Senaste Kommentarer

Top Commenters

Din guide i mat-tv-djungeln – Del 2.

Inlägg av Embla Sue Panova den 15 maj 2013 i

TV

mat2

Igår började vi kartlägga alla matlagningsprogram vi bara kan komma på och genre för genre hoppas vi guida er att hitta den typen av matlagnings-tv som passar dig.

Idag tittar vi på arga kockar, kockar man inte visste var kockar samt program där kändisar tittar på när kockar lagar mat. Sjävlklart ska du också ha chans att ta matlagningsintresset vidare – därför kan du vinna mumsiga Pluras Spanska Kokbok. Kolla in tävlingen längst ner!

Om du gillar att se på när kockar dissar andra kockars kök:

Kitchen Nightmares, Kanal 9: Gordon var ju den som satte restaurang-raseriet på kartan och nu är man nästan chockad om man får se honom utan att han vrålar med sina kupade händer mot köks-klantar som inte vet vad de ska göra. Det här är givetvis underhållande, men det kräver – i alla fall av mig – att jag är på humör. Gordon kan ibland nämligen göra mig lika stressad som den där stackaren som hoppades att ingen skulle märka att pastan var ”far from fucking al dente”.

Kniven mot strupen, TV3: Det är nåt jag gillar med Alexander Nilsson, och jag tror det är det att man får känslan att han spelar Gordon Ramsay. Alltså, förstå mig rätt nu – det är verkligen en positiv sak! Jag gillar särskilt hans mellansnack i kameran och plötsliga vändningar på klacken. Man vet inte om han är dramatisk eller förbannad. Han är som en liten parodi på hela konceptet och jag får ofta känslan av att han inte kan hålla sig för skratt själv. Det här går hem, både i stugorna och hos mig – men förmodligen inte hos pizzerian i Bredäng.

Om du gillar att se proffskockar laga mat tillsammans med kändisar.

Tina på besök TV4: Konceptet har vi sett för, när kändisar fick skämmas över att de i en kocks närvaro inte visste koktiden på mediumägg eftersom de bara ägnat livet åt att lära sig waila. Men det är nåt med Mat-Tina som jag bara älskar. Först tyckte jag hon var så jobbigt klämkäck att jag fick kli, men när jag läste att hennes favoritfilm var Evil Dead hände nåt i mig. Jag blev omvänd. Och inte bara det – jag började bli förtjust! Här besöker Tina svenskar som bor utomlands och lagar mat åt dem. Puttrigt och mysigt är vad det är medan Tina garvar sina allra mest okvinnliga skratt. What’s not to love?

(Här hade jag velat lägga in ett klipp på när Tina skrämmer Andreas Carlsson (han dandyn, ni vet) med en levande hummer, men Fyran gjorde det lite för krångligt. Ni får tänka er hur det kan ha sett ut.)

Klockan Åtta Hos Stjärnorna, Tv4: Halv åtta  var förstås en för tidig tid för kändisar att äta, de är väl människor av världen vetja. Men en halvtimme senare verkar med kontinentalt. Då körs samma koncept som Halv Åtta Hos Mig, fast det är fyra kändisar som bjuckar varann på middag. Jamen, kul! (Den här versionen finns även på BBC Lifestyles Come Dine With Me och de brittiska kändisarna är… hmm… ska vi säga inte lika måna om att framstå som särskilt bra?)

4 Stjärnors Middag, Kanal5 & 9: Det här är som en mash up av fyrans Klockan Åtta Hos Stjärnorna och Sveriges Mästerkock, ish. Fyra stjärnor får bjuda varann på middag men den som lagar maten (mest) är Christian Hellberg, medan stjärnan för dagen mest går runt och är härlig alternativt trulig för att hen inte kan hacka gurka. Det här konceptet är förstås helt avhängt på vilka gästerna är, men för det mesta tycker jag det är sådär hemtrevligt som jag tror det är menat att man ska tycka.

Om du vill se folk man tappar aptiten av laga mat.

Hairy Bikers: Jag älskar en hårig hårdrockare mer än någon, men när Dave och Si lagar mat blir jag inte direkt hungrig. Däremot blir jag underhållen och kan mycket väl se mig själv hänga med dem (medan de provsmakar med fingrarna och låter håret hänga ner i grytorna). Men, precis som när man blir bjuden på middag hemma hos en gammal person som inte ser att diska, skulle jag skylla på att jag redan hade ätit när maten serveras.

Two Fat Ladies: Jag avgudar de här två överklassdamerna som dricker och röker medan de lagar mat, pratar om att skjuta fasaner och stoppar fåglar av olika storlek i varann som vore de ryska dockor medan de skrockar åt något simpelt skämt. Men, jag bara vet hur jag skulle få leta både otvättat hår och hagel dolt i flottig ”jus” om jag skulle smaka det de lagar. Men bortser jag ifrån att det är mat de håller på med, och det kan jag, så älskar jag hela förpackningen.

 

Om du gillar att se på när folk man inte visste kunde laga mat (också) lagar mat:

Pluras kök, Plura Kök Spanien på TV3 och TV8: Jag som inte är ett fan av Eldkvarn tänker: kul att Plura är bra på nåt eftersom han inte kan sjunga. Det är typiskt recensions-prat som är lite onödigt elakt i ett försök att vara kul. Men faktum kvarstår – vem visste att Plura kunde konfitera och blanchera? Jag älskar hans prat om mat medan receptet visar, tycker hela gästgrejen, det sociala med mat och vin som klister är så sjukt mysigt. Jaa, jag tyckte till och med att den bara överkroppen är helt ok. Men jag måste säga att Mauro Scocco är mitt val av sidekick. Jag skulle mer än gärna komma på middag om Plura lagar och Mauro härmar Micke Perbrant hela kvällen. Vad kan jag säga – jag är lätt att roa.

Vad blir det för mat, TV4: Herregud, Viggo i Rederiet – skådisen kan ju laga mat. Who’d have known? När chocken lagt sig: är jag så sjukt trött på det här manliga och gubbiga som genomsyrar så sjukt många kockprogram, men här går det så mycket cirklar så jag inte ens vet om man är tillbaka på noll eller vad. Att tvätta protatis med högtryck och dra en flottig lugg ur pannan går inte hem hos mig, men däremot finns en hel del annat som gör det. Förmodligen de där små sakerna som inte ska vara kul. Tillräckligt mycket gillar jag programmet för att sitta kvar och glo.

Primo Paolo, TV4 och Sjuan. Okej, det känns lite taskigt att sätta Paolo Roberto här, men faktum är att när han avslöjade sig som en italiensk matguru hade jag lite svårt att fatta hur jävla grym han är på mat. Han eller hans fastrar, det kvittar mig vilket. Recepten i hans böcker är ständigt återkommande på mina menyer och med den vuxenpondus och ödmjukhet han skaffat sig med åren njuter jag av att se Kungen av Kingsan kasta ihop en pasta med tomater och sardeller och snacka om att ge ungarna lite parmesan medan de väntar på middagen.

Sugen på att göra en egen version av Plura? Kanske har du en kompis som är bra på att imitera Persbrandt eller kan spela gitarr som Maria Andersson medan du steker fläsk? Allt du behöver göra är att maila embla@onyanserat.se och skriva vilket ditt favoritmatlagningsprogram är och varför.

Pluras-kokbok

Pluras Spanska Kokbok
Plura Jonsson
Förlag: Norstedts
Fotograf: Pepe Nilsson

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg