Senaste Kommentarer

Top Commenters

Så mycket bättre: Carola

Inlägg av Embla Sue Panova den 25 november 2014 i

TV

carola

Så var det då dags för Carolas dag. Och hypen visste liksom inga gränser. Programmet blev förlängt och Nyhetsmorgon-intervjun där Jesper lyssnar på vinyl och pratar livet med deltagarna åtminstone kändes dubbelt så långt som alla andras och innehöll bara två låtar ur Carolas liv. Eftersom dagen tydligen var så otroligt storslagen är jag tvungen att axla på med Ingrid som också ska få tycka till om Carolas program. Det här måste vi bena ut ordentligt!

EMBLA: Jag måste börja med att säga att jag har lite dåligt samvete. Jag har nog varit en av alla de som kanske varit onödigt hårda mot Carola i tidigare texter. Det är något med hennes hög-på-livet-attityd som har stört mig, men ju mer jag lärt känna henne i programmet tycker jag hon känns väldigt fin. Hon bjuder på sig själv, är mån om att alla ska känna sig sedda och fan vet om inte det här att hon ska vara så mycket mer än alla andra kommer från alla andra än henne själv. Jag menar, hon hade ju säkert med någon punkplatta som hon velat spela om inte fyran envisats med att bara låta skivspisandet klippas ihop till en intervju? Samma sak med extralångt program – det känns inte som hon själv skulle begära att få mer utrymme än alla andra. Vad säger du Ingo?

carola2

Carola har anordnat en  ”Häggquiz”, känns lite krystat först men det visar sig att hon bjuder en hel del på sig själv. Bland annat får vi veta varför hon kastade krukväxter på Skansenpubliken. Hon är nog inte så dum, kommer vi fram till.

INGRID: Jag måste erkännna med en gång att detta avsnitt är det första hela program jag sett av Så mycket bättre denna säsong. Men det ångrar jag lite nu, för det blev så himla tydligt att det verkligen är så mycket bättre (höhö) att se tolkningarna i sammanhaget än bara som youtube-klipp efteråt. När man får introsnack, eftersnack och dessutom se lite av originallåten i anslutning.
Jag tycker dock att det är lite väl långt – och då menar jag inte bara för att det var förlängt den här gången! Bort med lite lullull kring aktiviteter och knäppa upptåg, och mer fokus på själva musiken och tolkningarna, säger jag.

Du säger att du har lite dåligt samvete över hur du skrivit om Carola i dina tidigare inlägg – jag känner att jag fick lite dåligt samvete över huvud taget över min inställning till Carola. Så sjukt förutsägbart att hålla på och störa sig på henne liksom. Såg nån som hånade på twitter över när hon ville att de skulle sjunga bordsbön – men varför dissa det? Om det är Carolas dag och hon är troende och tycker man ska sjunga bordsbön, är det väl klart att hon ska köra på det. Dessutom hade det ju faktiskt en koppling till programmets musiktema, precis som gospelsången hon drog med gänget på! Det är ändå något skönt med personer som kör sin grej även när de blir sjukt dissade för det, och det kan fan (förlåt Carola) inte vara roligt att vara Carola alltid, med tanke på vilket villebråd för skvallerpress hon varit.

gänget

Härligt att se att stjärnorna har samma uppfattning om vad som är sportiga kläder som man själv.

EMBLA: Håller helt med. En stor dos ödmjukhet kom över mig och jag känner att jag från och med nu, precis som jag gör med alla harmlösa människor som får oförtjänt med skit, som till exempel Ernst eller Björn Ranelid, ska försvara Carola. Och även om jag har en hel pyts att bjuda på om vad jag tycker om religion är det inget som rör mig i ryggen ifall nån vill sjunga en psalm innan maten. It’s my party and I’ll cry if I want to, liksom. 

Jag håller dock inte med dig om att det ska vara mindre trams – jag gillar att de får ta med varann på upptåg. Visst är det helt meningslöst att se deltagarna måla Orups barns leksaksbutik, men samtidigt var det sjukt fint att se alla kasta i en krans i vattnet som på Kajsas dag. Det blir ju ett sätt att lära känna människorna, liksom.

Men, du som är så ivrig! Vad tyckte du om musiken i det här programmet, då?

kajsa

Kajsa gjorde riktigt bra ifrån sig!

INGRID: Kajsa Grytt har ju en rätt speciell röst och sångstil, som kanske inte alltid funkar till andras låtar. Men det här blev ju jättebra tycker jag, hennes sångstil passade finfint ihop med den här melodin!

