Senaste Kommentarer

Top Commenters

SVT Retro: Twin Peaks

Inlägg av Embla Sue Panova den 4 juli 2014 i

TV

retro2

Det var egentligen inte meningen att vi skulle följa hela SVT’s nostalgisatsning Retro som visas varje fredag kl. 21:00. Vi tänkte att det kunde räcka med att tipsa om programmet efter att ha sett det geniala inledande avsnittet om 80-talets dansfeber. Men efter att ha sett andra avsnittet känner jag doften av en artikelserie – det verkar liksom inte aktuellt att skriva en enda rad om någon random sommardeckare man kan se på repris om det regnar ute när man kan skriva om att få se guld oavsett väder! I andra avsnittet penetrerar nämligen programledare Jens von Reis tv-serien Twin Peaks!

Jag var en ganska tuff unge. Ni vet en sån där som lekte anden i glaset i hopp om att få kontakt med de döda och som tjuvkollade på skräckfilm så jag inte kunde somna. När Twin Peaks visades på tv hade jag därför redan höjt min skrämseltröskel och borde inte blivit så rädd. Men rädd blev jag. Nej, det är förresten en underdrift. Jag var såinihelvete skräckslagen. Jag var så rädd att jag nästan började gråta när min kompis Jenny och jag skrämde varann i min friggebod på landet genom att skriva Fire Walk With Me med läppstift på speglar eller i imman på fönstren. Twin Peaks var ingen lek – det var blodigt allvar! Och i går fick jag en chans att åka tillbaka till den lilla sömniga staden som hållit mig vaken så många nätter.

I detta avsnitt, som alltså helt och hållet ägnas åt en tv-serie som mer är ett fenomen än något annat, får vi följa med till den lilla staden där Twin Peaks spelades in när det begav sig. Jag vet att alla i min generation har koll på serien (oavsett om man vågade se den eller ej) och tillhör du det yngre gardet som inte har en susning om vad Twin Peaks är tycker jag du ska kolla upp det på momangen. Även Retro verkar nämligen hålla med mig om att det är en banbrytande tv-serie som helt skakade om tv-världen när den kom.

Vi får se gamla klipp och nya intervjuer med skådisarna som berättar om hur det var att jobba med regissören David Lynch och hur deras roller påverkat karriären fram tills idag. Vi får också följa med på en minst sagt speciell Twin Peaks-festival och lära oss allt om hur serien banade väg för kommande tv-serier som Arkiv X och Riket.

I nästa avsnitt summerar Jens fenomenet med alla dessa supermodeller som ploppade upp under 90-talet. Och jag kommer garanterat inte att kunna hålla mig från att titta.

Skrivet av Embla Sue Panova

Copywriter som älskar zombiefilm, superhjältar och nästan vad som helst från det brittiska imperiet. Är i princip uppvuxen på en biograf, men har inte fått särskilt förfinat smak av det. Här blir det alltså inga texter om svåra smalfilmer – om de inte kommer från britannien, förstås!

Är du också onyanserad? Dela med dig.
bloglovin
Fler onyanserade inlägg