Senaste Kommentarer

Top Commenters

Onyanserat utvärderar Guldbaggegalan

Inlägg av Embla Sue Panova den 20 januari 2016 i

TV

bagge

I förrgår var det dags igen, för svenska filmbranschens årliga personalfest Guldbaggegalan. Onyanserats Embla, Ingrid och Eduardo har kollat och tänker summera, lite sent på bollen men ändock med i leken.

EMBLA: Jag tror alltid det ska vara så himla festligt och högtidligt, ja till och med spännande, att kolla Guldbaggen men precis på samma sätt som man alltid tror att det ska vara gott med McDonalds kommer besvikelsen alltid som ett brev på posten. (Ja, på den tiden Posten kom fram). Det är liksom bra på pappret men blir en gäspning från soffan.

INGRID: Jag tycker det här med kategorierna är konstigt. Tjuvheder fick ju flest baggar, fem stycken, för bästa klipp, bästa kostym, bästa scenografi, bästa kvinnliga huvudroll och bästa manus. Men den var inte ens nominerad till bästa film. Där fanns istället En man som heter Ove nominerad, som å andra sidan inte var nominerad för varken bästa regi eller bästa manus. Hur kan de skilja på de här grejerna?

I år infördes också den nya kategorin Årets Nykomling, med syftet ”att inspirera och uppmuntra till nya, modiga val och att vara nytänkande och innovativ”. Vann gjorde Bianca Kronlöf, för sin insats i Svenskjävel, och hon var verkligen fantastisk i den. Men. Jag fattar inte logiken här. Varför får hon ingen vanlig nominering, utan priset för årets nykomling, när samtidigt Amy Diamond och Ulrik Munther var nominerade för bästa huvudroller? De är väl, om några, nykomlingar? Och passar absolut in i syftet att göra ”nya, modiga val och att vara nytänkande och innovativ”. Bianca Kronlöf är knappast en nykomling i den bemärkelsen, även om det var just hennes första långfilmsroll. Hon är dessutom utbildad på Teaterhögskolan. Är det för att hon är mest känd för att göra galna humorgrejer hon betraktas som nykomling när hon gör en seriös roll? Mycket oklart alltihop.

EMBLA: Håller helt med, Ingrid! Alltså antingen är man väl nybörjare eller inte. (Och antingen spelar det roll eller inte?) Annars får de ladda kriterierna för den kategorin annorlunda. Dessutom måste jag säga att jag är väldigt besviken på att inte Amy Diamond vann – hon var otroligt välförtjänt av priset och dessutom tycker jag det är få gånger en artist byter media med sån framgång som hon.

bagge3

Amy får en imaginär bagge av mig så jäkla duktig som hon är!

INGRID: En annan sak det pratats mycket om är David Hasselhoff, som ju bara kändes snäppet fräschare än förra årets obegripliga Lili & Susie- framförande. Det här hade i alla fall koppling till en Guldbagge-aktuell film… Men såg ni att han blivit sur på Petra Medes sarkastiska ton när hon avade hans framträdande? Hon sa ju ”Tack Mr Hasselhoff. Det har varit en upplevelse att ha dig här”, med en ironisk hostning, som han blev sur över, och kallade Petra Mede skitstövel på Twitter sen (dock borttaget nu)!

EMBLA: Men gud det här måste vi diskutera! Jag blir faktiskt sjukt irriterad på detta drev mot Hasselhoff! Jag tycker att han tillförde massor med sin härligt självironiska närvaro! Något som det fäktande entouraget kanske skulle ha testat innan de klev upp på scenen. Jag tycker det är lite för lite sparka uppåt på den faktiskt. Sjukt glad, dock, för att BRILJANTA Kung Fury vann bästa kortfilm! Så välförtjänt.

EDUARDO: Jag ska vara ärlig – helt ärlig. Jag såg inte galan utan bara lite bitar här och var samt läste lite mediabevakning över det hela (intresserade kan ju läsa forumet Flashbacks bevakning som såklart havererar i PK/invadringskäbbel ganska snabbt här!).
Men tillbaka till galan! Medes snack mot D. Hoff var ju bara trist i allmänhet – det känns ok att han driver med sig själv men när någon utomstående gör det så är det klart han blir putt. Han borde låtit tweeten legat kvar och fortsätta med något slags Charlie Sheen-rant. MEN tur är väl att något hände för precis som Embla säger blir det lätt en gäspning. När till och med Expressen skriver om att Bianca Kronlöf PUSSADE Bahar Pars!!! så vet man att det är en ganska händelselös gala. Att Lisa Aschan pekade fingret (förståligt) var ju livbojen för kvällstidningarna (flashback skulle ju hugga om en statist hade rötter i Grekland så dom klarar sig ju alltid) så det var så klart en välkommen gest.

bagge2

Amen låt mig passa på att sova en stund. Tjejer som festhånglar är kanske det tröttaste som finns, eller?

EMBLA: Åhå, tyckte du det var förståligt, Eddie? Jag tyckte det var både pubertalt och onödigt. Filmbranschen är en ganska liten ankdamm, det blir ju extremt konstigt att ge fingret i ett rum fullt av folk man kanske ska jobba med om en månad? Nä, kändes inte riktigt ok eller som rätt forum heller.

EDUARDO: Absolut! Lackar man så lackar man. Tyvärr så såg jag nu något om att hon gjort en avbön för fingret och något om att hon var misstolkad – men tror någon på det? Kanske överreagerade hon lite men satt finger är satt som man säger. Visst – kanske inte världens bästa framtidsstrategi men ibland lackar man helt enkelt och då ska fingret upp! Å andra sidan tycker jag Ohly gjorde klassisk tv med sitt morgonsoffa-finger med. Mer känslor! Tänk vad trist galorna skulle bli utan alla obekväma ögonblick.

EMBLA: Ja, säger du så får jag ju hålla med. Men kanske är det den i övrigt trötta inramningen som gör det hela lite oskönt. Det blir så märkligt med känsloexplosioner då, även Malin Levanons skrik blev som om någon ställer sig upp på en släktmiddag och bara vrålar.

Sen MÅSTE jag bara kommentera det här med Gösta Ekmans tal till Birgitta Andersson. Det har ju blivit ramaskri i media om att han stal showen och mest berättade om sig själv. Jag håller såklart med om att det återigen är en man som ställer sig i rampljuset före kvinnan, men samtidigt tänker jag såhär: Gösta är nästan 80 år – ska vi inte lägga krutet på alla de unga män som beter sig likadant? Av dem tycker jag faktiskt vi kan begära förändring.

EDUARDO: Skandaler och händelser på såna här events är en konstart helt enkelt! Ibland gottar man sig och ibland stänger man av ljudet och kollar på sin bästa Youtube-comfortvideo istället för att glömma vad man nyss såg/hörde. Kanske är skriket eller talet just ett sådant ögonblick. Eller hela galan! Hur som helst, tack för i år Guldbaggen – ses nästa år!


Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg