Senaste Kommentarer

Top Commenters

Sexställningar och en sågning av Tolkien i fantasysoffan

Inlägg av Måns Lindman den 26 februari 2012 i

Onyanserat TV

När Game of Thrones nu äntligen når den stora massan i och med premiären på SVT så har vi givetvis i sann svensk anda lyckats hittat ännu ett tillfälle att köra en expertsoffa, ett s.k. ”efterprogram”. Ni känner säkert igen konceptet från Idol, Big Brother och annan kvalitets-TV. TV-Cirkeln är ett 15 minuter långt eftersnack med tre väl utvalda personer. Jag vill här poängtera att man har haft gott om tid på sig att noggrant välja ut tre experter på området fantasy, så vilka tre personer har då blivit tilldelade detta ärofyllda uppdrag? Vilka ringbärare axlar det tunga och prestigefyllda ansvaret att guida alla oss fantasynördar genom det mytomspunna och spännande landet Westeros?

Som programledare, sittandes i finsoffan bland Lexingtonkuddar har vi kulturvänsterns fanbärare Johanna Koljonen. En uttalad rollspelare och gamer, vilket inte märks i programmet mer än att hon påstår att hon lyssnat på ljudboken. Hon förför oss istället med sin vänliga röst och sitt sköna skratt men vi som har varit med ett tag känner igen tecknen. Under fasaden så är hon så där lömskt folklig och lyckas även i detta korta program smyga in både politisk och feministisk propaganda där utrymme ges. Ett bra exempel på detta är hur oerhört nöjd hon var med att en av de kvinnliga karaktärerna faktiskt inte kunde sticka.

I den andra soffan hittar vi en av vår tids mest enerverande radioröster, Kodjo Akolor. Han har, som jag förstår det, på egen hand utnämnt sig till ”fantasyexpert”. I diskussionsprogrammet får vi dock veta att han varken spelat rollspel eller läst Tolkien. En expert som aldrig läst Tolkien? Det är ju som att låta Christer Sjögren betygsätta Death Metal. Sanningen är väl snarare att ständigt mediakåta Akolor såg ytterligare en chans att höra sin egen röst, som han älskar över allt annat, gick raka vägen hem och tokläste första kapitlen av boken så att han sedan kunde utnämna sig till expert. Precis som i Morgonpasset i P3, där han normalt huserar blir det mycket skratt åt egna skämt och så ständigt detta ”öhhhmmmm” som startar varenda mening. Alla inblandade oavsett rank, riddare, kungar och nobla adelsmän är dessutom ”snubbar och polare” i hans värld. Det hade väl kanske funkat om det var Tillbaka till Midgård med Markoolio och Fredde Granberg man diskuterade men nu snackar vi för bövelen TV-historia. Det här är Game of Thrones, en av tidernas mest rosade och mest sedda serier med 9.4 på imdb. Show some fuckin’ respect!

Som sällskap i soffan har Kodjo fått filmkritikern Roger Wilson. Filmkritikern som verkar ogilla hela genren. Hans största issue var att karaktärerna bara hade sex bakifrån. En lång diskussion kring detta mynnar ut i att det förmodligen berodde på att de sett hur djuren gör. Djupsinnigt så det förslår.

Någonting som samtliga var rörande överens om var hur svårt det var att hålla reda på alla personer. För att lösa detta dilemma satte man helt sonika ihop ett släktträd och försökte så gott man kunde att reda ut hur karaktärerna i ätten Stark egentligen var relaterade till varandra. Jag som har läst böckerna och sett serien såg inte persongalleriet som ett problem alls, snarare var det rätt uppenbart. Koljonen, Akolor och Wilson. Om ni läser detta så kan jag även trösta er med att det blir ännu tydligare längre fram. Jag förstår att det är svårt att vara expert i ett ämne man uppenbarligen inte är expert i men håll ut.

Let's do it like they do on the Discovery Channel. Tydligen en het potatis i Game of Thrones.

Lindmans dom: Om man nu tvunget måste ha ett analysprogram så vill man som fantasyälskare gärna ha en seriös och intelligent analys. En analys där kvalificerade och insatta personer verkligen grottar ner sig i seriens geniala komplexitet och snygga detaljarbete och sedan delar ut beröm eller konstruktiv kritik. En analys där man jämför böckerna med serien. Vad var bra? Vad kunde gjorts bättre? Det skall vara en intim stund där man kan slappna av och återhämta sig lite efter att ha spenderat värdefull kvalitetstid med alla intressanta och mångfacetterade personporträtt i serien. Fan, man har ju nästan klivit in genom rutan och levt i symbios med karaktärerna under varje avsnitt, det är påfrestande o det här borde kännas som den värdefulla kelstunden efter ett riktigt bra sex men istället får vi lyssna till tre flamsiga experter på ämnet. Tre experter som är överens om att Tolkien är ”långtråkig”, en trio som inte lyckas fånga upp en enda intressant eller relevant fråga.

Som de grå, neutrala och konflikträdda svenskar vi är kretsar det mesta istället kring hur seriens nedvärderande och diskriminerande kvinnosyn, incestuösa förhållanden, våldsamma scener och annat kan väcka anstöt hos någon och därmed orsaka både ramaskri och moralpanik i samhället. Någon kanske till och med går så långt att man skriver en arg insändare i Metro.

Att sedan ingen av panelmedlemmarna tyckte att serien var särskilt bra säger väl det mesta. Se serien om du inte redan gjort det, den är fantastisk men skippa för allt i världen eftersnacket.

 

Skrivet av Måns Lindman

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
 • Bilkof

  Har inte sett det där av den anledningen att jag fruktade precis allt det du beskrivit här. Smakslöheten hos svt visar inga gränser. Jag blev dessutom äcklad över den inledande beskrivningen av serien, fantasy nördars våta dröm. Jag är ingen fantasy nörd, och denna serie har väl gjort succé just därför att den når utöver ‘nörd’ gränserna. Samma sak om Battlestar Galactica inte är en nördig rymdserie. Svt missar helt poängen som vanligt.
  Den där soffan verkar vara fruktansvärd, finns massor med saker att debattera i serien som du nämnde, men de väljer att skrapa lite på ytan. Feministerna borde väl glädja sig enormt åt de många, underbart detaljerade kvinnoporträtt som existerar i böckerna. Men såklart, de är aldrig välinsatta, oftast efterblivna och väldigt mycket politiskt korrekta.

  Underbar analys i vilket fall som helst.

 • Pontus Wallgren

  Underhållande, träffande, och som vanligt mer nyanserat än vad din ton ofta ger sken av. Men varför försöker du göra en billig poäng av att feministiska värderingar skulle smygas in? Om något så är de väl ganska uppenbara för alla. Du är bättre än så och uppenbarligen mer intelligent än de som håller till i den konspirationsgrottan. Eller hur Lindman?

 • Lindman

  Tack men nu missförstår du mig nog. Jag försöker absolut inte att racka ner på feminismen utan snarare ifrågasätta valet av programledare. Alla som gjort sin hemläxa vet att GoT kommer att vara en våldsam med många anspelningar på sex och att kvinnosynen definitivt inte är likvärdig den i dagens moderna samhälle, även om den givetvis ännu inte är perfekt på långa vägar. Sätter man då en av våra mest kända feminister att leda programmet så kommer detta faktum ständigt att belysas. Vad jag menar är, det är fantasy, en fabricerad värld, släpp lite på värderingarna och låt er bli underhållna istället. Skit i samhällsform och jämställdhetsfrågor en kort stund och bara njut av en episk saga.

 • Belzebub_01

  Snälla herr Lindman, berätta nu vad DU EGENTLIGEN TYCKER om eftersnacket och experterna 🙂 . Det var inte tydligt nog…

 • Lindman

   Kära Belzebub, jag vet ju att du håller med om vartenda ord 😉

 • Totalt lyckats missa detta panelprogram. Kanske för att jag såg serien då första möjlighet gavs o därför enbart såg SVTs visning som lite nostalgi. Japp nostalgi trots att det bara är ett år sedan serien visades för första gången. Men jag blir ju givetvis intresserad när jag ser Lindmans rubrik.

  Tyvärr så kunde jag trots Tolkien sågning inte ens bli upprörd. Programmet var ju en sådan lite version av diskussion så ingenting sades överhuvudtaget. Det fanns noll engagemang o noll intresse. Om de diskuterar ett avsnitt av Mad men nästa gång istället för att hålla sig till GoT skulle jag förmodligen inte ens märka det.

  Sexställnings diskussionen kommer givetvis komma tillbaka i efter avsnittet när D vill ha sex öga mot öga o det vet ju Johanna(för det var väl inte i det här avsnittet?) då kommer man diskutera försöket att via Ds metamorfos till en frigjord kvinna.

  När det gäller sammansättningen av panelen så finns det ju mycket att önska. Det största problemet som jag ser är att den största experten även är moderatorn vilket känns som ett kardinalfel i panelsammansättningar.
   

 • Pontus Wallgren

  Tackar för svaret. 

  Tror att man skulle kunnat få en bra analys av t.ex. kvinnosynen samtidigt som det tillåtits att njuta av en episk saga. Om det inte vore för att det var (är?) ett framstressat Svt-program, baserat på ett inslag i ett radioprogram, så hade man förhoppningsvis kunnat få mer än detta omustiga skrap på ytan. Hur nakenheten symboliserar autenticitet eller en jämförelse med Mad Men hade kanske varit på sin plats, t.ex..     

 • Dan

  Sträcksåg just alla cirklarna men var tvungen att stänga av varje efter några min. Gång på gång på GÅNG denna besatthet av att påpeka att man minsann inte är positivt inställd till feodalism, dödsstraff, incest och sexslavar. NO SHIT. ”Passionerat och nördigt” my ass. Efter 6:e eller 7:e avsnittet blev det så parodiskt PK att jag bara skrattade. Däremot ska inte Koljonen bli ett slagtrå, tycker hon sköter sig bra, medan Roger Wilson inte ens gillar serien och Kodjo blir mer och mer besvärad av detta 🙂

Fler onyanserade inlägg