Senaste Kommentarer

Top Commenters

Din guide i mat-tv-djungeln – Del 5.

Inlägg av Embla Sue Panova den 22 maj 2013 i

TV

MAT5

På Onyanserat älskar nästan alla att äta mat, de flesta att laga själva och några av oss är helt besatta av att se folk på TV som lagar mat. Vi har nu kommit till del 5 i vår kartläggning av kockprogram och den här gången ägnar vi hela utrymmet till en och samma sak. Slentrianlagning.

Om du gillar att titta på när folk slentrianlagar mat.

Det låter säkert lite luddigt, som om man inte själv var involverad i sin egen köksaktivitet. Men i slentrianlagningen ingår lite olika inriktningar av matprogram. Vi tänker lite såhär.

Det finns en uppsjö av matlagningsprogram som liksom bara finns där. UR har sina varianter som är mer studiecirkelsbetonade eller hemkunskapsladdade och rent magiska att titta på om man väl börjar. Det finns även ett med nån tokig dansk kvinna som varenda gång jag slår på programmet lägger in citroner i en burk. Och så såna där man liksom aldrig börjar kolla på, som Landgång på SVT  där ”Anne Lundberg besöker kockar i spännande slutna miljöer och lär sig matlagning under mycket speciella förhållanden”. Det låter väl hyfsat kul. Eller? Med slentrian menar vi antingen bra mat som lagas i bakgrunden eller konstiga program man bara bläppar förbi.

Mitt Kök, TV4: Mitt Kök är fyrans morgon-TV-kocks-program och har funnits i många skepnader och gått under många namn. Förr i tiden brukade de klippa ihop flera timmar med gammal slentrianmatlagning och jag kunde deala med mig själv: bara ett kvartsprogram till sen måste jag sova. Under en period somnade jag sällan före 05 på morgonen. Meningen med de här programmen är nog att man ska bli inspirerad inför middagen man lagar 12 timmar senare och nivån är ganska låg. Det är inte långkok eller recept med en massa moment, utan enkla rätter med kockar som inte gör så mycket väsen av sig. Jamen rätt trevligt.

Gokväll, SVT: På Gokväll ska det också slentrianlagas medan programledaren intervjuar någon halvviktig person. I bakgrunden står kanske Johanna Westman och brassar nåt som hela studion slutligen ska smaka på och säga Oh, så gott innan eftertexterna rullar. Här är det lite orättvist jämfört med andra kockprogram eftersom man bara får se små snurrar av matlagningen. Men recepten kan vara riktigt goda. Man skulle vilja se mer! Risken att missa de här godsakerna, är bara ett exempel!

Fredags- och helgmorgonprogram på TV4: När det är helg vill man äta mer, godare och.. ja, det är väl det man kan kräva. Sveriges Mästerkock brukar ha sitt år av fan-dom på fyran och laga mat åt Steffo och gänget. I år är det min favorit Jennie som gästar studion och lagar saker jag får snålvatten av. På söndagarna däremot är det franska bagaren Sebastién Boudet som bakar, oftast med surdeg men alltid gudomligt. När det nästan är dags att smaka hans små godsaker väljer kanalen att ta in en personal trainer som pratar vikt – hur tänks det då, undrar man? Sånt kan man väl spara till måndagen om inte annat, då de flesta ändå börjar banta. Dumma fyran.


Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg