Senaste Kommentarer

Top Commenters

Så mycket bättre: Love Antell

Inlägg av Embla Sue Panova den 5 december 2014 i

TV

love

Så mycket bättre är inte riktigt slut än, i morgon kommer, som vi förstår, ett specialprogram med duetter. Men i lördags var det så dags för den sista deltagaren i gänget att bli tolkad, nämligen Love Antell. Ingrid och Embla tar dig med igenom hela programmet, lite sena på bollen men det står ni ut med.

EMBLA: Först och främst, maken till trevligt gäng! Man vill ju bara vara där och festa med dem. Jag älskar att ha fel, vilket jag tycker jag hade om Carola som visat sig vara en verkligt trevlig person, Orup har släppt in folk som han hade lite svårt för i början och Kajsa Grytt har kommit in i mitt hjärta. (När jag läste i veckan att hon ställer in sin turné på grund av näthat blir jag så oerhört ledsen – att inte gilla en artist är en sak men att skriva hatiska saker på nätet är en helt annan.). Ola har varit rakt igenom underbart skön, Familjen-Johan gick från för mig okänd till nån man nästan är kär i och så Love – så jävla duktig och politisk. Han är verkligen den artist jag hört noll och intet ifrån och fått upp ögonen för – precis som Så mycket bättre ska funka!

INGRID: Love engagerade de andra i både fanzine-tillverkning och finskt bastubad – men visst är det ändå låttolkningarna som är det viktigaste, så låt oss prata om dem!

bastu

Ingrid vill inte prata om det, men det dracks öl och badades sauna på Loves dag.

Först ut var Orup, som gjorde sin version av en av Loves hits med sitt gamla band Florence Valentin – Pokerkväll i Vårby gård. Förra veckan var ju Orup en av höjdpunkterna – men den här gången blev det verkligen snooze-fest! Han hade ju ändrat en del i texten så det skulle passa in mer på hans liv, men det gjorde ju också att det blev en supertråkig medelklass-gubb-version av låten, tycker jag…

EMBLA: Jag hör ju alla dessa låtar för första gången så jag har inget att jämföra med. Men jag håller med dig lite om gubbigheten – tycker dock att det är kul när artisterna ändrar i låtarna, byter text eller språk till exempel.

Kajsa Grytt, däremot, är ju helt rätt för Loves musik. Hon som inte riktigt var rätt i början när det handlade om glam och mjukpop är ju mer rätt än nån annan när det kommer till politiska texter och snabb sång.

loveorup

Orup gjorde en gubbversion av Vårby gård, kul tyckte Embla, But please, tyckte Ingo.

INGRID: Verkligen, hon är ju punk liksom! Så jävla cool röst har hon, och funkar ju skitbra här. Märktes att Love blev helt imponerad och tagen också – men det var ju lite dråpligt sen i slutet när de körde duett och deras röster inte alls funkade ihop…

Är fortfarande lätt skeptisk till Amanda Jenssen, även denna gång sa hon att hon ändrat rätt mycket i låten, men att det finns kvar en ”grundkänsla”. Såklart ska man göra sin egen version när man gör en cover, men det finns ju gränser tänker jag. Men framför allt klickar det inte riktigt för mig. Gissar att du är av en annan åsikt, Embla?

EMBLA: Nej, faktiskt inte. Jag känner mig lite mätt nu. Det är smäktande och lite hoppigt, hade varit kul att se något annat. Hennes egen repertoar är ju rätt så bred inom vissa ramar så nog kan hon!

Johan T (jag vet inte varför jag kallar honom med ”T”, borde man säga Familjen? Förvirringen!! Tycker det blir lite spännande med ett T så jag kör så om du inte rättar mig) levererar ju däremot som vanligt och verkar ha gillat att jobba med Loves låtar – eller vad säger du?

INGRID: Absolut, och det blev fint. Gillar Johans sätt att sjunga, mycket känslor utan perfekt röst. Johan blev rörd, Love blev rörd, alla blev rörda. Så mycket känslor så de blev tvungna att gå ut på tu man hand och prata av sig!

Ola Salo körde också på den känsliga stilen, med en text han kände mycket för. Hur tyckte du han gjorde det? Har sett mycket kritik mot honom den här säsongen, att han sjunger för tillgjort osv. Så illa tycker jag inte att det är!

EMBLA: Jag har missat kritiken mot Ola helt! Sjunger tillgjort vet jag inte ens hur man gör – de ska ju ändå tolka andra så om det inte låter som The Ark är ju kanske inte så konstigt. Jag tycker han har gjort riktigt bra ifrån sig han också, han levererar ju väldigt jämt.

En annan som funkar bra för de flesta stilarna är ju faktiskt Carola. Hon funkar som en musikalisk kameleont tycker jag och gör Love rättvisa. Sjukt fint också att hon kände så mycket för texten, jag blev enormt rörd av det hon sa om sin dotter och rasismen där ute.

INGRID: Ja, Carola gjorde ett disco-anthem av Loves låt, och det med den äran! Härligt när hon skulle öva in sina wailningar och trampade runt på en stenmur i klackar – men sen körde hon i converse i alla fall.

lovecarola

Carola gjorde Gatorna tillhör oss – och övertygade!


Ser fram emot duetterna! Trodde först att det var de duetterna som har körts i slutet av varje avsnitt, men av trailern att döma verkar det vara nya combos. Och det verkar som Carola och Johan T ska köra ihop, va tror du om det?

EMBLA: Jamen det blir förstås spännande! Jag gillar alla i gänget och ser gärna mer av dem och jag antar att detta är ett nytt grepp för att kunna förlänga programmet – minns i alla fall inte att man gjort så innan.

Men vad tror du om framtiden då? Blir det bredare upplägg, som kritikerna hävdar måste till?

INGRID: Ja du, det är ju frågan. Det måste ju vara en bra mix av artister, och det har det ju verkligen varit i år. Samtidigt är det väl så att välkända namn drar mer tittare än inte så kända – och då är det ju kanske inte så konstigt om tittarsiffrorna går ner när det är tre artister med som inte är så kända hos en bred allmänhet. Men samtidigt som sagt, mixen är ju det viktiga!

EMBLA: Jag håller med dig och gillar verkligen att man blandar både stilar och ”storhet”. För mig skulle lita av poängen helt gå förlorad om det måste vara enbart stora artister – det är ju mixen som blir kul. Hoppas de behåller konceptet och inte viker sig för snabbmatspöbeln. Ibland är det nyttigt att utsätta sig för lite annan kultur än den man själv väljer.


Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
  • Greger

    Det sorgliga med Kajsa Grytt är att hon skyller den inställda turnén på näthat när usel biljettförsäljning är den absolut största orsaken. (Därmed inte sagt att hon inte har näthatats, för det har hon säkerligen, precis som 99% av alla andra offentliga personer). Hon har typ sålt ett 15-tal biljetter per stad. Uselt av massmedia att bara svälja hennes snyfthistoria utan minsta ifrågasättande.

  • Embla

    Jag har ingen inside-information om hennes biljettförsäljning, men det är ju hur det än ligger till med den saken en viktig fråga att lyfta, den om näthat. Och det är givetvis en fälla att falla i att inte lyssna och ta det på allvar utan fortsätta med ett hårt resonemang mot henne som person. Att använda ord som ”snyfthistoria” tycker jag är ett tecken på att man inte gör det. Synd.

Fler onyanserade inlägg