Senaste Kommentarer

Top Commenters

SVT Retro: 80-talets ungdomsfilm.

Inlägg av Embla Sue Panova den 7 september 2014 i

TV

retro

Det där som de säger att ”all good things must come to an end” är ett jävla skitpåhitt, om du frågar mig. Serien Retro, som egentligen bara skulle bli en notis här men som blev en hel artikelserie, är ett mycket bra exempel på något man bara inte vill ska ta slut. Men tydligen är det nu så att avsnitt 10 får runda av serien – och vilken avrundning sen! 80-talets ungdomsfilm. Jag får rysningar bara jag skriver orden. (Obs, sant!)

Okej, jag skrev att hits-avsnittet var bäst men det var innan jag såg om hårdrock och skräck. Nu vill jag verkligen påstå att slutet var ett enda crescendo av braighet – och som ungdomarna av idag säger, så knäckte det.

Tonåren. It was the worst of times, it was the worst of times. Man var ful, finnig, konstig, blev kallad tjock fast man nog var rätt normal och hade inte en susning om vad man skulle med en kärleksrelation till. Det finns nog inget som berörde mig så mycket under de där åren som ungdomsfilmerna som liksom visade hur det verkligen var. Jag vet inte hur många gånger jag har sett Breakfast Club, Pretty In Pink, Ferris Buellers Day Off, St Elmos Fire, Sixteen Candles och tänkt att NÅGON i alla fall fattar vad det handlar om. Filmskapare och regissörer var ungdomarnas superhjältar – och drottningen hette förstås Molly Ringwald.

Det roliga är att de här filmerna faktiskt, på riktigt, håller än idag och i veckans avsnitt berättar Karin Magnusson, Staffan Hildebrandt och Andrew McCarthy om varför. Givetvis hyllas ungdomsfilmens okrönte konung John Hughes, man benar ut begreppet brat pack och kikar på Sveriges motsvarighet till Breakfast Club, nämligen Filmen G.

Det här blir en sista resa tillsammans med Jens Von Reis (som jag för övrigt hoppas jobbar hårt på nästa resa bakåt i tiden redan nu) till en svunnen tid och jag är så tacksam att jag fått chans att kliva ur mitt uppkopplade liv runt medelåldern för att påminnas lite om hur det var en gång. Det sägs att det inte finns något bra i att se bakåt, men jag har i alla fall 10 halvtimmesavsnitt som säger att det är bland det bästa man kan ägna sig åt. Du hittar samtliga avsnitt på SVT Play.

Eftersom det här ändå är en grand finale bjuder jag på lite rysningar. Och den som ropar SPOILER blir spolad på toa.

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg