Senaste Kommentarer

Top Commenters

Mauro & Pluras kök – Recension

Inlägg av Måns Lindén den 5 mars 2010 i

Recensioner TV


Det första vi ser är Plura med bar överkropp i sitt rymliga bondkök på Kungsholmen. Han står och hackar lite örter, kanske har han en cigg i mungipan. Är inte helt hundra på det. Bredvid står Mauro Scocco med ett vinglas i handen och retar Plura och tjatar om hans kokbok och dess oprecisa receptangivelser. De framstår som ett gammalt strävsamt par och som tittare kastas man rakt in i något som känns intimt, autentiskt och roligt. Kanske beror det på att de båda herrarna, och senare deras gäster, är så vana vid uppmärksamhet och kameror att de faktiskt inte bryr sig? Eller kanske beror på det på mängden vin som dricks. För dricks gör det i mängder.

Håkan Hellström, som gästar middagen, är full och fnissig redan efter ett par glas. Han får feeling och plockar fram en gitarr. Håkan spelar en gammal fin Eldkvarn-låt och till en början hakar Mauro på och imiterar och driver med Pluras nasala stämma, men Håkan gör det helt utan ironi och Mauro tystnar. När Plura ser Håkans inlevelse blir han märkbart tagen och rörd och börjar hacka lite extra intensivt och tittar ner i skärbrädan. Eller när de kör leken ”vem är det mest synd om?” där ”vinnaren” får sista tårtbiten. Plura tycker att han ska den sista biten för att han har ”spelat så länge men faktiskt inte sålt så många skivor som er” säger han och riktar sig mot de övriga tre. Ingen säger emot och Plura ser nästan lite sorgsen ut. De två scenerna är bara några exempel på hur bra produktionsbolaget har lyckats med att skildra känslan av närhet. Känslan att man som tittare sitter med runt bordet. Att Plura är passionerat intresserad av mat är tydligt och menyn med Mauros Laxtartar, Pluras grillade Seabream och Håkans gräddtårta ser verkligen toppen ut.

Det opretentiösa anslaget är befriande och skiljer sig från andra mer påkostade matprogram. Som när Lena Ph kommer till festen med en flaska vin i en sladdrig systemetpåse. Precis som man själv skulle gjort. Eller som när Håkan kommer med sina färdiga tårtbottnar som ska bli gräddtårta med jordgubbar och säger att vispgrädde är nog ”det godaste som finns i hela världen”. Sen blir Håkan lite för full och Plura tar över tårtsysslorna medan Mauro spelar gitarr och kör ”gissa riffet”. Han inleder med ”Start me up” som Håkan plockar direkt och gör en klockren Jagger-imitation. Den som faller ur ramen är Lena Ph. Det är lite grabbig stämning i köket och hon framstår emellanåt som liten vilsen bland alfahannarna.

Bäst av alla är Mauro Scocco. Jag är böjd att hålla med Håkan när han säger att ”du är nog den roligaste människan jag någonsin har träffat”. Mauro är en mästare på oneliners och stillsamma sarkasmer plus att han gör en helt fenomenal imitation av Micke Persbrandt. Det är värt att se programmet bara för det. Nästa vecka kommer Gustaf Skarsgård och Tova Magnusson Norling och i ett litet klipp fick man se när Mauro gör en kort teaterscen mot Gustaf. Det kommer att bli klassisk TV. Missa inte det.

Tills dess; titta här om ni missade det första programmet.

Skrivet av Måns Lindén

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
 • Helt magisk tv, I´m hooked!

 • Jävlar vad sugen jag blir på att se detta nu. Vilken kanal finns det på nätet?

 • Måns Lind&eacu

  @christian. Jag la länken till TV8Play i slutet på inlägget. Det sänds varje torsdag kl 22 på TV8.

 • Tack @måns

 • Sjövild

  Menar du att Mauro är sveriges roligaste man Måns?

 • Måns Lind&eacu

  @Sjövild. Det är korrekt uppfattat. Jag tycker att konkurrenterna har tystnat.

Fler onyanserade inlägg