happyvalley2

Publicerades första gången 17 juli.

”Jag har hittat en ny miniserie”, säger min man med en entusiasm som både gör en nyfiken men också omedvetet tänker: ”sådär bra kan det inte vara”. ”Vet du vad den har fått på imdb?” ”Nio” gissar jag. ”Nä, 8,7” svarar han och jag inser att jag ju såklart borde ha gissat lågt för att effekten inte skulle utebli. Men nåväl, Happy Valley kickade igång onsdagskvällen och stängdes inte av förrän jag tvingade mig att erkänna mig slagen av sömn. Sömn – detta jävla skitbehov som så ofta står i vägen för så mycket kul! Men eftersom det är sommarledigt kunde serien dock avslutas på morgonen dagen efter till frukost. Nattens väntan hade varit olidlig om jag nu inte hade sovit bort tiden.

Att bli galen i en serie är kanske inte jätteovanligt ändå, det finns ju väldigt mycket bra att konsumera om man letar lite. Men att veta med sig att om jag varit anställd hade jag sjukskrivit mig för att se klart, ja det är i en lite annan division. Det visade sig förstås att serien inte borde ha fått vare sig 8,7 eller 9 på imdb – det här är en tiopoängare och ingenting annat.

Ni som ser lite brittiska serier och filmer kommer säga: Där är ju han! och Där är ju hon! stup i kvarten under seriens gång. Det är inte de mest uttjatade ansiktena vi får se, men väletablerade skådisar som verkligen levererar. I huvudrollen ser vi till exempel den kvinnliga kommissarien från Rose & Maloney, hennes syster spelas av mamman i Benidorm och i en annan av rollerna ser vi pappan från samma serie.

Det här är en plågsam historia om en desperat man som ber sin chef om löneförhöjning för att kunna skicka sina döttrar till en bra skola. I desperationen som kommer från ett ”Nej” ger han sig i kast med stadens gangsters och planerar en kidnappning som istället ska ge den summan han behöver. Historien tar vändningar som gör att man bara måste kommentera högt i soffan, annars blir helt enkelt för spännande. Under de sex avsnitten hinner dessutom lager  på lager av komplikationer och relationer knytas ihop och nystas upp. Jag brukar ju känna att sex avsnitt KAN vara lite för mycket för en miniserie, men här är det spännande från början till slut – och ändå hinner man med det här personliga som jag ju älskar med britterna! Alltså känslan av människorna bakom, det som gör att det inte är så jäkla lätt att veta vem man ska gilla eller ogilla. En varning dock för att serien stundtals blir riktigt brutal, jag satt med stenansikte flera gånger av lätt chock och blev nästan jobbigt berörd ibland. Men givetvis på ett bra sätt. Kolla in trailern så får ni se själva.

UPPDATERING: Happy Valley visas på Svt måndagar kl 21.15, med start den 13 oktober

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
  • Martin Nygren

    Vore kul o få veta VAR dessa guldkorn kan hittas i etern 🙂

  • Embla

    Happy Valley är en BBC-produktion och har ännu inte sänts på svensk tv. Man kan se på många sätt: till exempel om man har BBC i sitt tv-utbud eller med stor säkerhet kan man kika via BBC iPlayer.

  • Uppdatering: Happy Valley visas på Svt måndagar kl 21.15, med start den 13 oktober

  • Pingback: Onyanserats Årslista 2014 – Ingrid « Onyanserat – Blogg om film och tv()

Fler onyanserade inlägg