EMBLA: Jag håller med dig. Jag var ju lite hård mot henne i andra avsnittet där jag inte alls var imponerad, men nu tyckte jag hon gjorde riktigt bra ifrån sig. Det var samma på Amandas dag där hon satte allting riktigt bra. Hon har ju ett speciellt sätt att sjunga så jag fattar att alla artister inte passar henne.

orup

Och Orup blåste nytt liv i en låt ingen trodde skulle gå att göra om.

Orup gjorde ju den kanske mest omtalade versionen, såhär i efterhand, när han axlade Främling. Jag hade faktiskt trott att det skulle bli Johan T som tog den. Men Orup gjorde den ju så jäkla bra, mörk och suggestiv! Helt galet att kunna ge en sån slagdänga nytt liv!

INGRID: Det var kul också att flera av de andra sa att de tänkt att ingen skulle våga göra Främling, men se Orup vågade och han klarade det galant. Han gjorde ju om sångmelodin litegrann, och kanske typ tonarten eller ackorden? – lite dålig koll på det där, men det lät bra. Däremot tyckte jag inte att Amanda Jensen lyckades lika bra där med att axla Carolas andra stora slagdänga – Fångad av en stormvind. För tillgjort, för mycket omgjort, för teatraliskt….nä, funkade inte för mig.

amanda

Amanda var bra men vi är inte riktigt överens om hur bra.

EMBLA: Jag är ju väldigt förtjust i Amanda, men är benägen att hålla med dig här. Kanske är det för att hon har levererat så överjävligt som förväntningarna blir svåra att leva upp till hela tiden. Någon som dock alltid överraskar mig är ju den där jäkla Familjen-Johan, är ju nån slags underbarn!

johan

Kung Johan, skånepågen som älskas av alla med smak!

INGRID: Jag är helt klart mer skeptiskt inställd till Amandas tolkningar överlag, måste jag säga. Inte så mycket feeling, mer posering, är vad jag känner. Nåväl, Familjen ja – gillar honom starkt sen innan! Och allt han rör vid blir ju så jävla poppigt. Älskar hur han använder sin dialekt i sången också. Den här sköna åttitalsdängan Tokyo passar ju som hand i handske – även om det kanske inte blir jättemycket utöver det förväntade.

Apropå åttitalsdänga – vad säger du om Ola Salos version av The Runaway? Han sa själv att han ville baka ihop den med den typen av musik han själv lyssnade på då – och om det var typ Sisters of Mercy, så lyckades han verkligen! Hans teatrala sätt att sjunga funkar ju också skitbra med det soundet.

ola

Ola kör all in på goth och glam – what’s not to love?

EMBLA: Jag vet! Jag skrek också SISTERS IF MERCY! i soffan. Så sjukt coolt och bra tolkat – den kommer jag definitivt lyssna på fler gånger. (Det gäller ju för övrigt både Johans och Orups version.) Och jag håller med dig om skånskan där – sitter och funderar på om man skulle kunna använda östgötskan på samma sätt men jag fruktar att svaret är ”NOPE!”.

Då har vi bara Love kvar va? Älskar att han gör Tommy tycker om mig och låter det bli en gayflirt med honom som sångare – så jävla rätt! Och lite roligt att Carola sen avslöjade på att hon haft lesbiska tankar när hon var yngre. Det behövs i dessa tider av illasittande fördomar.

love

Love gör Tommy tycker om mig och stjäl våra hjärtan.

INGRID: Ja, nu blir det inte mycket till delade meningar här, men tyckte också Loves tolkning av Tommy kändes helt rätt. Även den passade ju som hand i handske – eller hur är det du brukar säga Embla – ”som stjärt och skjorta”? Kul också att det var den Carola valde att köra som duett på slutet – vilket gjorde Love charmigt chockad! Vilka är det egentligen kvar nu som inte har haft sin dag? Är det bara Love? Fasen, måste tillbaka och kolla lite gamla avsnitt tror jag.

EMBLA: Exakt så heter det, Ingrid. Som stjärt och skjorta. (Och det var min kompis Linda Gustafsson från Trollhättan eller liknande lätthopblandade stad som sa, en människa jag letat land och rike efter så om du läser detta, Linda, skriv en rad!). Ja nu har vi bara ett avsnitt kvar, och jag har noll koll på Loves musik så det blir spännande både att se vad han gjort och hur andra gör om det. Tycker du gör helt rätt i att titta bakåt – det här har ju varit en guldsäsong! Det märks ju inte minst såhär på slutet på Carolas dag. En fest jag gärna hade varit med på!

 

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg