Senaste Kommentarer

Top Commenters

Låt oss prata om Kristallen

Inlägg av Embla Sue Panova den 5 september 2016 i

TV

kristallen

Igår delades tv-priset Kristallen ut. Efter schlagern brukar det alltid pågå en lång debatt om huruvida rätt låt vann. Onyanserat bryr sig, som ni vet, föga om tonartshöjningar och discodräkter, men har massvis med åsikter om vad som händer i tv-rutan. Så nu dissekerar vi gårdagen!

Till att börja med: kvällens stora vinnare, Lars Lerin, fick pris för både Bästa Livsstilsprogram (Vänligen Lars Lerin) och tv-personlighet. Det finns ju inte mycket att tillägga där, eller hur. Lars Lerin verkar ju vara den mildaste och härligaste människan på jorden och med hans fantastiska Junior i sällskap blir det liksom långt bortom de tre önskningarna i ett. Men såg ni Filip och Fredriks Breaking News efteråt? Var det bara jag eller var inte stämningen i studion lite halvmärklig när Pernilla W och Bianca var full- (och ful-)fnissiga åt det fina paret? Heter du Junior? Så gulligt! och härma dialekter. Inte så fräscht, men de får väl skylla på galan, som alla andra.

Jag är så jäkla glad att Full Patte vann för Bästa Humor! Jag skrattar inte åt allt de gör, men jag älskar systrarna Kronlöf som ligger bakom och jag är så otroligt glad att feministiska värderingar äntligen fått plats i gemene mans vardagsrum. Eller jaha, de flesta kanske inte fattade att det är feminism? Uh-oh. Borde jag ha skrivit en spoiler alert?

Tv-serien Bron fick priset för Bästa Drama – helt rätt. Vi älskar att känna oss lite halvdanska och vi älskar Saga. Vi saknar Kim Bodnia men det kan vi bortse ifrån. Allt är precis som det ska vara.

Låt oss dock stanna till vid Bästa Underhållning som gavs till… Eurovison Song Contest? Detta evighetslånga röstande i ett program som bara bryts ner i mindre och mindre och fler och fler delar? Verkligen? Jag hade hellre sett att Så mycket bättre hade vunnit, ett program som har betydligt fler lager trots att det nu har gått i en bunt säsonger. Men man kan tydligen inte få allt och nu fick vi Christer Björkman. Häpp.

Många bra val i övrigt, Heja Sverige för Bästa Reality, My Life Lesson för Bästa Dokumentär och Absolut Svensk för Fakta & Aktuellt. Bra och viktigt.

När jag började skriva för Onyanserat skulle man lista någon tv-personlighet man inte tålde i sin presentation. Ni vet, 5 snabba frågor, typ. För mig blev det Tilde de Paula. Det här var ju en bunt år sen nu och jag upplevde henne som otroligt prudentlig. Men under åren har något hänt. Hon har blivit en av de skönaste på Nyhetsmorgon och har nu en lite zero-fucks-given-attityd som jag älskar. Att hon fick priset för Bästa Kvinnliga Programledare är därför helt rätt och jag reviderar mitt svar på tv-personlighet man får kli av. Heja Tilde!

Bästa Manliga Programledare gick till Filip och Fredrik – också helt rätt tycker jag. De får oförtjänt mycket skit med tanke på hur även de har utvecklats under åren. Inga andra gör såna vinklar och får såna idéer som dem. Det är naket och äkta och fult och förbjudet på samma gång. Och det viktigaste av allt: det görs med kärlek.

Och slutligen: priset för Bästa tv-program gick till Gympaläraren. Jag har nog inget emot programmet i sig, idén är ju fin, men det är något som skaver. Är det inte samtidigt lite flåshurtigt, på gränsen till provocerande? Att få folk att träna, really? Det är ju inte en helt unik idé att folk ska hetsas att röra på sig? Samtidigt är det ju superfint med unga som blir peppade, för gympan ÄR ett hatämne för många. Men jag får lite samma känsla som av Oscars, som aldrig bara kan vara lite härlig och oprententiös. Kalle Zackari Wahlström som engagerat sig under projektet sa i sitt tacktal: sluta göra tv för tv’s skull och börja göra tv som förändrar. Gud, jag kan verkligen på ett sätt hålla med, älskar när Jamie Oliver får kidsen i uk att lära sig hur en tomat ser ut och får dem att sluta leva på nuggets och friterad Snickers – folk som förändrar är ju fantastiskt! Men kan man inte bara få dumflabba lite ibland också? Äsch, jag kanske måste se bortom förpackningen och se programmet innan jag tycker till? Ok, vi säger så.

Den verkliga spänningen med hela galan var ju dock detta: skulle Linda Lindorff vinna ett pris ÄNTLIGEN för Bonde söker fru? Det har ju gått lite åt skogen förr och det har ofta slutat i tårar. När Linda så fick veta att priset gått till Jakten på storsäljaren (Ullareds knopp-off) blev det för mycket och hon berättar idag att hon blev så besviken att hon rusade ut på parkeringen och skrek. De säger att tv är skadligt, men jag har ju alltid trott att det gällde oss som tittar för mycket..? Låt oss hoppas att Bonde söker fru inte nomineras nästa år helt enkelt.


Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg