Senaste Kommentarer

Top Commenters

Retro, ett minne blott.

Inlägg av Embla Sue Panova den 27 augusti 2015 i

TV

retro

Ni som har samma härliga smak som jag själv har kanske koll på att jag brukar skriva om, och hylla, alla avsnitt av SVT-programmet Retro. Den här säsongen har jag har lite sämre med tid att skriva men har knappast tappat intresset för att se detta frosseri av tiden som var och populärkulturen som för alltid kommer leva i våra minnen. Jag tänkte att min enorma hyllning av säsongens inledning kanske skulle trigga er alla att kolla. Men nu har dåliga nyheter nått mig och jag  känner mig nödd och tvungen att reagera. Retro sjunger nämligen på sista refrängen.

Retro är programmet där man får möjlighet att åka tillbaka i tiden och med ett nytt tema per avsnitt både få en tripp på den berömda memory lane men också få veta lite ny kuriosa i och med spännande och ofta lite otippade intervjuer. Bakom serien ligger populärkulturens okrönte prins Jens von Reis, som jobbade på ZTV när kanalen var som störst och har dunderkoll, särskilt när det kommer till 80- och 90-talet.

I varje avsnitt får vi träffa gamla stjärnor och skådisar, producenter och förståsigpåare världen över. Även en simpel copywriter som jag själv fattar förstås att det inte är gratis för SVT att skicka iväg Jens till Japan för att intervjua människor om hur stor Pandora och Cardigans var där när vi knappt visste vilka de var här hemma eller till USA för att besöka hotellet där Dirty Dancing spelades in och höra gamla anställdas berättelser. Men i dessa dagar, där i princip vem som helst kan skriva texter på nätet som antas vara lika med sanning trots att de inte faktagranskas är det precis det här jag vill se. Grundlig journalistik som inte nödvändigtvis tilltalar den stora massan, men som för dem det berör inte kan ersättas av information någon annanstans ifrån.

retro1

Hur ska vi kunna nostalgitrippa utan vår supplier?

Retro är inte bara intressant, det är kul förpackat med teman som förmodligen känts så totalt självklara när det begav sig men som man faktiskt hunnit glömma bort. Ta bara veckas tema: artificiell intelligens. Man har liksom förträngt hur mycket det låg på allas läppar en gång i tiden och hur man med ögon i nacken använde den senaste uppfinningen mikrovågsugnen.

Det är faktiskt med en liten sorg jag tittar på resterande avsnitt (trots att det är fem avsnitt kvar!). Jag känner mig besviken på att man bestämt sig för att inte producera fler säsonger och jag inbillar mig att vi måste vara många som gillar den här typen av dokument från ungdomen. För även de teman jag kanske själv inte brydde mig så mycket om när det begav sig får alltid en intressant vinkel i Jens retrospektiva ögon.

För dig som ännu inte sett alla avsnitt men vill veta allt om hur britterna BLEV romcom, om hur Schyffert åkte runt i en bil och avskedade folk från Ztv och mycket annat du inte visste att du behövde se rekommenderar jag en ikapp-kollning på SVT play. I hemlighet hoppas jag på att deras server ska överbelastas av er hungriga nostalgiker så de kanske ångrar beslutet att dra in denna briljanta och beroendeframkallande serie. Du hittar programmen, och är med på min onda plan HÄR. Det kallar jag win-win.


Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
  • Richard Jansson

    Började titta på Retro bara nu i dagarna. Otroligt intressant och välproducerat program med roliga vinklar på våran nostalgi.

Fler onyanserade inlägg