Senaste Kommentarer

Top Commenters

Solsidan: Säsong 4 – andra avsnittet

Inlägg av Måns Lindman den 27 oktober 2013 i

TV

Sol1

Det har fallit på min lott att bevaka livet på den soliga sidan och i kväll sänds det andra avsnittet av den omåttligt populära serien. Jag vill varna för att texten innehåller spår av spoilers. Inget avgörande men en varning är ändå på plats.

Det är fortfarande allvar på Solsidan där döden står i fokus. Senast dog Alex mamma och nu måste Fredde lära sig att döda. Alex upptäcker att mamman hade en bucket list, något som får honom att reflektera över sitt eget liv, svänga sig med kvasifilosofiska uttryck ”inse att livet är kort, lev livet fullt ut, förverkliga dina drömmar, carpe diem” och så vidare. Anna stöttar honom i sitt nyfunna intresse men tycker samtidigt att han är rätt töntig och ifrågasätter vissa av valen. Alex suckar högt och beklagar sig.

Fredde har en chans på att komma in de fina rummen, eller rummen och rummen. Han ges en gyllene möjlighet att frottera sig med övrig överklass ute i skogen och därigenom också en chans att göra fina affärer men han måste gå med i jaktlaget. Det finns två problem. Ett, han kan inte döda djur och två, han har fjorton dagar på sig att fixa en jaktlicens. Dödandet är svårast att komma över. Det ligger helt enkelt inte i hans natur att ta livet av något men han börjar i alla fall lite lätt med att koka hummer. Samtidigt har Mickan ringat in dagens I-landsproblem. Det stryker omkring ett rådjur på ägorna som äter upp magnolian lagom till den stundande kräftskivan där 36 kuvert redan har skickats ut. Eftersom Fredde inte vill släcka livet i de stora bruna ögonen kallas Ove Sundberg in med full stridsmundering. Här blir det en guldstjärna till den snygga Homeland-referensen.

ET1

Så här glad blev E-Type när han fick vara med i TV igen

För att lösa problem nummer två, jaktlicensen har man kallat in E-Type som dyker upp i rollen som jägmästare. När det gäller skådespeleri och E-Type missar man som vanligt målet. Karln går helt enkelt inte genom rutan så kan inte landets alla filmproducenter och manusförfattare en gång för alla enas om att aldrig mer casta Martin Eriksson för en roll i TV, film eller på en teaterscen, deal?

Solsidan fortsätter att vara tyngre, seriösare och ganska tragisk. Alex försöker gå vidare i livet och för att döva smärtan och sorgen försöker han hitta sin plats och sina intressen och nu väntar jag väl egentligen bara på att han skall finna Gud. Fredde och Mickan är tomma skal i ett hav av vitt och det är faktiskt rätt fascinerande att se hur ointressanta deras roller och utmaningar blir i takt med att tonen skiftas. Från att ha varit avslappnat och roligt och där många kände igen sig är Solsidan nu en höstgrå livsskildring med komiska inslag där jag också äntligen kan få känna igen mig.

Andra avsnittet av Solsidan säsong fyra sänds söndagen den 27 oktober på TV4, klockan 20.00

Skrivet av Måns Lindman

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg