Senaste Kommentarer

Top Commenters

Skavlan – Det bästa vi har?

Inlägg av Måns Lindén den 9 april 2010 i

Recensioner TV

För några veckor sen så bestämde sig jag och Christopher oss för att titta på ”Skavlan”. Vi hade hört så mycket bra om honom och var fyllda av förväntan. ”Skavlan” är det närmaste vi kommer idag om man vill se ett program som ”alla” tittar på och diskuterar. Har man inte sett ”Skavlan” kan man lätt känna sig lite utanför på måndagsfikan på kontoret.

Sagt och gjort. Vi bänkade oss framför TV:n och såg fram emot ett klassiskt fredagsmys. Jag tror till och med vi åt kyckling. Det var en lovande uppställning; Little Steven, Ola & Noomi Rapace, Anja Pärson, en norsk aplinåkare och den småländska orkestern The Ark skulle spela sin nya låt.

Efter bara några minuter började vi skruva på oss. Skavlan – den stora intervjuaren. Galjonsfiguren för ”det goda samtalet”. Charmören med det brinnande intresset. Av detta fanns inget. Det var bara så fruktansvärt mediokert. Inte direkt dåligt, men bara så oändligt tråkigt.

Skavlan var dåligt påläst och ställde rent skoltidningsmässiga frågor till Little Steven som flera gånger sökte Ola Rapaces blick för att få bekräftelse. Eller så sökte han medlidande. Jag vet inte. Ola och Noomi levererade förvisso ett pärlband autentiska Scener ut ett Äktenskap, så där var underhållningsvärdet stort. Som manusförfattare fanns det gott om undertext att stjäla. Anja Pärson berättade om sin blixtsnabba comeback efter fallet i Vancouver och man såg verkligen hur genuint ointresserad Skavlan var. Han var knappt ens intresserad av sin landsman som berättade något som varken jag eller Christopher förstod.

Jag hör frågorna och jag hör svaren. Men jag förstår inte hans storhet. Det är helt obegripligt. Som intervjuare är han distanserad och fåfäng. Att han har blivit sån superstjärna i Sverige är egentligen inte så överraskande. Vi älskar ju det mediokra. Vi hyllar och vördar det som en nationell dygd. Vi tycker att ”Idol” är en utmärkt plantskola för artister. Vi älskar att se emotionella exhibitionister stapla runt i ”Let´s Dance”. Vi njuter och sjunger med framför den finlandsfärjemässiga karaoken i ”Så ska det låta”. Vi tittar på Beck och Johan Falk som det inte fanns någon morgondag. Vi tycker att ”Parlamentet” bjuder på vass satir. Vi hyllar och vördar Melodifestivalen. Vi utnämner Helena Bergström till den bästa skådespelerskan genom tiderna.

Det är klart att Skavlan kan bli ett adopterat nationalhelgon i sånt land.

Skavlan visas ikväll kl 21:00 på SVT1

Skrivet av Måns Lindén

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
 • Jag tycker Skavlan är helt ok, skönt o slappa till i soffan när inget bättre finns att titta på. Han lyckas få in en del intressanta gäster också vilket väger tungt på min våg! Tycker dock hans näsa är lite lik Judge Alvins ifrån Nothing But Trouble (1991)

  =D

 • Mengan

  Håller med, har slutat titta på det men säger som den gubbe jag är att det var bättre förr (alltså runt 2 säsonger sen). Sen är det ett jävla tjat om mediokert, vad jag vet är inte Sverige ensamma om att titta på Idol & Let´s Dance. Vilka är det egentligen som hyllar Idol som plantskola? 9,5 av 10 mediamänniskor skriver exakt som som du gör enligt min statistik.

 • Mats Janson

  Jag har aldrig sett Skavlan så jag kan inte uttala mig om honom men jag håller fullständigt med resonemanget om svenskars förkärlek för det medelmåttiga. Den går hand i hand med vår extremt problematiska inställning till professionalism.

 • Måns Lind&eacu

  @mengan. Helt klart är vi inte unika i världen om att hylla Idol, men eftersom jag har begränsade kunskaper om andra tv-marknader så jag ger mig på den som jag känner till. De som hyllar Idol som plantskola är väl tv-tittarna, producenterna, låtskrivarna, musikerna, evenemangsbokarna, bensinmacksägarna, kvällstidningsjournalisterna, reklammakarna, köpcentrumsägarna och alla andra som profiterar på den relativa talang som vaskas fram varje säsong.

  @mats. "Stjärnor på is" var ett tydligt TV-exempel på den typen av amatörism.

Fler onyanserade inlägg