Senaste Kommentarer

Top Commenters

Masters of Sex – vad är en orgasm?

Inlägg av Måns Lindén den 9 oktober 2013 i

TV

Masters.of_.Sex_.S01E01-e1380162421976

Masters of Sex

Första gången vi möter William Masters (Michael Sheen) smyger han ut från ett snofsigt cocktailparty och glider in på det sädigaste horhuset i St Louis. Han är en välrenommerad gynekolog på en av landets främsta fertilitetskliniker. Han är rik, berömd, kör en snygg bil, har ett drömhus och en vacker fru. Enligt alla gällande normer år 1956 är han den perfekta mannen. Så vad gör han på ett horhus?

Masters är intresserad av sex. Inte så mycket för egen del – han vill veta vad som händer med människor när de får orgasm. Han är intresserad av de psykologiska och fysiska implikationerna hos människan, och där andra ser snusk ser han oupptäckt vetenskap. Och han drivs av höga ambitioner – inför sin milt sagt skeptiska klinikchef säger han att målet är ett Nobelpris.

628x471

Pressat läge

Men året är som sagt 1956. Amerikanarnas inställning till sex var även på den tiden lika ansträngd som idag och därför måste Masters smyga under radarn och in på horhusen för att överhuvudtaget kunna bedriva någon form av vettig forskning. Hans naivitet och korrekta uppenbarelse (han bär alltid fluga) gör honom till en anomali i så fort han lämnar kliniken. Hans bristande sociala kompetens ger upphov till pressad stämning och när han står och bevittnar den solkiga akten genom ett titthål känns han som allt annat än en vetenskapsman.

MoS2

Forskningsinstrument

Masters räddning stavas Virginia Johnson (Lizzy Kaplan). Hon har två fallerade äktenskap bakom sig, är en före detta nattklubbsångerska och har inte en endaste akademisk poäng i portföljen. Men hon har något som Dr. Masters saknar – hon förstår sig på människor och kan med ett leende manipulera vem som helst till vad som helst. Dr. Masters går på magkänsla och anställer henne som sekreterare. Och nu tar det fart. Rätt som det är bedrivs forskningen på sjukhuset och anonyma par kopplas upp mot apparatur som knackar ur sig data som Dr. Masters analyserar med allvarlig min. Kontrasten mellan de kliniska samlagen och hans humorlösa uppenbarelse är komiskt guld.

Episode 102 Lizzy Caplan Annaleigh Ashford

Avslappnad stämning

Masters of Sex kan i de första avsnitten uppfattas som lite lättviktigt. Kul för stunden liksom. Men ganska omgående adderas fler lager och karaktärerna blir mer tredimensionella. Att kommentera vår samtid i en retrokostym är inte något nytt. Mad Men är det lysande exemplet. Det som gör att Masters of Sex känns angelägen är att moralens väktare, i form av vita kränkta (och kristna) män, fortfarande skriver regelboken för godkänd sex och samlevnad i USA. Än idag anses det kontroversiellt att forska i detta vårt mest grundläggande behov. Därför finns det en intressant resonansbotten i den här serien och en rätt allvarlig underton.

Masters of Sex visas på HBO Nordic

 

Skrivet av Måns Lindén

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg